Migrena je hronična vrsta bolesti koja se javlja u vidu jakih pulsirajućih glavobolja, najčešće u jednoj polovini glave. Procenjuje se da oko 30 miliona ljudi na svetu pati od migrenoznih glavobolja!

glavobolja

Uzrok migrene do danas je ostao nepoznat ali se najčešće govori o poremećaju u moždanoj cirkulaciji i abnormalnoj aktivnosti nervnih ćelija. U dve trećine slučajeva migrena je nasledna bolest i prenosi se sa kolena na koleno u okviru jedne porodice. Četiri puta više oboljevaju žene nego muškarci, izuzetak je doba puberteta kada je više pogođeni muški pol. U današnjem modernom društvu starosna granica se sve više pomera pa tako više nije neuobičajeno da mladi od 15 -24 godine sve češće boluju od migrene.

Postoje neke indicije da je migrena povezena sa određenim tipom ličnosti: inteligentni, ambiciozni, preosetljivi, temperamentni, osobe sa puno obaveza i rokova.

Na pojavu migrene može uticati i vreme (vruće, hladno, Sunce, loš kvalitet vazduha), hormoni (PMS, menopauza, upotreba kontraceptiva, trudnoća), ishrana (zreli sirevi, crno vino, kafa, razne vrste niskokaloričnih dijeta), pušenje, alkohol, malo sna, predugo gledanje u TV ili monitora…

U jednoj trećini slučajeva javlja se aura pre pojave glavobolje. Aura nagoveštava pojavu migrenoznog napada. Javlja se u vidu tačaka i ispada u vidnom polju, poremećajem motorike, poremećajem govora, depresije, razdražljivosti, euforije, patološke gladi za slatkišima, osećaj neprijatnog mirisa i ukusa itd. Aura obično traje od par minuta do sat vremena i onda nastaje glavobolja. Glavobolja je izuzetno jaka, zahvata obično jednu polovinu glave, pulsirajuća, u obliku stezanja ili probadanja. Bol prate i foto i fonofobija (jako im smeta svetlo i jaki zvuci), muka, povraćanje, malaksalost, depresija. Bol traje od par sati do 72h. Napad se obično završava pojačnim mokrenjem (poliurija).

Kada postoje migrenozni napadi lekar treba da isključi eventualno prisustvo neke druge bolesti kao što je temporalni arteritis, akutni glaukom, subarahnoidalno krvarenje itd.

Klasična medikametozna terapija često ne daje zadovoljavajuće, a još manje trajne rezultate! Osobe koje boluju od migrene se u glavnom mire sa sudbinom i glavobolja postaje sastavni deo njihovog života. To ne mora da bude tako!

Ulje crnog kumina se sve više upotrebljava za otklanjanje glavobolje i to naročito migrenoznog tipa. Ulje treba redovno da se pije, bar jedna kafena kašičica ujurtu sa malo meda. Čim počne napad ili za vreme aure treba namazati malu količinu ulja crnog kumina oko očiju, iza vrata i ispod nosa. Treba doboko udisati miris kumina i već za par minuta treba očekivati olakšanje. Naravno smanjenje pojave napada treba očekivati samo ako se ulje crnog kumina redovno koristi bar 6-9 nedelja. Biljni preparati deluju sistemski na čitav organizam, temeljno ali i sporije od uobičajenih lekova, zato moramo biti strpljivi i pustiti prirodu da nam pomogne na najbolji mogući način.

                                                           dr Bojana Mandić

 

Reference : http://www.naturalnews.com/026868_Nigella_Sativa_migraine_seeds.html

http://www.naturalnews.com/038644_black_cumin_oil_immune_system_NK_cells.html

 

ulje crnog kumina