0
(0)

Virusne bradavice predstavljaju promene nastale dejstvom Humanog papiloma virusa (HPV) na površni sloj kože i sluzokože. Promene se najčešće javljaju u vidu multiplih bradavica koje se mogu pojaviti bilo gde na koži i sluzokoži, mada pretežno na toplim i vlažnim mestima.

Mogu biti prisutne godinama, a mogu se i nakon par meseci same povući. Bradavice se mogu javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali najčešće kod dece. Njihov izgled i veličina zavise od mesta gde se nalaze tj. od traumatizacije i iritacije kože. U većini slučajeva su bezbolne, osim kada se nalaze na tabanima.

Ko uzrokuje virusne bradavice?

Virusne bradavice su izazvane HPV-om. HPV spada u DNK viruse. Postoji preko 100 različitih tipova ovog virusa koji su vrlo zarazni. Najčešće se prenosi polnim putem, ali i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom. Smatra se da preko 50 % seksualno aktivnih osoba u jednom trenutku svog života bude u kontaktu sa HPV-om. U većini slučajeva ove infekcije ne daju simptome.

Kod manjeg broja žena koje su zaražene HPV-om (tip 16 i 18 ) može nastati karcinom grlića materice ukoliko se ne leči. Pored karcinoma grlića materice, HPV može izazvati i karcinom vulve, vagine, anusa i penisa.

HPV se obično prenosi direktnim kontaktom , kao npr. pri rukovanju sa osobom koja na svojim šakama ima bradavice ili seksualnim odnosom sa osobom koja ima genitalnu HPV infekciju.

Kada osoba dođe u kontakt sa HPV-om potrebno je u proseku 3-4 meseca da se simptomi pojave. U ređim slučajevima bradavice se mogu razviti tek nakon 2 godine od kontakta sa inficiranom osobom.

Lokalizacija bradavica

U zavisnosti od toga kojim tipom HPV virusa je telo zaraženo, zavisiće i lokalizacija samih bradavica. Najčešće se javljaju bradavice na rukama, tačnije na prstima šaka i nadlanicama, kao i na tabanima.

  • končaste bradavice, liče na duguljaste, hrapave končiće. Obično se javljaju oko očiju, usana i na vratu
  • zaravnjene bradavice nalaze se na površini lica
  • genitalne bradavice (kondilomi) prenose se polnim putem i veoma su zarazne, javljaju se u pubičnom predelu i u predelu genitalija
  • bradavice na tabanima, mogu biti jako bolne i ometati normalan hod

Lečenje – kako ukloniti bradavice?

Samo lečenje bradavica zavisi od vrste bradavica, od lokalizacije, starosti osobe. Većina bradavica se posle nekoliko godina spontano povuče, dok kod manjeg broja osoba se ponovo javljaju na tom istom ili na nekom novom mestu.

Ranije se najviše koristio tečni azot za uklanjanje bradavica, dok se danas više koriste keratolitici, ekskohleacija u lokalnoj anesteziji, elektrokauterizacija, destrukcija laserom ili hirurško uklanjanje.

Što se tiče prirodnih proizvoda, tu se dobro pokazalo ulje divljeg origana, koje doprinosi jačanju imuniteta a koje je potrebno piti ali i lokalno aplikovati na izmenjenu kožu tj. bradavicu, razblaženo u nekom baznom ulju. Potrebno je voditi računa da okolna zdrava koža ostane netaknuta.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!