Herpesviridae je porodica herpes virusa. Njeni najpoznatiji predstavnici su rod simpleks virus u koje spada herpes simpleks (Herpes simplex) i rod varičela virus, gde je najpoznatiji predstavnik varičela zoster virus. Herpes simpleks virusi se dele na tip HSV1 i tip HSV2. Osnovna razlika među ovim tipovima virusa je u mestima gde se javljaju.

Simptomi Herpes simplex virusa

Opšti simptomi virusa su:

 • povišena temperatura;
 • malaksalost;
 • bolovi u mišićima;
 • uvećanje limfnih čvorova;
 • crvenilo i peckanje na usnama;
 • napetost i svrab na mestu gde se javljaju plikovi ispunjeni belo – žutom tečnošću.

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe. Nakon inicijalne infekcije, simptomi se povlače, a virus se uvlači u nervne ćelije i prelazi u fazu mirovanja, pri čemu se lako može ponovo aktivirati pod dejstvom određenih faktora. Kada ovaj virus jednom uđe u ljudsko telo nikada ga ne napušta.

Faktori koji mogu ponovo reaktivirati virus herpes su:

 • stres;
 • pad imuniteta;
 • menstrucija;
 • mehanička oštećenja;
 • operacije itd.

Kod osoba sa slabim imunitetom infekcije se mogu javiti i po nekoliko puta u toku godine. Ukoliko se herpes javi kod žena tokom trudnoće, leči se sa posebnom pažnjom. Striktno pridržavanje terapije kako se virus ne bi aktivirao pred sam porođaj. Kako trudnice herpes virus mogu da prenesu na dete prilikom porođaja, savetuje se da se porođaj uradi putem carskog reza.

Vrste Herpes simplex virusa

Kao što smo već napomenuli Herpes simplex virus deli se na dva tipa, HSV1 i HSV2. Tip HSV1 je labijalni virus, koji se prenosi oralnim putem. Najčešće putem dodira, poljupca, kašljanjem, kijanjem, a mesta na kojima se javlja su lice, usne ili nos. Ovaj tip virusa je najrasprostranjeniji i može se javiti u ranom detinjstvu.

herpes virus

Drugi obik ovog virusa dobija se polnim putem, u područiju genitalnih organa i spada u polno prenosive bolesti. Primarni izvor infekcije je čovek. Infekcija se manifestuje osećajem svraba i peckanja. Javljaju se mehurići, ranice i crvenilo. Dešava se i da se neko vreme ne pojave karakteristični simptomi, a da je osoba ipak zaražena ovom vrstom virusa.

Herpes zoster

Varičela zoster virus izaziva virusno oboljenje herpes zoster.  Ovaj virus se nalazi u organizmu  osobe koja je preležala ovčije boginje – varičele, kao inaktivni virus varičele. Virus se može reaktivirati u bilo kom životnom dobu. Najčešće se ponovo aktivira prilikom pada imuniteta, pojave hroničnih bolesti, leukemije, terapije zračenjem. Ovaj tip virusa stvara promene na koži grudi, stomaka, vrata i lica, usne duplje. Nastaje crvenilo, sledi osip, a onda se stvaraju plikovi. Koliko god da svrbi, ne bi trebalo dirati, kako ne bi ostali ožiljci. Bolovi bi trebalo da nestanu nakon dve nedelje, ukoliko se bol nastavlja, znači da je virus doveo do nekih komplikacija u organizmu, posebno povećavajući bolove u nervima koji mogu da traju i po nekoliko meseci. Dodatne zdravstvene tegobe može da stvori ukoliko se proširi po oku. U nekim slučajevima može doći i do slepila. Ako virus zahvati oči, poželjno je što pre posetiti oftamologa, kako bi se na vreme reagovalo i sprečilo dalje širenje infekcije.

Herpes zoster virus nije opasan po život, ali ume biti jako mučna bolest, jer bolovi mogu da traju nedeljama, dok telo ne povrati dovoljno snage za borbu protiv ovog virusa.

Lečenje herpesa

Uglavnom su slučajevi herpesa blagi, pa neko striktno lečenje nije potrebno. Ukoliko je potrebno uključiti određeni lek, lekari najčešće prepisuju antivirusni lek koji je na bazi aciklovira, ali ovaj lek ne može trajno da eliminiše virus iz tela, može samo da ublaži simptome. Pored toga poželjno je mazati i kremu ili mast koje su takođe na bazi aciklovira.

U slučaju tipa HSV1 preporučuje se ispiranje usta soda bikarbonom ili nekim drugim rastvorima koji ne sadrže alkohol kako se ne bi dodatno iritirala upaljena mesta.

Lečenje herpesa prirodnim putem

Pored antivirusnog leka i masti i krema, herpes virus se može lečiti i prirodnim putem.  Ulje čajnog drveta ima pozitivno dejstvo i prema nekim istraživanjima, zaključuje se da može smanjiti vreme trajanja virusa i do 5 dana.

Propolis je uvek dobro imati u kući, jer je jedan od boljih prirodnih preparata koji podstiče jačanje imuniteta. Sadrži antigljivična i antivirusna svojstva. Samim tim što jača imunitet, smanjuje mogućnost da se javi herpes virus. Simptome herpesa može smanjiti i unošenje cinka i vitamina C.

Ono što dodatno smanjuje pojavu herpesa je esencijalna aminokiselina, poznatakao L – Lizin, koju ljudsko telo ne može da proizvodi samostalno. Ona se može uzimati kao poseban dodatak ishrani ili kroz hranu, pri čemu tada deluje mnogo bolje i efektivnije.

Heljdino brašno je još jedna prirodna smeša koja pomaže kod herpesa. Brašno se pomeša sa mlakom vodom i tako dobijena smeša se maže preko bolnih delova.  Treba pomenuti i bundevino ulje i beli luk koji pomešan sa medom može i te kako da umanji bolove upaljenih delova kože.

med beli luk

Herpes virus se ne može trajno izlečiti, ali se svakako mogu preduzeti određeni koraci, kojim se smanjuje mogućnost njegovog ponovnog  javljanja.

Kako bi se sprečilo širenje virusa, potrebno je ne dirati inficirana mesta, koja uvek moraju biti očišćena i suva.

Što više odmora, manje stresa, pravilna ishrana puna proteina, što više fizičke aktivnosti i vitamina kako bi imunitet ojačao. Jedino tako ćete sačuvati organizam od herpes virusa.