Žalfija je jedan od najboljih prirodnih antibiotika i antiseptika. Pomaže protiv groznice, upale bešike, jača nerve, olakšava varenje, čisti jetru.

Aromatična i lekovita, žalfija je jedna od najstarijih medicinskih biljaka. U spisima je pominju svi antički lekari, a u njenu lekovitost se i dan – danas mnogo veruje.

Lekovite osobine imaju samo listovi bogati ugljenim hidratima, celulozom, taninima i belančevinama. Osim ovih organskih jedinjenja, sadrže i mnogo gvožđa i kalcijuma, a bogati su i vitaminom A. Ipak, najvažniji lekoviti sastojak ove biljke je njeno etarsko ulje.

Žalfija je nezaobilazan sastojak mnogobrojnih lekova koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kad nastane upala jer zbog dejstva tanina jača sluzokožu, dok etarsko ulje deluje antiseptično. Štaviše, do otkrića antibiotika žalfija se vekovima koristila protiv upala grla i ždrela i promuklosti, kao i za pripremanje čaja protiv znojenja tuberkuloznih jer smanjuje lučenje znojnih žlezda.

Osim toga deluje i protiv povišene temperature i groznice, uništava zarazne klice, dobar je antioksidant, sprečava grčeve u organima za varenje, pospešuje izlučivanje mokraće, blago pročišćava creva, deluje na površinsko skupljanje tkiva, ublažava i sprečava upale…

U narodnoj medicini, žalfija se koristi i da ojača nerve a pomaže i kod svih vrsta prehlade i gripa. Upotrebljava se i za čišćenje krvi, protiv svih zapaljenja, od zapaljenja ždrela i unutrašnjih organa do bešike i vaginalnih upala. Olakšava tegobe obolelima od reumatizma i antibiotik je širokog spektra dejstva. Travari tvrde da je efikasan lek za čišćenje jetre, protiv bolesti bubrega i noćnog znojenja, a najčešće je preporučuju za održavanje zdravlja desni i zuba. Engleski travari koristili su je za stimulisanje koncentracije i bolje pamćenje, a smatraju i da doprinosi dugovečnosti.

I naučna istraživanja su potvrdila lekovitost žalfije. Lekari i farmaceuti, kada se radi o unutrašnjoj upotrebi, preporučuju protiv blagih poremećaja varenja i za sprečavanje prekomernog znojenja, a spolja protiv upala sluzokože usta i grla. Istraživanjima je, takođe, potvrđeno da žalfija utiče na smanjenje znoja u menopauzi. Njeno estrogensko dejstvo može da doprinese regulaciji menstrualnog ciklusa, ublažava bolne menstruacije i smanjuje lučenje mleka dojiljama koje žele da prekinu dojenje.

Ipak, i pored svih lekovitih osobina, žalfija se ne preporučuje trudnicama i epileptičarima, a dugotrajna upotreba bez nadzora lekara ili farmaceuta može da izazove povećanu sklonost ka konvulzijama – iznenadnim napadima snažnog nekontrolisanog grčenja mišića često praćenog gubitkom svesti.

Danas se osim za lečenje, žalfija mnogo koristi u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Više informacija o proizvodu Ulje divlje žalfijehttps://www.probotanic.com/proizvod/ulje-divlje-zalfije/

Izvor : Novosti. RS