Korona virusi spadaju u grupu virusa koji mogu da daju simptome obične prehlade, ali kod nekih osoba mogu dovesti i do mnogo ozbiljnijih bolesti kao što je akutni respiratorni distres sindrom što za posledicu ima ubrzano I otežano disanje, hipoksemiju i sepsu , Covid-19 je pak bolest koja je uzrokovana od strane korona virusa, spada u grupu RNK virusa i vrlo je kontagiozan, brzo se širi i kod određenog broja ljudi može dovesti do smrtnog ishoda.  

Koliko će sama bolest trajati i koliko će biti teška klinička slika zavisi od više faktora, pre svega od imuniteta obolele osobe, od pridruženih bolesti (malignitet, šećerna bolest, plućne i srčane bolesti, bolesti bubrega, autoimune bolesti, nakon transplantacije, imunosuprimirani) ili za vreme trudnoće.    

Ulje divljeg origana za jačanje imuniteta prirodnim putem

Za jačanje imuniteta prirodnim putem ali i u borbi protiv bakterijskih superinfekcija preporučuje se organsko ulje divljeg origana, koje smeju da piju čak i deca od treće godine života. Nešto komfornija ali ništa manje efikasna varijanta su Origano strong kapsule koje mogu piti deca od šeste godine života. 

Post kovid sindrom

Zna se da korona virus ima afinitet prema ćelijama srca, bubrega, jetre ali najveći afinitet ima za ćelije pluća I najveće posledice su upravo na plućnom tkivu. Svaka peta osoba koja je preležala Kovid prijavila je barem jedan stalni simptom bolesti I to 6 do 12 meseci nakon infekcije korona virusom. Ovaj sindrom Svetska zdravstvena organizacija (WHO) naziva post-kovid sindromom a karakterišu ga: 

-neobjašnjivi umor  

-malaksalost 

-nedostatak daha ili kratak dah 

-kašalj I bol u grudima 

-ubrzan srčani rad 

-glavobolja 

-gubitak pamćenja 

-smanjena koncentracija 

-dijareja I bol u stomaku 

Kod čak 50% ispitanika javlja se osećaj umora a kod 40% problemi sa disanjem. 

Osobama koje su preležale kovid najteže padaju respiratorne smetnje jer su one među najčešćim ne samo zato što virus napada pluća već i zato što pacijenti tokom infekcije moraju da miruju tj da leže da bi se što pre oporavili, ali onda dolazi do nakupljanja sekreta u plućima i smanjene razmene gasova.

Kod nekih osoba potrebni su meseci da bi se plućna funkcija vratila u normalu. Najteža komplikacija je plućna fibroza koja dovodi do trajnih ožiljaka na plućnom tkivu. Ako se na vreme reaguje, moguće je i prevenirati.  

Kako pomoći organizmu da se brže oporavi od post kovida?

Nakon preležanog kovida, potrebno je postepeno vraćanje fizičke aktivnosti, te osim lagane šetnje nikakve druge teže fizičke aktivnosti se ne preporučuju tokom prvih meseci post kovida.

Takođe nakon bilo koje preležane virusne infekcije ostaje oslabljen imunitet, tako da se može jačati i brže oporaviti sam pacijent korišćenjem ulja divljeg origana ili Origano strong kapsula. Što se tiče suvog kašlja koji često perzistira u kovidu i post kovidu, preporučujemo Origano sept strong sprej koji sadrži idealnu kombinaciju biljnih ulja I origano vode. 

Najveći broj pacijenata i to oko 80% njih koji su bili pozitivni na testu u potpunosti ozdravili za manje od mesec dana i to zahvaljujući dobrom imunitetu.  

Jasno je da ne možemo u potpunosti da se zaštitimo od virusa, ali možemo da učinimo dobro svom organizmu tako što ćemo ga jačati uzimanjem prirodnih proizvoda na biljnoj osnovi kao što su Ulje divljeg origana I Origano strong kapsule.