Vaginalne infekcije su najčešće ginekološko oboljenje kod žena i najčešći razlog njihovog javljanja ginekologu. Uzročnici mogu biti različite vrste bakterija, gljivica, virusa i protozoa. Idealno tlo za razvoj infekcije i zapaljenja je narušena vaginalna flora koja pogoduje razmnožavanju štetnih mikroorganizama.

Kako ne bi došlo do poremećaja vaginalne flore, žene moraju voditi računa o odevanju, preporučuje se nošenje pamučnog veša, da redovno i pravilno održavaju higijenu koristeći preparate koji imaju odgovarajuću pH vrednost i izbegavajući alkalne sapune, kao i da vode računa o svom seksualnom životu.

Simptomi koji prate vaginalne infekcije

Simptomi su različiti u zavisnosti od uzročnika ali se najčešće manifestiju u vidu peckanja, svraba, pojačanog vaginalnog sekreta, neprijatnog mirisa , bola u donjem delu stomaka …

Vaginalna kandidijaza

Jedna od najčešćih vaginalnih infekcija je vaginalna kandidijaza čiji je uzročnik u 90% slučaja Candida albicans. Ova gljivica je mikroorganizam koji je normalno prisutan u vagini i zajedno sa bakterijama predstavlja deo fiziološke flore. Vagina prirodno sadrži uravnoteženu mešavinu gljivica i bakterija, međutim u uslovima poremećaja ove ravnoteže, dolazi do infekcije.

Vaginalnu kandidijazu mogu izazvati poremećaj imuniteta, upotreba antibiotika i imunosupresivnih lekova, nekontrolisana šećerna bolest, trudnoća i dr.

Bakterijska vaginoza

Još jedna vaginalna infekcija koja se jako učestalo javlja kod žena u reproduktivnom periodu je bakterijska vaginoza. Izazvana je takođe poremećajem fiziološke flore u vagini i usled neravnoteže „dobrih“ i „loših“ bakterija. Lactobacillus je bakterija koja pretvara glikogen u mlečnu kiselinu i na taj način održava normalnu pH vrednost vagine, štiteći je od loših bakterija. Kada odbrana oslabi dolazi do razmnožavanja ovih bakterija koje dovode do razvoja simptoma i infekcije.

Prevencija je najbolji „lek“

Kako je očuvanje vaginalne flore bitan preduslov za sprečavanje infekcija isto tako je jako važno voditi zdrav seksulani život kako bi se pored navedenih sprečio i nastanak polno prenosivih infekcija kao što su : trihomonijaza, kondilomi, genitalni herpes, infekcija izazvana Chlamidiom trachomatis …

Superiornost ulja divljeg origana

Poslednjih godina javnost postaje sve svesnija da se u prirodi može naći rešenje i pomoć za mnoge zdravstvene probleme. Aromaterapija se sve manje doživljava kao mirisna bočica a tek nakon vidljivih pozitivnih rezultata eterična ulja dobijaju svoj pravi smisao.

Eterično ulje divljeg origana je jedan od najjačih antiseptika u prirodi. Glavna aktivne supstance su karvakrol i timol koji ulju daju moćna antibakterijska, antiviralna, antimikotična, antiseptička i antioksidativna svojstva.

Karvakrol i timol deluju tako što se vezuju za enzime respiratornog lanca. Na ovaj način dolazi do potpunog uništavanja bakterija blokadom ćelijske respiracije pri čemu se ne oštećuje bakterijski zid. Ovim se sprečava oslobađanje endotoksina u organizam, koje bi moglo dovesti do naglog pogoršanja opšteg stanja pacijenata.