U proleće se budi uspavana priroda ali i naše telo se priprema za kraj zimske sezone. Potrebno nam je više energije, dani postaju duži, a mi sve više vremena želimo da budemo aktivni i da budemo napolju na Suncu. Činjenica je da nam proleće donosi duže dane, višu dnevnu temperaturu ali i povećanu vlažnost vazduha. Ako se ovakve vremenske promene dešavaju u kratkom periodu mogu negativno da utiču na naše fizičko i mentalno stanje.

prolece

Tokom zimskih meseci telo se brani od niske temperature i nedostatka Sunčeve svetlosti tako što podešava nivo metabolizma i hormona. Kada je temperatura niska, dolazi do povećanja arterijskog pritiska, pojačano se luči hormon sna – melatonin. Kako vreme postaje toplije dešava se obrnut proces – pritisak pada (što se naročito negativno odražava na osobe koje već imaju nizak krvni pritisak), pojačano se luči hormon sreće – serotonin.

Problem je kako bezbolno preći iz jedne u drugu fazu? Često ovaj proces ne ide glatko zahvaljujući klimatskim promenama gde iz umereno kontinetalne klime prelazimo u kontinetalnu, pa nam sve više treba da se naviknemo na duga leta i zime, a kratke i promenjive jeseni i zime.

Prolećni umor – simptomi

Koji su to najčešći simptomi prolećnog umora ili „prolećnog gripa“? Najčešće se javlja izražen umor, malaksalost, glavobolja, promene raspoloženja, pad imuniteta, gubitak apetita, nemiran san, usporeni refleksi, anksioznost, gubitak životne energije, usporeno varenje, oscilacije arterijskog pritiska.

prolecni umor

Ključno protiv prolećnog umora je smanjiti nivo stresa i povećati nivo unutrašnje energije, a evo kako ćete to uraditi na najlakši način:

  • Trudite se da boravite u prostorijama u kojima nema velike oscilacije u temperaturi i vlažnosti vazduha.
  • Uvedite dnevnu i nedeljnu rutinu u fizičkoj aktivnosti. Za sada ne ispitujte granice izdržljivosti svoga tela. Budite strpljivi i pustite telo da se lagano navikne na novonastalu situaciju.

fizicka aktivnost

  • Posle svake fizičke aktivnosti bar 10 min. se posvetite istezanju mišića, na taj način smanjujete nakupljanje mlečne kiseline i oslobađate se stresa i napetosti.
  • Pijte dovoljno vode, oko 2L na dan. Voda čisti toksine i otrove iz tela. Dehidratacija vrlo lako izaziva umor, malaksalost, pad energije i glavobolju.

hidratacija

  • Jedite češće i manje obroke. Unosite što više svežih namirnica – sezonskog, organskog voća i povrća. Tako ćete pojačati unos veoma važnog vitamina C!
  • Dišite duboko – desetak puta bar tri puta na dan, na taj način povećavate unos kiseonika u organizam pa se smanjuje osećaj pospanosti i umora.
  • Sunčajte se bar 15 minuta na dan, bez zaštitinih faktora. Tako ćete brzo nadoknaditi nivo vitamina D koji se iscrpi tokom zime. Nedostatak ovog važnog vitamina dovodi do pada imuniteta koji se javlja u proleće.

kako pobediti prolecni umor

  • Istuširajte se prohladnom vodom – izuzetno osvežava i jača imunitet.
  • Slobodno uvedite popodnevnu „dremku“ i legnite ranije na spavanje. Dopustite svom telu da se na prirodan način adaptira na promene i sakupi potrebnu energiju.
  • Koristite eterična ulja koja razbuđuju i dižu energiju – ulje limuna, peperminta, ruzmarina, eukaliptusa, bergamota itd. ili eterična ulja koja vama lično najviše odgovaraju.

dr med. Bojana Mandić

porodični aromaterapeut

etericna ulja protiv prolecnog umora