Gljivična oboljenja najčešće se javljaju na stopalima, noktima, preponama, a često i na kosmatom delu glave, kod osoba koje su usmerene jedna na drugu. Prenose se direktnim kontaktom ali i indirektno preko kupatila, bazena, četki, češlja, kape, obuće…

Gljivične infekcije koje obožavaju toplotu, vlažna i oznojena tela, mogu da predstavljaju ozbiljan problem. Kod pojedinih osoba ova dosadna oboljenja javljaju se i zbog bolesti krvnih sudova ali i loše lične higijene.

Najčešće se javljaju na stopalima, preponama a često i na kosmatom delu glave, kod osoba koje su usmerene jedna na drugu na malom prostoru. Obično se to dešava u vrtićima, internatima i među sportistima.

Osim dlake, gljivična oboljenja mogu da napadnu i nokte.

Veoma su zarazna i prenose se direktnim kontaktom ali i indirektno, preko kupatila, bazena, četki, češlja, kape, jastuka,obuće, odeće, čarapa….
A koliko će gljivična infekcija biti uočljiva, zavisi od uzročnika kao i od životne dobi i opšteg stanja obolelog.

Ukoliko se radi o uzročniku koji istovremeno napada i životinje, reakcija će biti burnija a oboljenje uočljivije. Ako je reč o uzročniku koji napada samo čoveka, promene će biti manje vidljive.

Može da se desi da simptomi i izostanu, da zaražena osoba i ne zna da ima gljivično oboljenje pa zarazu nesvesno dalje širi, jer se ne leči.

Za gljivice je karakteristično da mogu biti podmukle, odnosno da im vreme inkubacije traje i više meseci dok se bolest ne ispolji. U tom periodu nemoguće je dokazati njihovo prisustvo, iako su one tu. U otpadnim, orožalim delovima kože, gljivica može da preživi veoma dugo a na drvenim rešetkama u kupatilu, čak i više godina. Na vunenim čarapama, primera radi, gljivica može da preživi i više pranja zbog čega je moguće širenje infekcije unutar porodice.

Gljivična oboljenja se uglavnom leče lokalno a kod upornih infekcija i oralno, sistematski. Lečenje traje dugo, i po više meseci, zbog čega su potrebni i oralni lekovi. Lečenje traje dugo, i po više meseci, zbog čega su potrebni izuzetno strpljenje i upornost.

Preventiva

Infekcija gljivicama može da se spreči poštovanjem određenih pravila ponašanja. To znači da ne idete bosonogi na bazen i javna kupatila, da ne koristite tuđu obuću, ne nosite gumenu obuću, ali i da ne razmenjujete sportsku opremu, veš… Takođe, vodite računa o tome da se što manje znoje prepone, pazuh i stopala, da redovno održavate njihovu higijenu i da u odeći bude što manje sintetike.