0
(0)

Ako se osećate kao da ste pod stresom, napeti i preopterećini svakodnevnim obavezama, ili vas možda nešto boli – potrebna vam je masaža – ali niste baš raspoloženi za grubu masažu, rešenje za vas je – aromaterapijska masaža. Svrha aromaterapijske masaže nije toliko da fizički otkloni bolne tačke na telu, već da upotrebi jedinstvene osobine eteričnih ulja.

Aromaterapijska masaža je masažna terapija uljem ili losionom koji sadrži eterična ulja. Eterična ulja su 100% prirodne, visoko koncentrovane biljne esencije. Postoji više od 3.000 eteričnih ulja, od kojih svako ima svoje terapeutske osobine. Aromaterapijska masaža kombinuje snagu eteričnih ulja sa masažnom terapijom. Ova kombinacija daje pozitivne efekte na um i telo. Tokom aromaterapijske masaže, udišete sitne molekule koji se nalaze u ulju ali se oni istovremeno i apsorbuju kroz kožu, delujući na cirkulaciju, nervni, limfni i mišićno-skeletni sistem. Masiranje kože ima umirujuće i isceljujuće koristi na celom telu. Aromaterapija obuhvata korišćenje lekovitih svojstava i aroma eteričnih ulja. U kombinaciji sa masažnom terapijom, aromaterapija može dodatno podići nivo opuštanja i isceljenja.

 

Zašto aromaterapijska masaža?

Svako eterično ulje koje se koristi u aromaterapiji ima različita svojstva. Na primer, neka pružaju smirenost i osećaj opuštenosti dok druga energizuju. Takođe se koriste kod upalnih i bolnih stanja koštano-zglobnog i mišićnog aparata. Neka od najčešće korišćenih eteričnih ulja i njihovih svojstava:

  • relaksirajuće: ulje kamilice, lavande i geranijuma,
  • podizanje: ylang-ylang, žalfija, ruža i neroli,
  • energiziranje: ulje ruzmarina, muskatnog oraha,
  • dekongestiranje: ulje eukaliptusa, bora, čajevca,
  • spazmolitičko: ulje bosiljka,
  • analgetsko: ulje tamjana, crnog biber, peperminta

Ostala ulja mogu imati pročišćavajuće, smirujuće, afrodizijačke, antibakterijske, antiseptičke pa čak i euforične efekte. Možete li da zamislite kako ulja stvaraju magiju kroz kontakt sa vašom kožom tokom masaže međutim većina koristi se javlja kada udišete njihove arome i apsorbujete ih kroz mirisne receptore u nosu.

U aromaterapijskim masažama, stvarna tehnika masaže nije toliko bitna koliko iseljujuća prednost ulja. Željeni efekat je relaksacija, tako da verovatno nećete naći eterična ulja koja se koriste u intenzivnoj masaži dubokog tkiva. Aromaterapija se najčešće u kombinaciji sa švedskim, limfatičnim, neuromuskularnim, akupresurnim i refleksnim masažama.

Kvalitet eteričnih ulja je veoma različit i samim tim masaža ovakvim uljima delotvornija. Eterična ulja se razlikuju od ulja napravljenih sa sintetičkim mirisima koji nemaju terapeutske efekte. Masažni terapeuti koji dobro poznaju aromaterapiju obično koriste kvalitetna eterična ulja u svojim masažama.

Prednosti aromaterapijske masaže

Masaža eteričnim uljima smanjuje bol i nelagodnost menstrualnih grčeva, navodi se u studiji iz časopisa Journal of Obstetrics and Ginecology iz 2015. godine. Učesnice su primenile masažu sa eteričnim uljem ruže, hladno ceđenim uljem badema ili bez ulja prvog dana menstruacije za dva menstrualna ciklusa. Do drugog ciklusa, aromaterapijska masaža smanjila je jačinu bola u odnosu na masažnu terapiju bademovim uljem ili bez ulja.

Masaža aromaterapijom može takođe ublažiti simptome menopauze. U studiji istraživači su uporedili 30-minutnu aromaterapijsku masažu (dva puta nedeljno tokom četiri nedelje) sa masažom običnim uljem ili bez tretmana i ustanovili da je aromaterapijska masaža efikasna u smanjenju simptoma menopauze.

Jedna zanimljiva studija na Oksford Bruks Univerzitetu u Velikoj Britaniji analizirala je uticaj aromaterapije na žene koje se porađaju. Studija je trajala osam godina i učestvovalo je oko 8 000 žena. Dokazi iz ove studije ukazuju na to da aromaterapija može biti efikasna u smanjenju anksioznosti, straha i bola tokom porođaja. Od 10 eteričnih ulja koja su korišćena tokom porođaja, ulja žalfije i kamilice su najefikasnija u ublažavanju bola.

Još jedna studija rađena 2012. godine merila je efekte aromaterapije kao prirodni analgetik tokom menstrualnog ciklusa srednjoškolskih devojčica. Devojčice su bile podeljene u dve grupe. Jedna grupa je bila tretirana aromaterapijom a druga analgetikom, lekom iz grupe acetaminofena. Aromaterapija se izvodila blagom masažom abdomena korišćenjem eteričnih ulja žalfije, majorana, cimeta, đumbira i geranijuma sa baznim, bademovim uljem. Nivo menstrualnog bola je procenjen 24 sata kasnije. Rezultati su pokazali da je smanjenje menstrualnog bola bilo značajno veće u aromaterapija grupi nego u acetaminofen grupi.

U Koreji je rađena studija da proceni efekte aromaterapijske masaže primenjene na žene srednjih godina sa hipertenzijom, odnosno povišenim arterijskim pritiskom.

Hipertenzivni pacijenti su raspoređeni u 3 grupe: grupu koja je bila na aromaterapijskoj masaži, kontrolnu grupu bez tretmana i grupu koja je primala masažu koristeći sintetičko ulje. Da bi procenili efekte aroma masaže, eksperimentalna grupa je jednom nedeljno dobijala masažu eteričnim uljima koje je propisao aromaterapeut. Pre i posle eksperimenta praćeni su i sistolni i dijastolni pritisak, puls i stanje spavanja, gde je zapažena velika razlika između eksperimentalne i kontrolne grupe. U zaključku stoji da, aroma masaža može poboljšati kvalitet života hroničnih pacijenta i održati njihovo zdravlje.

Mere predostrožnosti

Eterična ulja mogu izazvati alergijsku reakciju kože. Jako su potentna i mogu se apsorbovati kroz kožu, tako da je važno izbegavati prekomernu upotrebu ulja za aromaterapiju i koristiti samo ulja koja su pravilno razređena sa baznim uljem. Ako ste osetljivi na mirise, aromaterapija možda nije prava stvar za vas.

Da li je masaža aromaterapijom sigurna tokom trudnoće?

Možda ne.

Ako ste trudni ili dojite, proverite sa svojim lekarom da li je ova vrsta masaže u trudnoći sigurna za vas. Ako jeste, vaš lekar može preporučiti i licenciranog terapeuta za masažu koji je sertifikovan u trudnoći. Postoji zabrinutost da eterična ulja mogu preći u placentu i dovesti do oštećenja fetusa.

Masaža ne bi trebalo da se vrši direktno preko modrica, kožnih osipa, upaljene ili slabe kože, rana, tumora, stomačne kile ili preloma. Ako je masaža bolna, odmah recite terapeutu za masažu. Ako imate zdravstveno stanje, konsultujte se sa lekarom pre nego što dobijete aromaterapijsku masažu. Osobe sa određenim stanjima, možda će morati da izbegavaju eterična ulja i / ili masažu u određeno vreme tokom njihovog tretmana ili da ih potpuno izbegnu.

dr med. Jelena Spasić

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6262530/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30156654

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29043282

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28480419

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3638625/

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!