Ulje neroli

Neroli ulje (lat. Citrus aurantum var. amara) se dobija parnom destilacijom cvetova gorke pomorandže. Ovo ulje je jedno od najjačih prirodnih “antidepresiva”.

 

  • Opušta dušu i telo, podstiče osećaj radosti, romantike i sreće
  • Povoljno deluje kod unutrašnjeg nemira i depresivnih stanja
  • Izuzetan afrodizijak  
  • Smanjuje osećaj lupanja i preskakanja srca
  • Za negu kože sa ispucalim kapilarima i proširenim venama
  • Protiv bora i tamnih kolutova oko očiju  – podstiče ćelijsku regeneraciju kože
  • Jedno od najcenjenijih parfemskih ulja – sladak, cvetni, senzualni miris

 

 

Neroli je cvet gorke pomorandže. Naziv je dobio po princezi francuskog porekla Ani Mariji de la Tremolle, princeze od Nerola (mesto blizu Rima). Ona je obožavala cvet gorke pomorandže i prva je naložila da se za njen parfem napravi etarsko ulje nerolija. Ovo ulje je veoma dragoceno i cenjeno u aromaterapiji jer ima izuzetne efekte na dušu i telo. Smanjuje unutrašnji nemir i podstiče osećaj sreće, tako što deluje stimulativno na CNS, direktno preko mirisnih receptora u nosu, kada se primenjuje inhalacijom ili u opuštajućim kupkama. Povoljno deluje kod strahova i nesanice izazvane psihičkim stresom.

Usled svakodnevne jurnjave i brzog načina života, zaboravljamo na zdravlje, potiskujući zdrave navike u drugi plan. Manjak sna, sve veća izloženost stresnim situacijama ostavljaju posledice po ljudsko telo. Javlja se umor, nedostatak snage i energije, pad raspoloženja, a glavobolje postaju sve učestalije. Neroli ulje pozitivno utiče na celo telo, dodatno opušta mišiće usled napetosti i opušta i umiruje um. Smiruje svaku napetost u organizmu i podstiče osećaj sreće i radosti.

Prirodni afrodizijak

Ulje se primenjuje u toplim kupkama, difuzerima i kao masažno ulje. Neroli otklanja psihičke smetnje kod frigidnosti, impotencije i menopauze tako što umiruje simpatički nervni sistem i stres hormone. Podstiče seksualnu želju kod oba pola. Promoviše osećaj radosti, sreće, romantike i nežnosti.