Savremeni način života kome svi težimo, često dovodi do iscrpljenosti organizma. Stres koji se nakuplja u organizmu dovodi do raznih poremećaja koji mogu uticati na svakodnevno funkcionisanje organizma. On je odgovor organizma na neprijatne situacije kojima je osoba izložena. Mala količina stresa je poželjna u svakodnevnom životu i ona nas tera da budemo bolji i idemo napred. U momentu kada pritisci postanu neizdrživi, javlja se stres kao negativna reakcija organizma.

stop stresu

Simptomi stresa:

  • Nervoza
  • Uznemirenost
  • Poremećaj sna
  • Zabrinutost
  • Lupanje srca
  • Znojenje
  • Vrtoglavica
  • Panika
  • Neodlučnost

Posledice dugotrajnog stresa

Pored stresa, loša ishrana, alkohol, pušenje, i fizička neaktivnost, imaju veliku ulogu u akumulaciji negativne energije i njenom projekcijom na zdravlje. Dugotrajna izloženost stresu može ugroziti naše zdravlje i negativno se odraziti na svakodnevni život. Često nastaje porast pritiska, gubitak potencije i libida, smanjuje se koncentracija. Javljaju se i gastrične tegobe u vidu grčeva, nelagodnosti u stomaku, proliva, mučnine i gubitka apetita. Nagomilani stres dovodi i do smanjene koncentracije i produktivnosti na poslu, što se odražava na privatni i društveni život

stop pušenju

Borba protiv stresa na prirodan način

Ukoliko želimo da pomognemo našem organizmu, moramo se potruditi da smanjimo stres, a negativnu energiju kanališemo i izbacimo iz organizma.

Potrebno je prihvatiti stvari onakvim kakve jesu, uhvatiti se u koštac sa svim problemima i pokušavati ih rešiti kako najbolje umete. Uradite nešto lepo svakog dana, priuštite sebi stvari koje Vas ispunjavaju, usrećite nekog i bolje ćete se osećati.

Radite na sebi svakodnevno, uz promenu ishrane i fizičku aktivnost. Lagana šetnja svaki dan, bavljenje sportom koliko Vam prija, čitanje opuštajuće literature blagotvorno će delovati na Vaš organizam.

Kupite kućnog ljubimca – to će Vam biti razlog da se pokrenete, a ljubav koju ćete dobiti od njih je nemerljiva.

Putujte – ispunićete se pozitivnom energijom, bićete sa dragim osobama, upoznaćete nove predele i ljude, a napunićete se energijom za nove radne pobede.

Upotreba čajeva, toplih kupki, eteričnih ulja, mirišljavih sveća mogu delovati pozitivno i  umirujuće na organizam.

Eterična ulja za smanjenje stresa i napetosti organizma

Ulje divlje žalfije je jedno od njih. Sadrži omega 3 nezasićene masne kiseline i druge sastojake, uključujući koenzim Q10, vitamine A i B. Ulje divlje žalfije je veoma korisno za otklanjanje nervne napetosti i tenzije u celom organizmu – otklanja stres, nervozu, depresiju, reguliše san, poboljšava raspoloženje.

Lavanda se koristi u obliku eteričnih ulja, mirisnih sveća, kupki. Deluje umirujuće na ceo organizam. Eterično ulje lavande umiruje nervnu napetost, smanjuje napade panike i histerije. Pomaže kod glavobolje, migrena i protiv nesanice.

 Neroli ulje kada se primenjuje inhalacijom ili u opuštajućim kupkama, deluje preko mirisnih receptora u nosu i na taj način stimuliše centralni nervni sistem i otlanja depresiju. Ovo ulje mogu koristiti trudnice za psihofizičku ravnotežu, otklanjanje straha, uznemirenosti i stresa.

Pored ovih biljka, odlične lekovite biljke za otklanjanje stresa su i kamilica, matičnjak, kantarion, lipa, majčina dušica. Otklanjanjem napetosti u organizmu, otklanjaju se i grčevi u mišićima, PMS bolovi, vrtoglavice i glavobolje, regulišu se digestivni problemi.

kamilica

Odlična lekovita biljka za otklanjanje stresa je i kamilica

Najčešće se koriste u obliku čaja, ali i u obliku eteričnih ulja. Čajevi se koriste nekoliko puta u toku dana, najčešće pred spavanje. Ukoliko postoji potreba, može se koristiti i suva inhalacija – na pamučnu maramicu se stavi 1-2 kapi u udiše se nekoliko minuta.