Na prvi pogled izgleda da su žene te koje pate od infekcije kandidom mnogo češće nego muškarci. Tačno je da je procentualno veći broj žena inficiran kandidom, ali brojevi mogu i prevariti.

Zašto je to tako? Muškarci se mnogo ređe testiraju na kandidu pa su i dijagnostikovani slučajevi mnogo ređi, što dovodi do zaključka da mnogo ređe i imaju ovaj problem.

Simptomi kandide kod muškaraca

Simptomi kod muškaraca nisu tako očigledni kao kod žena. Muškarci često neće da prihvate činjenicu da nešto nije u redu, pa se ne obraćaju lekarima. Izgleda da je socijalno neprihvatljivo da priznaju problem, pogotovo ako je polna infekcija u pitanju, tako će radije trpeti posledice nego potražiti pomoć. Ovo je razlog zašto naizgled mnogo više žena pati od kandide nego što je to slučaj sa muškarcima.

Kod muškaraca se uglavnom ne javljaju simptomi (tzv. asimptomatski nosioci). Simptomi infekcije kandidom kod muškaraca se razlikuju u odnosu na loklizaciju infekcije :

  • Umor, malaksalost, nervoza, pad koncentracije
  • Svrab kože, alergije na hranu
  • Nadutost stomaka, grčevi, gasovi, proliv, zatvor
  • Bele naslage na jeziku, promena ukusa
  • Bele naslage na glansu penisa i prepucijumu, može se javiti sekret iz mokraćne cevi, peckanje, svrab koji se pojačava naročito nakon polnog odnosa zbog dodatnog trenja, problemi sa prostatom

U slučaju čestih reinfekcija treba proveriti šećer u krvi jer jedan od prvih simptoma šećerne bolesti može biti infekcija polnih organa Candidom albicans. Pravilno održavanje higijene polnih organa je vrlo važno. Ne treba ih prati prejakim antiseptičkim sredstvima. Na taj način se uništava prirodna odbrambena barijera tj. normalna bakterijska flora i stvaraju se uslovi za nastajanje gljivične infekcije. Dovoljno je svakodnevno pranje polnih organa vodom i odgovarajućim sapunom. Treba izbegavati sintetički veš i usku odeću.

Na ovoj adresi možete uraditi naš online test – Da li Vas muči kandida https://www.probotanic.com/da-li-vas-muci-kandida_muskarci/ .

Više informacija o Ulju divljeg origana : https://www.probotanic.com/slider/ulje-od-divljeg-origana/