4.7
(12)

Astma se definiše kao hronična bolest disajnih puteva i grčenje mišića koji okružuju ove disajne puteve. Disajni putevi se sužavaju i javlja se otežano disanje. Ova bolest se najčešće javlja kod dece mlađe od deset godina.  U tom slučaju je reč o nasleđenim predispozicijama za nastanak bronhijalne astme. Mada nema pravila, tako da se astma može javiti i u kasnijim životnim dobima.

Uzroci i simptomi

Ne može se definisati tačan uzrok nastanka ove bolesti, jer postoji čitav niz faktora rizika koji može da podstakne asmatične napade. Primarni simptomi astme su:

  • suvi kašalj,
  • otežano disanje i
  • stezanje u grudima.

Često se javljaju i u kombinaciji sa drugim simptomima. Asmatični napadi se najčešće javljaju noću ili u jutarnjim časovima.  Napade može izazvati i napor usled trčanja ili stresa. Ukoliko su kod dece česte prehlade ili upala pluća, ako se javlja nedostatak vazduha ili šištanje prilikom disanja,  znači da postoji mogućnost da je astma prisutna. U tom slučaju se obavezno odlazi kod lekara i rade svi neophodni testovi i analize kako bi se utvrdilo da li je astma ili nije. I ako jeste, koji stepen je u pitanju i koji tip astme, kako bi se na osnovu toga prepisala adekvatna terapija.

lekar

Vrste astmi

Alergijska astma je najčešći tip astme koji se javlja. Ona se javlja kao posledica osetljivosti na supstance iz spoljašnje sredine kao što su kućna prašina, grinje, korov, buđ ili duvan. Simptomi koji prethode pojavi astme su kijavica i osećaj zapušenog nosa. Ovi simptomi mogu trajti i po nekoliko godina.

Ako se javlja preterano lučenje sluznice koja sužava bronhije i sprečava da vazduh prodre do pluća govorimo o bronhijalnoj astmi.  Uzroci nastanka mogu biti unutrašnji i spoljašnji. Spoljašnji dolaze iz sredine u kojoj čovek živi. Unutrašnji se vezuju za njegov način života, njegove navike, da li konzumira alkoholna pića ili je dugogodišnji pušač, da li se hrani zdravo.  U unutrašnje uzroke spadaju i genetske predispozicije.

U poslednjih nekoliko godina bronhijalna astma kod dece je u porastu, što je pre svega izazvano sve većim zagađenjem sredine u kojoj žive i učestale alergije na razne vrste supstanci koje se udišu ili se unose kroz ishranu.  Kod bronhijalne astme se primenjuju  lekovi za njeno brzo otklanjanje i lekovi za prevenciju simptoma.  Naravno, sve zavisi od stepena bolesti. Kada se utvrdi stepen bolesti, odrediće se i adekvatni lekovi za dalje lečenje.

Delom i zbog zagađenog vazduha, bronhijalna asma kod dece je u porastu

Delom i zbog zagađenog vazduha, bronhijalna asma kod dece je u porastu

Srčana astma slabi rad srca. Najčešće se javlja kod pušača i učestalija je kod osoba koje su već alergične na nešto, imaju česte upale bronhija  ili imaju u porodici obolele od astme. Pušenje dodatno pogoršava stanje kod asmatično oboleloh osoba. Dodatno povećava preosetljivost, jer duvan brzo može izazvati napad.

Lečenje astme

Astma spada u dugotrajne bolesti koje se ne mogu trajno izlečiti, ali se adekvatnim lečenjem i terapijom može kontrolisati i držati u granicama normale. Inhalatori i pumpice su lekovi koji se najčešće koriste u lečenjua stme. Postoji sumnja da upotreba pumpica stvara zavisnost, ali zapravo pumpice su jedne od najdelotvornijih lekova koji sprečavaju dalje pogoršavanje bolesti. Postoje dve vrste, od kojih se jedna koristi svakodnevno, dok se druga koristi samo u toku asmatičnog napada.  Pored toga prepisuju se i određeni lekovi koji olakšavaju simptome astme.

pluca inhalacija astma-compressed

Lečenje astme prirodnim putem

Pored pumpica, inhalatora i određenih lekova, pozitivne efekte u suzbijanju i lečenju simptoma astme imaju i proizvodi iz prirode.

Iako beli luk stvara loš zadah, on se svrstava u dobre, stare domaće lekove koji mogu da pomognu u lečenju ove hronične bolesti. Obloge od senfa ili gline bi trebalo stavljati i na leđa i na grudi. Brojni vitamini mogu da smanje asmatične napade, zato se savetuje svakodnevno unošenje vitamina C i E. Preporučuje se i uzimanje magnezijuma koji utiče na širenje bronhija i na taj način se smanjuje šansa za asmatični napad.

Ono što je neophodno uraditi je redukovati ishranu. Što više ribe na meniju, posebno tune i lososa, jer subogate omega 3 kiselinama koje delotvorno deluju na astmu. Kada je reč o čajevima, preporučuju se zeleni čaj, majčina dušica i čaj od lipovog cveta.

Ne treba zaboraviti i na neke vrste eteričnih ulja kao što su ulja od žalfije u kombinaciji sa medom. Ulje crnog kumina, zahvlajujući posebnim sastojcima ima široku primenu, pa se između ostalog preporučuje i u lečenju astme.

Kako biste kontrolisali ovo hronično oboljenje važno je da sarađujete sa lekarom i pratite predviđenu terapiju. Izbegavajte duvan, alkoholna pića i sve stvari koje dodatno mogu pogoršati astmu.Vodite zdrav način života, trudite se da se zdravo hranite i budete fizički aktivni. Boravak na moru, planiniili u vazdušnoj banji je još jedna od stvari koja pozitivno deluje u lečenju astme.

Pravilno uzimanje lekova i zdrave navike mogu smanjiti intenzitet asmatičnih napada.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 4.7 / 5. Broj glasova: 12

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!