Karanfilić je široko uzgajan u Indoneziji, Tanzaniji i Brazilu. Koristi se kao aromatičan začin u ishrani, u kozmetičkoj industriji i u stomatologiji kao antiseptik i analgetik.

Glavni sastojak karanfilića je eugenol koji daje ovom začinu karakterističan ukus i miris. Sadrži i tanine, smolu, sluz i veliki procenat flavonoida koji imaju snažno antioksidativno, antiinflamtorno i antikoagulantno dejstvo. Zahvaljujući ovim lekovitim sastojcima, karanfilić kao lek se koristi u kineskoj i ajurvedskoj medicini preko 2.000 godina.

U tradicionalnoj medicini (nije temeljno ispitano na ljudima efikasnost i neželjena dejstva) karanfilić se koristi kao antiseptik, analgetik, antioksidans, afrodizijak, kod neprijatnog zadaha i oboljenja desni, poremećaja varenja, kao prirodni konzervans u hrani, mišićni relaksant, protiv crevnih parazita, vazorelaksant, čisti krvne sudove kod ateroskleroze.

Naučna istraživanja su potvrdila da eugenol kao aktivna supstanca etarskog ulja karanfilića ima jako moćno dejstvo na sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka (tromba) u krvnim sudovima. Dr Krishna Srivastava iz Univerziteta u Danskoj (svoj rad je objavio 2006. godine u časopisu – Prostaglandini, leukotrijeni i esencijalne masne kiseline) je dokazao da ulje karanfilića ima 29 puta jače antikoagulantno dejsvo od Aspirina! Eugenol ne samo da je delovao na sprečavanje nastanka tromba već je delovao i na već formirane krvne ugruške. On je dokazao da eugenol deluje preko prostaglandina tj. dovodi do sniženja tromboksana koji je snažan pokretač slepljivanja trombocita.

Ulje karanfilića se nalazi na prvom mestu ORAC liste antioksidativnih materija što znači da ima izuzetno jako dejstvo na uništavanje slobodnih radikala u telu. Sprečava oksidativan stres, jača imunitet i sposobnost organizma da se izbori sa najrazličitijim štetnim činiocima.

Ulje karanfilića je veoma jako pa se primenjuje u maloj količini jedna do dve kapi na dan (obavezno razređeno u kafenoj kašičici nekog jestivog ulja, posle jela).

Ako se predozira evo kakva  neželjena dejstva može izazvati: alergije na koži -ospa, crvenilo, svrab; gubitak bolnih senzacija na koži, kontaktni dermatitis, povraćanje, dijareja, krv u stolici, ispljuvku i u urinu; edem pluća, kašalj, poremećaj srčanog rada, poremećaj krvne slike, oštećenje jetre i bubrega.

Ulje karanfilića je zabranjeno: trudnicama, doiljama, deci, ljudima koji koriste antikoagulantnu terapiju (Varfarin, Heparin), antitrombocitne lekove, nesteroidne antiinflamatorne lekove (Brufen, Naproksen) i osobama koje se spremaju za hirušku intervenciju (treba prestati sa upotrebom ulja karanfilića bar mesec dana pre zakazane operacije).

Nema sumnje da je karanfilić izuzetna biljka sa mnogostrukim blagotvornim efektima na telo ali mora se obratiti pažnja na njegovo doziranje i upotrebu jer u suprotnom izazvaće više štete nego koristi.

dr Bojana Mandić

Reference:

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002647.htm

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jat.1057/abstract?deniedAccessCustomisedMessage=&userIsAuthenticated=false

https://www.probotanic.com/pdf_istrazivanja/OriganoPDF/ORAC%20List.pdf

 

ulje karanfilica