Ylang – ylang ( lat. Cananga odorata ) je endemska biljka, čije se prirodno stanište nalazi na Filipinima, Sumatri i Madagaskaru. Ulje ove biljke dobija se destilacijom cvetova istpimenog tropskog drveta. Cvetovi su se ranije koristili za pravljenje losiona za negu tela i kose, tako što su ih ljudi prelivali sa kokosovim uljem. Danas se ova vrsta drveća uzgaja na pojedinim ostrvima u Indijskom okeanu. Ima izuzetno jak, medno – cvetni miris pa zauzima važno mesto u svetu aromaterapije, još odavnina, a tako je ostalo i  do dana današnjeg. Pored toga, ovo ulje poznato je i pod nazivom „uzdah zadovoljstva“ zato što vraća želju za seksualnim životom, osobama koje su izgubile interesovanje za istim.

U Indoneziji se koristi za prvu bračnu noć

Zanimljiv podatak je recimo da se u Indoneziji cvetovi ove biljke vezuju za bračnu zajednicu i mladence. Običaj nalaže da se postelja budućih supružnika pospe cvetovima ove biljke, upravo jer miris budi seksulanu želju kod osoba oba pola. Upravo iz ovog razloga, žene koje žele ponovo da zavedu svoje partnere koriste biljku ylang – ylang. Zato i ne treba da iznenađuje činjenica da ulje ylang – ylang mnogi nazivaju magijom za ljubav. U zemlji porekla, biljka ylang – ylang služi za pravljenje ogrlica koje se koriste u svrhe rituala i obreda.

Kao što smo već napomenuli, ulje se dobija destilacijom cvetova obe biljke. Ulje se pritom deli na nekoliko vremenskih frakcija. Prva i najvažnija frakcija je ekstra superior, koja je terapeutske prirode zbog svog sastava i njen miris izaziva euforiju. Protivupalni molekuli smešteni su u trećoj frakciji, dok mnogi stručnjaci ističu značaj „celovite“ frakcije. U pitanju je mešavina koju odlikuju kako euforični, tako i protivupalni elementi.

Snižava visok krvni pritisak

Ako patite od povišenog krvnog pritiska, ulje ylang – ylang vam može pomoći. Pokazalo se kao odlično sredstvo koje pozitivno deluje na sniženje krvnog pritiska.

Umanjuje stres i njegove posledice

Stres je postao sastavni deo svakodnevnog života, a ujedno je uzročnik mnogih ozbiljnijih zdravstvenih tegoba. Zato lekari konstantno ponavljaju da treba izbegavati stres i stresne situacije, jer se tragovi i posledice manifestuju na naš organizam i zdravlje. Usled stresa javlja se nesanica koja izaziva umor i malaksalost. Stresne situacije stvaraju netrpeljivost zbog čega se javljaju ishitrene reakcije. Stres može da izazove aritmiju, promene na koži, opadanje kose, povišen krvni pritisak, ali i čitav niz tegoba. Zato je jako važno da se stres svede na minimum. Ulje ylang – ylang vam može pomoći u tome. Ovo eterično ulje pokazalo se kao odlično sredstvo protiv nesanice i umanjivanja stresa i njegovih posledica. Može se koristiti u vidu inhalacije ili ćete Vašoj kupki dodati par kapi ovog ulja i uživati u njegovoj moći.

Vraća optimizam i unutrašnji mir

Poznato je da se depresija u većini slučajeva javlja usled stresa. Ulje se upravo zbog jake arome koristi za eliminisanje negativnih misli i smirivanje uma i opuštanje tela. Eterično ulje ylang – ylang opušta mišiće, vraća optimizam i unutrašnji mir.

Seboroični dermatitis nastaje kada dođe do hronične upale lojnih žlezda. U baznom ulju (jojobe, lešnika i badema) treba rastvoriti ulje ylang – ylang a potom ga namazati na upaljene delove kože kako bi došlo do pozitivnih rezultata. S obzirom na to da reguliše rad lojnih žlezda, primenjuje se i za negu masne i suve kože.

Kao što se može videti, primena eteričnog ulja ylang – ylang je višestruka. Jedan je od najvažnijih afrodizijaka, a pored toga ima i jaku terapeutsku ulogu.