Karijes je jedna od najraširenijih bolesti današnjice ( samo 5 % svetske populacije pošteđeno je od karijesa ). Karijes je oboljenje zubne gleđi i dentina nastalo delovanjem bakterija.

Zubni kvar je danas najučestalija bolest čoveka i osim što ugrožava zdravlje zuba i sluzokože, ima veliki uticaj i na kvalitet života pojedinca.

Zubni karijes nastaje delovanjem zajedničkih faktora – mikroorganizama i faktora okoline.  Pod faktorom okoline podrazumeva se usna duplja koja okružuje zube i iz koje mikroorganizmi koji dovode do nastanka karijesa preuzimaju hranljive materije za svoje metaboličke potrebe.

Značajan doprinos nastanku karijesa daje prisustvo dentalnog plaka. To je bezbojna lepljiva masa koja se stvara u usnoj duplji, na zubima, desnima, zubnim protezama i mostovima. Sastoji se od velikog broja mikroorganizama, raspadnih produkata hrane, mrtvih ćelija. Plak se može mehanički odstraniti zubnom četkicom ali njegova glavna osobina je prijanjanje,  i  već nekoliko minuta nakon poliranja počinje da se stvara iz pljuvačke.

Bakterije kao hranu koriste šećere, stvarajući na taj način kiselu sredinu u ustima. To dovodi do razlaganja minerala sa površine gleđi i otvara put agresivnim kariogenim bakterijama, na prvom mestu Streptococcus mutans- u.

Origano voda deluje kao prirodni antiseptik. Ispiranjem usne duplje origano vodom, postiže se ravnoteža normalne mikrobiološke flore usta. Divlji origano je najjači biljni antibiotik i svojim dejstvom uništava patogene bakterije i gljivice, uzročnike najčešćih oralnih infekcija i karijesa. Održava zdravlje usne duplje, eliminiše neprijatan zadah iz usta, sprečava upalne procese desni i kasnji razvoj paradontopatije, efikasno uklanja oralnu infekciju Kandidom.

Origano voda je pogodna za ispiranje usta i ždrela kako u održavanju oralne higijene i sprečavanju karijesa, tako i kod već postojećih infekcija – kandide na jeziku, angina, afti, upale desni. Poželjno je 3 puta na dan mućkati origano vodu u ustima, po 5 minuta.

Ulje karanfilića krasi izuzetno moćno antibakterijsko svojstvo što ga čini efikasnijim od drugih ulja protiv velikog broja  različitih mikroba. Takođe, ulje karanfilića se koristi i za sterilisanje hiruških instrumenata. Kada je reč o karijesu, deluje na najagresivniju bakteriju koja izaziva karijes – Streptococcus mutans. Od ostalih izazivača karijesa, potvrđeno je dejstvo karanfilića i na Staphylococcus epidermidis, Streptococcus salivarius, Lactobacillus acidophilus, Saccharomyces cerevisiae.

Veoma je značajno i analgetsko dejstvo karanfilića usled prisustva eugenola. Ovaj anestetik i antiseptik snažno deluju protiv zubobolje. Uz pomoć štapića nanesite na zub 1 – 2 kapi ovog ulja na mesto gde ste uočili karijes ili na bolni zub.

Za više informacija o proizvodima Origano voda i Ulje karanfilića : https://www.probotanic.com/proizvod/origano-voda/ i https://www.probotanic.com/proizvod/ulje-karanfilica/