Holesterol je sastavni deo organizma i neophodan je za normalno funkcionisanje svake ćelije. Holesterol učestvuje u izgradnji ćelijskih membrana, stvaranju hormona poput estrogena, testosterona i adrenalina i transportu vitamina D, E, K i A.

Procenjuje se da skoro dve trećine holesterola nastaje procesom sinteze u organizmu, dok se samo jedna trećina unosi putem hrane. Najveći deo holesterola nastaje u jetri, mada se može sintetisati i u sluzokoži creva i u nadbubrežnim žlezdama. Odatle se putem krvotoka transportuje do ćelija.

Šta su LDL holesterol i HDL holesterol?

Pošto je nerastvorljiv u vodi, u krvi se holesterol transportuje tako što se vezuje za proteine gradeći lipoproteine , shodno tome oni su podeljeni na :

 • VLDL – lipoproteini vrlo male gustine,
 • LDL – lipoproteini male gustine,
 • HDL – lipoproteini velike gustine.

HDL ili „dobar holesterol“ čini 20% ukupnog holesterola i ima protektivnu ulogu, pri čemu smanjenje njegove koncentracije u krvi upućuje na povećan rizik od nastanka ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. 

Najveći deo holesterola oko 70% nalazi se u obliku LDL ili „lošeg holesterola“, glavnog uzročnika nastanka ateroskleroze koja u kasnijem stadijumu može dovesti do formiranja tromba i nastanka srčanog ili moždanog udara. Zato je jako važno održavati normalne vrednosti koncentracije holesterola u krvi, ne vodeći računa samo o ukupnom holesterolu, nego i o LDL i HDL holesterolu.

Bolje sprečiti nego lečiti

 • Smanjite telesnu masu ukoliko ste gojazni, odnosno ukoliko imate indeks telesne mase (BMI) preko 30.
 • Budite fizički aktivni. Svakodnevna fizička aktivnost (vožnja bicikla, trčanje, plivanje, hodanje) u trajanju od 30 minuta povećava nivo dobrog holesterola i snižava nivo lošeg holesterola.
 • Smanjite unos alkoholnih pića. Dnevno je dozvoljena čaša crnog vina. Vino sadrži polifenole koji poboljšavaju protok krvi i deluju zaštitno na krvne sudove.
 • Pravilno se hranite.
 • Izbacite cigarete iz svoje dnevne rutine.
 • Promenite izvore proteina tako što ćete crveno meso  zameniti pilećim ili ćurećim mesom. Neka se na vašem jelovniku 2-3 puta nedeljno nađe morska riba ili pastrmka koje su bogati izvori omega-3-masnih kiselina. Mahunarke ( pasulj, sočivo, leblebije,…) mogu biti dobra zamena za meso.
 • Zamenite proste šećere složenim. Dan možete započeti kombinacijom žitarica, kao što su ovsene pahuljice ili musli. Dok beli hleb možete zameniti ražanim koji sadrži više dijetalnih vlakana.
 • Voće i povrće koje sadrži vitamin C posebno je značajno u borbi protiv povišenog holesterola. Vitamin C učestvuje u sintezi kolagena, pa tako daje podršku vezivnom tkivu koje ulazi u sastav zidova krvnih sudova.
 • Jabuke i dunje sadrže dosta pektina koji je koristan u povećanju dobrog holesterola. Pektin ubrzava metabolizam, stimuliše pasažu creva i tako smanjuje količinu masnoće koju telo apsorbuje.

Zamenite nezdrave grickalice i gazirane sokove, zdravim i redovnim obrocima. Prošetajte svakoga dana više nego prethodnog, ako možete idite na plivanje i vozite bicikl, jer ćete razdrmati svoj organizam, a samim tim ćete se lepše i osećati i sprečićete mnoge bolesti.

Biljna ulja mogu pomoći kod povišenog holesterola

Ulje crnog kumina

Kada bi među najmoćnijim biljkama sveta morali da izaberemo jednu, najdelotvorniju, taj status bi bez sumnje pripao ulju crnog kumina i upravo zbog toga je predmet najbrojnijih istraživanja na mnogim prestižnim univerzitetima širom sveta. Upotreba ulja crnog kumina datira jos iz perioda Starih Egipćana i faraona koji su ga koristili kako u medicinske svrhe tako i kao dodatak ishrani.

Studije su pokazale da ulje crnog kumina smanjuje ukupan holesterol u krvi tako sto snižava loš holesterol i zaustavlja zapaljenske procese u zidu krvnih sudova, stoga je dobar u prevenciji razvoja ateroskleroze. Deluje povoljno na kardiovaskularni sistem, tako što jača zidove krvnih sudova, povećava njihovu elastičnost i dovodi do regulacije arterijskog krvnog pritiska.

Ulje štapića cimeta

Spisku ulja koja mogu pomoći kod povišenog holesterola dodajemo i eterično ulje štapića cimeta