Biber je kriv za otkrivanje Amerike! Kolumbo je krenuo da pronađe zemlju bibera – Indiju, a otkrio je Ameriku. Dugo vremena je biber bio dragoceniji od zlata. Trgovci začinima su pri transportu ove biljke imali specijalnu stražu koja je čuvala pošiljku od lopova.

Danas kada kažemo crni biber, uglavnom prvo pomislimo na hranu i ljut, aromatičan ukus ali crni biber je mnogo više od začinske biljke u kulinarstvu!

Crni biber (Piper nigrum) se od davnina koristio u medicinske svrhe kao analgetik, antiseptik, lek protiv malarije i kuge. Indiski monasi su svaki dan jeli par zrna bibera tokom svojih putovanja da im da izdržljivost. Danas znamo da ulje crnog bibera ima još blagotvornih osobina na ublažavanje različitih zdravstvenih tegoba.

Etarsko ulje crnog bibera u svom sastavu ima više lekovitih jedinjenja kao što su: tujon, pipen, kamfen, sabien koji su odgovorni za mnoga blagotvorna dejstva. Ulje povoljno deluje na  reumatske bolove u zglobovima i mišićima, jača perifernu cirkulaciju, opušta mišiće, otklanja grčeve, stimuliše lučenje pljuvačke i apetit, podstiče peristaltiku, deluje na sve probleme sa varenjem, otklanja modrice, upalu mišića, sportske povrede, išijas, olakšava iskašljavanje sekreta, odličan kod prehlade i gripa, greje telo i vraća pozitivnu energiju!

U prirodi postoji preko 2000 različitih vrsta bibera i zato kada kupujete etarsko ulje obavezno obratite pažnju na latinski naziv biljke – Piper nigrum je onaj o kome danas pričamo i koji i ma sva ova lekovita svojstva!

Ulje možete koristiti u inhalaciji (par kapi stavite u pola litre ključale vode) u kupku (u kadu stavite desetak kapi ulja). Za spoljašnju upotrebu – 100ml jestivog ulja stavite 100 kapi ulja bibera. Kod osetljivih osoba spoljašnja upotreba može izazvati iritaciju kože, pa se u početku primene uvek savetuje pach test. Na unutrašnju stanu podlaktice stavite kap razblaženog ulja i ako za 24h nema reakcije (crvenilo, svrab, bol) možete slobodno koristiti ulje.  Za unutrašnju upotrebu (jaka cirkulacija i zagrevanje tela) 3 kapi na dan u kašičici jestivog ulja.

Ulje se ne koristi u trudnoći, tokom dojenja i kod dece.

Ako do sada niste imali priliku da se upoznate sa blagotvornim dejstvom ulja crnog bibera, probajte topli, opuštajući  zagrljaj kupke obogaćene ovim veličanstvenim etarskim uljem.

dr med. Bojana Mandić

kupkaulje crnog bibera