5
(1)

Poznato je da su eterična ulja dobri afrodizijaci i da poseduju dobra antivirusna i antibakterijska dejstva. Pored toga jačaju naš organizam, vraćaju energiju, pa se slobodno može reći da je njihova osnovna funkcija nervno – psihološka, ali je važno i istaći da ne deluju isključivo na jedan organ već je njihova primena višestruka. Zanimljivo je i to da interesovanje za njihove efekte i dejstva počinje tek u 20. veku, iako oni imaju vidnu istoriju primene u lečenju mnogih tegoba.

Neroli ulje kroz istoriju

Titula jednog od najjačih prirodnih antidepresiva pripada eteričnom ulju neroli. Ovo ulje dobija se od cveta divlje pomorandže. Prirodno stanište ove biljke nalazi se u zapadnim delovima Indije, istočnoj Africi. Kultivisano je i u državama Sredozemnog regiona. Poreklo ovog ulja je aristokratske prirode i vezuje se za princezu iz Nerole, Ana Mariju de la Tremolle koja je obožavala cvet divlje pomorandže. A koliko ga je volela pokazuje podatak da je tražila da se specijalno napravi za njen parfem etarsko ulje neroli.

Blagotvorna dejstva dobro poznata su i na Dalekom Istoku. U kineskoj tradiciji, biljka se najčešće koristi da ublaži bolove u grudima i stimuliše rad digestivnog sistema. Na Zapadu se koristi i za poboljšanje cirkulacije i varenja.

Pomaže kod proširenih vena

Proširene vene spadaju u bolesti savremenog doba. Bolest proširenih vena može biti genetske prirode, ali se može javiti i usled mnogih spoljašnjih faktora. Masna i nezdrava ishrana, nedovoljno kretanja, bavljenje određenim poslom samo su neki od uzročnika ovih tegoba. Ulje neroli pokazalo se korisnim kod nege proširenih vena.

stres-umor

Ulje neroli umanjuje umor i opušta telo.

Protiv glavobolje i umora

Usled svakodnevne jurnjave i brzog načina života, zaboravljamo na zdravlje, potiskujući zdrave navike u drugi plan. Manjak sna, sve veća izloženost stresnim situacijama ostavljaju posledice po ljudsko telo. Javlja se umor, nedostaje snaga i energija, pada raspoloženje, glavobolje postaju sve učestalije. Umor može da izazove lupanje srca, a ako se to prolongira , može doći do težih komplikacija. Zato ako patite od nekog gore navedenog simptoma slobodno počnite da koristite eterično ulje neroli. Zbog opuštajućeg dejstva eliminiše bolove u glavi i smanjuje lupanje srca.

Prirodni antidepresiv

Israživanja pokazuju da se broj osoba koje pate od nekog vida depresije svakodnevno povećava. Kada se primenjuje inhalacijom ili u opuštajućim kupkama, direktno preko mirisnih receptora u nosu, neroli ulje deluje stimulativno na nervni sistem i otklanja simptome depresije. Povoljno deluje i kod straha, psihičkog šoka, unutrašnjeg nemira ( anksioznosti ) i nesanice izazvane stresom. Utiče pozitvno na celo telo, dodatno opušta mišiće usled napetosti i opušta i umiruje um. Smiruje svaku napetost u organizmu i podstiče osećaj sreće i radosti.

Poseduje i afrodizijačku moć

Na vrhu liste najboljih afrodizijaka svoje mesto nalazi i ulje neroli. Afrodizijački efekat vezuje se za njegova antidepresivna svojstva. Pa se tako ove ulje može koristiti kao odličan dodatak kupkama, difuzorima ili kao masažno ulje. Neroli otklanja psihičke smetnje kod frigidnosti i impotencije tako što umiruje simpatički sistem  i smanjuje lučenje stres hormona.

opuštanje-kupka

Može se koristiti kao odličan dodatak kupkama, difuzorima ili kao masažno ulje.

Ženski saveznik u menopauzi

Ulje neroli može biti odličan ženski saveznik u menopauzi. Menopauze kod nekih žena izazivaju dodatni stres i utiču na promenu raspoloženja. Istraživanja pokazuju da udisanje ulja neroli smanjuje nervozu, olakšava simptome, umiruje telo i ublažava bolove, a blagotvorno deluje na rad endokrinog sistema.

Koristi se i za negu kože

Ulje neroli se može koristiti i za negu kože. Dokazano je da podstiče ćelijsku regeneraciju, pa se koristi protiv bora i podočnjaka. Pored toga preporučuje se i kod ispucalih kapilara.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 1

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!