Pitajte našeg lekara

Molimo Vas da pre nego što postavite pitanje pretražite Već postavljena pitanja. Hvala.
Na dnu ove stranice možete postaviti pitanje našem lekaru.  Rating: +0

  Positive Negative

  851. Poštovani, Imam sina 5 godina i ima kandidu. Pokusavali smo raznim čajevima da se izlečimo ali bezuspešno. Uzela sam ulje divljeg origana, s obzirom da je jako da li mogu da mu dajem prve nedelje 1x1kap, druge nedelje 2x1, i treće nedelje 3x1kap? Interesuje me da li treba koristiti i probiotik dok pije ulje i koji? Istraživala sam i nailazila na razne preporuke pa sam u nedoumici da li sme i koji jogurt da pije? I još jedno pitanje bih postavila da li treba uključiti neki preparat za jačanje imuniteta? Unapred hvala!

  Poštovani,
  za tako malo dete dovoljno je da mu dajete ulje dvljeg origana 14 dana, 2x1kap u kašičici malsinovog ulja ili bilo kog drugog jestivog ulja, eventualno možete probati i sa nekom masnom pavlakom (20%). Ulje se pije uvek posle jela i posle pijenja ulja uvek se može popiti čaša vode. Objasnite detetu da ulje mora brzo da guta jer je izuzetno jako i ljuto. Nije potrebno da se dajte probiotik jer origano ne utiče na normalnu crevnu floru. Od mlečnih proizvoda može da jede samo punomasne, nikako obrane proizvode kao što je jogurt jer je pun mlečnog šećera laktoze koji hrani gljivicu. Dete može da jede povrće sve sem krompira, voće umereno, sve vrste mesa, ribu, jaja, pečurke, koštunjave plodove. Strogo su zabranjeni slatkiši, obrani mlečni proizvodi, sve vrste žitarica (hleb i pecivo) i industrijski obrađena hrana. Za jačanje imuniteta možete koristiti ulje crnog kumina ali tek kada završite ciklus pijenja ulja divljeg origana (pola kašičice kumina ujutru i uveče sa malo meda, pre jela).
  Pozdrav


  Rating: +0

  Positive Negative

  852. Pio sam 21 dan origano ulje te drzao dijete,sada je proslo 10 dana,da li bih trebao da ponovim ciklus?Inace zadnjih 7 dana mi je dosta bolje.Sta mislite ako mi je bilo dobro nakon uzimanja antibiotika,pa se simptomi vracaju,sta bi moglo biti.jeste li se ikad sretali sa slicni problemom?

  Poštovani,
  pijte origano ulje još jedan ciklus od tri nedelje, po uobičajenoj šemi. Ne bih znala da vam kažem bez ikakvih nalazi i pregeda o čemu se zaista radi.
  Pozdrav


  Rating: +0

  Positive Negative

  853. Pa ranije sam postavio pitanje uz neka objasnjenja.Zanima me kolika je mogucnost kandide,posto mi je vise dozlogrdilo ici doktorima pa sam stvar uzeo u svoje ruke?

  Poštovani,
  svakodnevno dobijamo na desetine pitanja i ne možemo da pratimo svakog individualno, naročito ako se ne potpišete i detaljno ne objasnite svoje simptome. Kao lekar ne mogu da vam postavim dijagnozu na osnovu toga što kažete da se dugo mučite i da doktori ne znaju šta se dešava! Ovde možete dobiti konsultacije vezano za upotrebu etričnih ulja, a ne za postavljanje prave dijagnoze.
  Kao što sam rekla ako vam je bolje posle upotrebe origano ulja, slobodno nastavite da pijete još jedan ciklus.


  Rating: +0

  Positive Negative

  854. Jel znate možda kako se određuje pomoću MIC minimum inhibitory concentration delotvornost antibakterika? Naime u ovom istraživanju: http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/852049/ Lavanda u tabli 2 ima uglavnom 2.00 mg/ml delovanje prema bakterijama. Da li to znači da je delotvorno na te bakterije ili ne? Koje su razine delotvornosti ?

  Poštovani,
  ovo naučno istraživanje se odnosi pre svega na zajedničku upotrebu ulja lavande i drugih ulja. Najbolji efekat se postigao sa upotrebom lavande i kamelije (C.sinensis).


  Rating: -1

  Positive Negative

  855. Molim Vas za dijagnozu koksatroza da li preporučujete neko od ulja da se pije I kako. S poštovanjem, Branislav Mataruga

  Poštovani,
  za koksartrozu najbolje se pokazalo ulje crnog bibera. Ulje se pije 3x1kap, posle jela, razređeno u kašičici jestivog ulja ili meda. Možete piti, dva meseca, a kasnije po potrebi. Za masažu, napravite razređenje - 100ml jestivog ulja i 100kapi bibera - ulje nanesite na problematične delove 2-3 puta na dan, u maloj količini, za jači efekat kada nanesete ulje stavite preko parče gaze ili pamučne tkanine, tako pojačavate dejstvo ulja.
  Pozdrav


  Rating: +0

  Positive Negative

  856. S obzirom na to da se u lecenju pasa koriste vecinom humani lekovi,interesuje me da li je moguca primena origano ulja kod pasa i na koj nacin? Licno koristim origano ulje preventivno i prezadovoljna sam .Nadam se da ce pomoci i mom psu jer je mesec dana na antibioticima a mazemo i mast na upalu koja se javila na unutrasnjoj strani butine ,spolja je crvenilo a unutra loptica ...

  Poštovani,
  ulje divljeg origana se u principu ne koristi kod životinja jer je izuzetno jako i agresivno. Ako je problem na koži možete da naparvite obloge od ulja crnog kumina. Ulje kumina natopite na parče gaze, pa previjte oboleleo mesto (dva-tri puta na dan).
  Pozdrav


  Rating: +0

  Positive Negative

  857. Poštovana dr. Mandić, javljam Vam se iz Zagreba i slučajno sam naletila na Vašu stranicu. Naime, od prije 3 godine bolujem od ruematoidnog artritisa tj. tada mi je dijagnosticiran nakon što mi je iznenada u ljeti natekao nožni palac, jake alergije, jaka kočenja u koljenima, psihičke smetnje. Nakon što sam neko vrijeme bila na kortikosteroidima (Medrol 2 mg) koji mi nisu pomagali, nego samo donekle ublažavali stanje (teško sam se kretala zbog bolova u svim zglobovima), doktor mi je propisao uz tu terapiju Salazopyrin (2x2 od 500 mg) i Metotrexat (15 mg x 1 tjedno). U međuvremenu sam naišla na internetu na dosta teorija o tome da uzrok autoimunim bolestima može biti borelioza tj. da to ustvari može biti Lajmska bolest. Nakon pročitanoga, sjetila sam se da sam par mjeseci prije tih tegoba na ruci imala crvenilo u obliku kruga - tada nisam ni znala što bi to moglo biti. Moje je pitanje da li bi se protokol s eteričnim uljima koji ste napisali za Lajmsku bolest mogao provoditi uz terapiju koju koristim, tj. da li bi korištenje navedenih ulja moglo štetiti uz lijekove koje koristim. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Lijep pozdrav iz Zagreba, Daria

  Poštovana Daria,
  ako sumnjate na Lajmsku bolest jako je bitno da uradite jedan test krvi - uradite antitela na boreliju, ako su pozitivni odmah započnite tretman sa eteričnim uljima. Ako su rezultati pozitivni onda se i terapija koju koritite mora korigovati. U principu možete koristiti eterična ulja i lekove ali bi bilo najbolje da me kontaktirate kada uradite analize krvi. Po simptomima koje ste opisali velika je verovatnoća da zaista imate Lajmsku bolest.
  Srećno i pozdrav
  dr Bojana Mandić


  Rating: +0

  Positive Negative

  858. Poštovana dr. Mandić, javljam Vam se iz Zagreba i slučajno sam naletila na Vašu stranicu. Naime, od prije 3 godine bolujem od ruematoidnog artritisa tj. tada mi je dijagnosticiran nakon što mi je iznenada u ljeti natekao nožni palac, jake alergije, jaka kočenja u koljenima, psihičke smetnje. Nakon što sam neko vrijeme bila na kortikosteroidima (Medrol 2 mg) koji mi nisu pomagali, nego samo donekle ublažavali stanje (teško sam se kretala zbog bolova u svim zglobovima), doktor mi je propisao uz tu terapiju Salazopyrin (2x2 od 500 mg) i Metotrexat (15 mg x 1 tjedno). U međuvremenu sam naišla na internetu na dosta teorija o tome da uzrok autoimunim bolestima može biti borelioza tj. da to ustvari može biti Lajmska bolest. Nakon pročitanoga, sjetila sam se da sam par mjeseci prije tih tegoba na ruci imala crvenilo u obliku kruga - tada nisam ni znala što bi to moglo biti. Moje je pitanje da li bi se protokol s eteričnim uljima koji ste napisali za Lajmsku bolest mogao provoditi uz terapiju koju koristim, tj. da li bi korištenje navedenih ulja moglo štetiti uz lijekove koje koristim. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Lijep pozdrav iz Zagreba, Daria

  Poštovana Daria,
  ako sumnjate na Lajmsku bolest jako je bitno da uradite jedan test krvi - uradite antitela na boreliju, ako su pozitivni odmah započnite tretman sa eteričnim uljima. Ako su rezultati pozitivni onda se i terapija koju koritite mora korigovati. U principu možete koristiti eterična ulja i lekove ali bi bilo najbolje da me kontaktirate kada uradite analize krvi. Po simptomima koje ste opisali velika je verovatnoća da zaista imate Lajmsku bolest.
  Srećno i pozdrav


  Rating: +0

  Positive Negative

  859. Postovani, imam rozaceu akne i seboroicni dermatitis, odlucila sam da koristim origano ulje eksterno i interno ali kad ga nanesem koza pocne da me pecka, razblazila sam ga sa lesnikovim uljem, 5 kapi lesnikovog ulja i 1 kap origano ulja. Ne znam zbog cega me pecka, da li mozete da mi pomognete? Devojke koje lece rozaceu u Americi i sirom sveta lece tako sto na nesu razblazeno ulje na kozu ali ne znam zasto mene pecka.

  Poštovana,
  ulje divljeg origana se korsiti isključivo za unutrašnju upotrebu, nikako se ne maže na kožu, naročito ne na tako osetljivu kožu kakva je kod rozacee! Ulje samo pijet u ciklusima od tri nedelje, po sledećoj šemi: prva nedelja 3x1kap, druga nedelja 3x2 kapi i treća nedelja 3x3 kapi.Ulje se pije posle jela. Pošto je izuzetno ljuto i jako ulje se mora razrediti u kašičici maslinovog ulja ili meda. Napravite pauzu 10. dana pa ponovite još jedan ciklus od tri nedelje po istoj šemi.
  Ulje vas pecka kada ga nanesete na kožu jer je izuzetno agresivno i jako zbog prisustva karvakrola koji daje ljutinu. U Americi se prodaju ulja koja su već razblažena i nisu 100% čista eterična ulja kao naša. Za negu kože koristite eventualno bademovo ulje. Lešnik je ulje koje se koristi za negu izrazito masne kože, a kod rozacee je upravo suprotno osetljiva, suva, ispucala koža kojoj treba nežna nega.
  Pozdrav


  Rating: +0

  Positive Negative

  860. Postovani, stavila sam 1 kap vaseg origana ulja i 7 kapi vaseg lesnikovog ulja na kozu zahvacenu rozaceom, aknama i seboroicnim dermatitisom, ne znam u cemu je problem ali nakon nanosenja koza pocinje veoma da me pecka pa mi koza zacrveni. Pretpostavljam da je iritacija u pitanju ali nije mi jasno zasto? Devojke sirom sveta rozaceu tretiraju origano uljem i nemaju nikakav problem. Da li je trebalo mozda da izmesam sa suncokretovim uljem? Da li nisam dobro razblazila? koliko kapi je potrebno? U cemu je problem?

  Poštovana,
  kao što sam rekla ulje origana nemojte koristiti za spoljašnju upotrebu, samo pijte po uobičajenoj šemi. Ulje je agresivno i iritira tako osetljivu kožu.
  Za seboroični dermatitis pokazao se najbolje tretman sa morskom soli i zeolitom. Bakterija koja izaziva seboroični dermatitis jako voli sve što je masno, pa i biljna ulja. Tretirajte zahvaćene delove tako što ćete ih ispirati rastvorom mlake vode i morske soli (dva puta na dan, 0,5L vode i kašičica soli). A posle toga kao puder za kožu dobro natapkajte obolela mesta zeolit prahom (koristite Zeomedic od 200g on je proveren).
  Srećno i pozdrav

  123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148
 


Samo registrovani korisnici mogu postaviti pitanje! Registrujte se ili ukoliko već jeste, ulogujte se sa svojim korisničkim imenom i šifrom.
Log In | Registracija