0
(0)

Odeljenje farmakologije, King Faisal Univerzitet, Damam, Saudijska Arabija ;   Odeljenje gastroenterologije, King Fahd Univerzitetska bolnica, Saudijska Arabija

Rezultati istraživanja : Zaključeno je da se koristan učinak Nigellae sativae u eliminaciji Helycobacter pylori može porediti sa standardnom trostrukom terapijom. Nigella sativa u kombinaciji sa jednim od antibiotika pokazala se kao bezbedna i efikasna.

Veliki broj bolesti pripisuje se Helicobacter pylori, posebno peptički ulkus, hronični gastritis, karcinom želuca. Uspešno lečenje H.pylori infekcije može da dovede do regresije H.pylori povezanih poremećaja. Rezistencija antibiotika protiv H.pylori je u porastu tako da je neophodno pronaći nove efikasne agente. Nigalla sativa pokazala je u in vitro uslovima antihelikobakteričnu aktivnost. Ova studija je sprovedena u nameri da se proceni efikasnost Nigelle sative u iskorenjivanju H. pylori infekcije u non – ulkus dispeptičnih pacijenata.

Studija je sprovedena na 88 odraslih pacijenata u univerzitetskoj bolnici u SaudijskojArabiji od 2007. do 2008., sa dispeptičnim simptomima i pozitivnim nalazom H.Pylori infekcije, dokazano histopatološki i ureaza testom. Pacijenti su podeljeni u nekoliko grupa. Kao terapija je primenjivana trostruka kombinacija – klaritromicin, amoksicilin i omeprazol.

Klinički koristan učinak Nigelle sative u eradikaciji H. Pylori uporediv je sa trostrukom terapijom. U kombinaciji sa omeprazlom, inhibitorom protonske pumpe, može se uporediti sa efektom standardne trostruke terapije. Nigella sativa u kombinaciji sa jednim od antibiotika pokazala se kao bezbedna i efikasna terapija koja je relativno sigurnija i jeftinija. Dispeptički simptomi koji su se pojavili, verovatno su uzrokovani izostankom blokatora protonske pumpe mada i sama Nigella sativa pokazuje gastroprotektivne i antisekretorne aktivnosti što je dokazano u ranijim studijama.

Izvor: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3003218/?tool=pmcentrez
Naziv istraživanja: Comparative Study of Nigella sativa and Triple Therapy in Eradication of Helicobacter pylori in Patients with Non-Ulcer Dyspepsia

 

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!