Muskatni oraščić poznat je od davnina. Vodi poreklo iz Azije, tačnije vezuje se za Molučka ostrva u Indoneziji koja su poznata i kao Ostrva začina. Latinski naziv njegovog stabla je Myristica fragrans. Zapisi pokazuju da se ovaj orah prvi put primenjivao negde u jedanaestom veku, kada su ga zbog izuzetne arome dodavali pivu. Zanimljiv podatak je da je u srednjem veliku toliko bio na ceni, da su ga nabavljali isključivo imućniji ljudi. Danas se uzgaja pored Indonezije i u Indiji, na afričkom kontinentu, i u Brazilu.

Bogat mineralima i vitaminima

U pitanju je zimzeleno drvo koje može da naraste i do 20 metara, a čiji plodovi imaju oblik breskve. Kada dovoljno sazru plodovi pucaju. U samom plodu nalaze se dve koštice iz kojih se dobija tvrdo seme odnosno muskatni oraščić. Kada govorimo o njegom sastavu važno je  napomenuti da je veliki izvor važnih minerala i vitamina. Pomenimo folnu kiselinu i vitamin B6, magnezijum, kalcijum i gvožđe koji su veoma važni za ljudski organizam. Oraščić ima i puno proteina i biljnih vlakana.

Istaknuto mesto u kulinarstvu

Muskatni oraščić ima važnu ulogu u kulinarstvu. Koristi se kao začin i dodaje se supama, čorbama, pire krompiru, a koristi se i kao dodatak slatkim poslasticama. Najbolji način da se sačuva njegova aroma jeste da se koristi dok je svež i da se nastruže pre same upotrebe. Ako niste znali, muskatni oraščić je glavni sastojak karija. Može se dodati i toplim napicima poput kompota.

Lečenje muskatnim oraščićem

Pored značajne uloge koju zauzima u svetu kulinarstva, ovaj oraščić se pokazao kao odlično prirodno sredstvo u lečenju mnogih zdravstvenih oboljenja. Oraščić je odlično prirodno sredstvo za lečenje gasova i tvrde stolice. Pokazao se kao odličan prirodni lek koji reguliše probavu i rad creva, a i ubrzava metabolizam. Za one osobe koje pate od gastritisa preporučuje se da pomešaju muskatni oraščić sa limunom. Muskatni oraščić se preporučuje osobama koje pate od nesanice.

Eterično ulje muskatnog oraha povećava energiju i snagu

Ulje muskatnog oraha može pomoći osobama koje pate od reume ili imaju neki vid zdravstvenih tegoba sa zglobovima. Ulje je odličan sedativ i eliminiše bol, pa pomaže i kod bolova u mišićima. Pokazalo se kao odličan tonik za srce, poboljšava perifernu cirkulaciju zbog čega je odličan u prevenciji ateroskleroze i tromboze. Ulje muskatnog oraha pojačava seksualnu aktivnost te se posebno preporučuje muškarcima kao prirodni afrodizijak. Ženama može biti od pomoći kod predmenstrualnih i menstrualnih bolova i pomaže u regulisanju menstrualnog ciklusa.

Opušta nervni sistem i podstiče rad metabolizma

Brz način života i svakodnevni stres ostavljaju posledice po naš organizam manifestujući se brzim umaranjem i padom koncentracije. Eterično ulje muskatnog oraha stimuliše mozak i eliminiše mentalni umor. Kod povećanih intelektualnih napora poboljšava koncentraciju i ukupnu efikasnost. Pomaže u opuštanju nervnog sistema, kod depresije, anksioznosti i njegovom upotrebom se poboljšava raspoloženje. Antički Grci su ga koristili da stimulišu rad nervnih ćelija.

Ulje muskatnog oraščića je antiseptik pa pomaže u eliminisanju neprijatnoh zadaha, a i efikasno deluje protiv upale desni.

Iako deluje lekovito i pomaže kod mnogih zdravstvenih problema, ne treba preterivati sa njegovom upotrebom. Ukoliko se uzima u velikim količinama može izazvati dijareju. Zato se preporučije njegovo umereno konzumiranje, a ne savetuje se ni njegova primena zajedno sa alkoholom.

 

Izvori:

 

http://www.kuhinjica.rs/saveti/zacin-za-zdrav-stomak-muskatni-orascic

http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:485112-Muskatni-orascic—Za-smirenje-bolove-i-nesanicu

http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.75.html:312070-Lekovita-priroda—muskatni-orascic

http://dijetamesecevemene.com/zdrav-zivot/muskatni-orascic-za-lice-cena/

https://zdravailepa.com/biljke-kao-lek/muskatni-orah-za-potenciju-lice/

http://www.najboljicajevi.com/muskatni-orascic-kao-lek-i-recepti/

http://kalorijskatablica.com/muskatni-orascic-upotreba-kao-lek-recepti-iskustva-i-cena/

http://www.dijetaizdravlje.com/ishrana/muskatni-orascic-lekovitost-ulje/