Ruzmarin je biljka koja je po svojim čudesnim, delotvornim efektima bila poznata i starim Grcima. Ime potiče od latinske reči ros marinus. Veruje se da u slobodnom prevodu to znači morska rosa. Ruzmarin ima široku primenu, pa je tako neizostavni začin mnogih trpeza, a sa druge strane svoje mesto ima i u prirodnoj medicini. Veliki engleski književnik Šekspir nazivao je ovu mediteransku biljku, simbolom pamćenja.

Dugu istoriju primene ima i eterično ulje ruzmarina. Zanimljivo je da je još u šesnaestom veku čuveni doktor Paracelzus pisao o delovanju ruzmarina na zdravlje, ističući da ulje ruzmarina daje snagu telu. Veliki deo njegovih uverenja danas ima pokriće u savremenim istraživanjima koja su se sprovodila na ulju od ove biljke.

Stimuliše mentalne aktivnosti

Eterično ulje ruzmarina stimuliše perifernu cirkulaciju i na taj način pozitivno deluje na rad mozga i centralnog nervnog sistema. Korišćenjem ovog ulja poboljšava se cirkulacija krvi, samim tim poboljšava i dotok drugih hranljivih materija i kiseonika do mozga. Ulje ruzmarina se posebno preporučuje osobama koje imaju problema sa pamćenjem i učestalim padom koncentracije. Rezultati jednog od mnogobrojnih istraživanja koja su se sprovodila sa ruzmarinom pokazala su da osobe koje su izložene aromi ove biljke pamte mnogo bolje. Zbog svog sastava i aromatičnog dejstva ulje ruzmarina otklanja mentalni umor i depresiju. Samim tim ublažava glavobolje i vrtoglavice koje prate psihički zamor.

Ublažava simptome kašlja

Ulje ruzmarina pomaže i kod respiratornih oboljenja poput astme, bronhitisa i sinusitisa.

Zahvaljujući protivupalnim svojstvima i blagotvornom delovanju na disajne organe, eterično ulje ruzmarina smanjuje simptome upale grla, prehlade ili gripa.

 Podstiče rast kose

Eterično ulje ove biljke svoje mesto našlo je i u kozmetici, te se koristi za podsticanje rasta kose, jer se pokazalo da pozitivno deluje na skalp i kosu. Deluje tako što pojačava cirkulaciju u predelu skalpa i samim tim podstiče rast vlasi. Pored toga ulje hrani ispucalu i suvu kožu, masažom se koža regeneriše i sprečava pojavu peruti. Zbog ovih blagotvornih efekata ulazi u sastav mnogih kozmetičkih preparata.