ORAC (Kiseonikova sposobnost absorpcije slobodnih radikala), ORAC je jedinica, ORAC vrednost ili ORAC rezultat, su izrazi koji se koriste u opisivanju ove mere. ORAC je razvijen od strane naučnika sa Nacionalnog Instituta Zdravlja u SAD. I dok još uvek nije napravljena jasna veza između ORAC vrednosti hrane i zdravstvenih dobrobiti iste, veruje se da će hrana koja je visoko na ORAC skali efikasnije neutralisati slobodne radikale. Prema teoriji starenja zbog slobodnih radikala, ovo će usporiti oksidativne procese i oštećenja izazvana slobodnim radikalima koji su uzrok degenerativnih procesa i bolesti.

Sušeni origano, kao začin nalazi se na 4 mestu ORAC  liste.  Razlozi ovome su njegove antimikrobne sposobnosti kao i flavonoidi i fenoli.  Njegova ORAC vrednost je 175,295, dok su ispred njega samo na vodećoj poziciji Šumak (Ruj) mekinje(integralne) sa 312,400 jedinica ,na drugom mestu je Karanfilić sa 290000 i trećem mestu Sorghum (kineska šećerna trska) sa 240000 jedinica. Svi rezultati su dobijeni iz 100gr  supstanci.

Izvor: http://www.ars.usda.gov/Services/docs.htm?docid=15866

USDA, Američka agencija za lekove preporučuje konzumiranje od 3000 do 5000 ORAC jedinica na dan.

Ova agencija preporučuje 5 serviranja voća i povrća dnevno. Ovo će vam pružiti ORAC vrednost od 1750 jedinica.  Voće i povrće ima visok nivo ORAC jedinica. Crna čokolada se zbog sirove kakao sirovine smatra voćem. Istina je da 80% populacije konzumira manje od 1000 jedinica ORAC-a dnevno.

Šta su antioksidanti i slobodni radikali? Antioksidanti su supstance koje smanjuju ili sprečavaju oksidativna oštećenja i stresove za telo kao sto su nedostaci vitamina, minerala, karotenoida ili polifenola koji štite naše ćelije u telu od oštećujućih uticaja slobodnih radikala u krvotoku.

Slobodni radikali, su inače, molekuli (oksidanti) koji se stvaraju kada telo razgrađuje hranu, ili spoljnim uticajima kao što su duvanski dim, radijacija i stres.

Dakle, slobodni radikali uzrokuju oksidaciju. Antioksidanti  sprečavanju oksidaciju. Antioksidanti rade tako što doniraju elektron slobodnom radikalu tako da on opet može da postane stabilan molekul kiseonika.