Ruzmarin je biljka koja je po svojim čudesnim, delotvornim efektima bila poznata i starim Grcima. Ime potiče od latinske reči ros marinus. Veruje se da u slobodnom prevodu to znači morska rosa. Ruzmarin ima široku primenu, pa je tako neizostavni začin mnogih trpeza, a sa druge strane svoje mesto ima i u prirodnoj medicini. Veliki engleski književnik Šekspir nazivao je ovu mediteransku biljku, simbolom pamćenja.

Dugu istoriju primene ima i eterično ulje ruzmarina. Zanimljivo je da je još u šesnaestom veku čuveni doktor Paracelzus pisao o delovanju ruzmarina na zdravlje, ističući da ulje ruzmarina daje snagu telu. Veliki deo njegovih uverenja danas ima pokriće u savremenim istraživanjima koja su se sprovodila na ulju od ove biljke.

Stimuliše mentalne aktivnosti

Eterično ulje ruzmarina stimuliše perifernu cirkulaciju i na taj način pozitivno deluje na rad mozga i centralnog nervnog sistema. Korišćenjem ovog ulja poboljšava se cirkulacija krvi, samim tim poboljšava i dotok drugih hranljivih materija i kiseonika do mozga. Ulje ruzmarina se posebno preporučuje osobama koje imaju problema sa pamćenjem i učestalim padom koncentracije. Rezultati jednog od mnogobrojnih istraživanja koja su se sprovodila sa ruzmarinom pokazala su da osobe koje su izložene aromi ove biljke pamte mnogo bolje. Zbog svog sastava i aromatičnog dejstva ulje ruzmarina otklanja mentalni umor i depresiju. Samim tim ublažava glavobolje i vrtoglavice koje prate psihički zamor.

Ublažava simptome kašlja

Ulje ruzmarina pomaže i kod respiratornih oboljenja poput astme, bronhitisa i sinusitisa.

Zahvaljujući protivupalnim svojstvima i blagotvornom delovanju na disajne organe, eterično ulje ruzmarina smanjuje simptome upale grla, prehlade ili gripa.

Podstiče proces varenja

Preporučuje se svima koji imaju problema sa probavom. Ulje ruzmarina znatno poboljšava i stimuliše rad sistema ograna za varenje i plus vraća izgubljeni apetit. Prema nekim studijama ulje ruzmarina detoksikuje jetru, a ono što je bitno za sam proces varenja, jeste i da reguliše stvaranje žuči.

Efikasno deluje i protiv celulita i gojaznosti, a pokazalo se i da smanjuje zadržavanje vode prilikom menstruacije.

Oralna higijena

Ulje ruzmarina može se koristi i za ispiranje usta, na ovaj način mogu se sprečiti mnoga oboljenja poput upale desni ili gingivitisa i  pojave karijesa.

Dobro za jačanje imuniteta

Poznato je da je najbolji način da se naše telo odbrani od virusa i bakterija, jakim imuno sistemom. Istraživanja su pokazala da udisanjem ulja ruzmarina dolazi do eliminisanja slobodnih radikala u telu, što dalje implicira da udisanjem ovog eteričnog ulja jača imunitet kojim se telo može odbraniti od svih bolesti koje su povezane upravo sa slobodnim radikalima.

Podstiče rast kose

Eterično ulje ove biljke svoje mesto našlo je i u kozmetici, te se koristi za podsticanje rasta kose, jer se pokazalo da pozitivno deluje na skalp i kosu. Deluje tako što pojačava cirkulaciju u predelu skalpa i samim tim podstiče rast vlasi. Pored toga ulje hrani ispucalu i suvu kožu, masažom se koža regeneriše i sprečava pojavu peruti. Zbog ovih blagotvornih efekata ulazi u sastav mnogih kozmetičkih preparata.