Menopauza je prirodan proces koji se javlja kod svake žene u određenom životnom dobu. Najčešći problemi koje žena oseća su posledica pada nivoa ženskih polnih hormona, kao što su: psihičke promene i česte promene raspoloženja, anksioznost, depresija, nesanica, palpitacije (subjektivan osećaj lupanja i preskakanja srca), napadi vrućine, smanjenje seksualne želje, bolovi u mišićima, hipertenzija, povećan rizik za kardiovaskularnih bolesti…

menopauza

Nekim ženama se zbog izuzetno jakih simptoma menupauze preporučuje veštačka nadoknada estrogena ali takvi lekovi često sa sobom nose i određene rizike za zdravlje, kao što su: tromboembolija, žučni kamenci, karcinom dojke, šlog…Ovi lekovim pomažu određeni peroid vremena ali nemaju dugoročno pozitivni efekat.

Istraživanje o uticaju ulja neroli na ublažavanje simptoma menopazue

Naučnici sa Korejskog Univerziteta, 2014. godine radili su istraživanje efekta udisanja eteričnog ulja nerolija u regulaciji postmenopauzalnih simptoma i evo do kakvih zaključaka su došli.

U istraživanju su učestvovale 63 zdrave žene koje se nalaze u menopauzi. Dve grupe žena su udisale ulje nerolija u koncnetraciji od 0,1 i 0,5%, a kontrolna grupa je udisala bademovo ulje.  Ulje su udisali dva puta na dan, po pet minuta, pet uzastopnih dana. U istraživanju su mereni sledeći parametri: seksualna želja, nivo kortizola i estrogena, arterijski pritisak, puls, nivo stresa po VAS skali. Grupa žena koja je udisala ulje nerolija pokazala je statistički značajno poboljšanje (u odnosu na kontronu grupu) kada je reč o psihičkim problemima, pojačanju seksualne želje, sniženju sistolniog i dijastolnog arterijskog pritiska, povećanju nivoa kortizola i estrogena u serumu i sniženju nivoa stresa po VAS skali.

Zaključak ovog istraživanja je bio da udisanje ulja nerolija olakšava simptome menopauze i da ulje poseduje potencijal da smanji stres i poboljša rad endokrinog sistema.

 

ulje neroli od cvetova pomorandze

Eterično ulje nerolija (Citrus aurantium var. amara) ili ulje cveta gorke pomorandže ima pre svega anksiolitički efekat (smanjuje osećaj unutrašnje napetosti), odličan je prirodni antidepresiv, relaksira mišiće, opušta um i telo, deluje afrodizijački.

Pored svih ovih pozitivnih osobina ulje nerolija je odlično i za negu kože, ispucale kapilare i proširene vene. Može se reći da je ulje nerolija savršeno za rešavanje mnogih ženskih problema i da predstavlja odličnu prirodnu podršku dobrom zdravlju.

                                                                                           dr med. Bojana Mandić

ulje neroli