5
(1)

ORAC (Kiseonikova sposobnost absorpcije slobodnih radikala), ORAC je jedinica, ORAC vrednost ili ORAC rezultat, su izrazi koji se koriste u opisivanju ove mere. ORAC je razvijen od strane naučnika sa Nacionalnog Instituta Zdravlja u SAD. I dok još uvek nije napravljena jasna veza između ORAC vrednosti hrane i zdravstvenih dobrobiti iste, veruje se da će hrana koja je visoko na ORAC skali efikasnije neutralisati slobodne radikale. Prema teoriji starenja zbog slobodnih radikala, ovo će usporiti oksidativne procese i oštećenja izazvana slobodnim radikalima koji su uzrok degenerativnih procesa i bolesti.

Sušeni origano, kao začin nalazi se na 4 mestu ORAC  liste.  Razlozi ovome su njegove antimikrobne sposobnosti kao i flavonoidi i fenoli.  Njegova ORAC vrednost je 175,295, dok su ispred njega samo na vodećoj poziciji Šumak (Ruj) mekinje(integralne) sa 312,400 jedinica ,na drugom mestu je Karanfilić sa 290000 i trećem mestu Sorghum (kineska šećerna trska) sa 240000 jedinica. Svi rezultati su dobijeni iz 100gr  supstanci.

Izvor: http://www.ars.usda.gov/Services/docs.htm?docid=15866

USDA, Američka agencija za lekove preporučuje konzumiranje od 3000 do 5000 ORAC jedinica na dan.

Ova agencija preporučuje 5 serviranja voća i povrća dnevno. Ovo će vam pružiti ORAC vrednost od 1750 jedinica.  Voće i povrće ima visok nivo ORAC jedinica. Crna čokolada se zbog sirove kakao sirovine smatra voćem. Istina je da 80% populacije konzumira manje od 1000 jedinica ORAC-a dnevno.

Šta su antioksidanti i slobodni radikali? Antioksidanti su supstance koje smanjuju ili sprečavaju oksidativna oštećenja i stresove za telo kao sto su nedostaci vitamina, minerala, karotenoida ili polifenola koji štite naše ćelije u telu od oštećujućih uticaja slobodnih radikala u krvotoku.

Slobodni radikali, su inače, molekuli (oksidanti) koji se stvaraju kada telo razgrađuje hranu, ili spoljnim uticajima kao što su duvanski dim, radijacija i stres.

Dakle, slobodni radikali uzrokuju oksidaciju. Antioksidanti  sprečavanju oksidaciju. Antioksidanti rade tako što doniraju elektron slobodnom radikalu tako da on opet može da postane stabilan molekul kiseonika.

 

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 1

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!