5
(1)

Apetit predstavlja želju za unosom hrane u organizam, ali se ne javlja uvek zbog osećaja gladi.

Što smo sitiji, apetit se više smanjuje. Hrana  “lepa na oko” može povećati apetit čak i kada nismo gladni.

Želja za hranom može biti povećana ili smanjena.

Kako poboljšati apetit?

Slab apetit ili njegov potpuni izostanak mogu biti trenutno ili trajno stanje.

Trenutna stanja koja mogu dovesti do smanjenog apetita su: 

  • prehlade
  • povišena telesna temperatura
  • zapušen nos
  • bol u grlu

Do trajnog gubitka apetita mogu dovesti oboljenja  kao što su:

  • depresija
  • anoreksija
  • ciroza jetre

Ono što je važno jeste otkriti uzrok poremećenog apetita. Poslednjih decenija stres, anksioznost i depresija su vodeći uzroci gubitka apetita ili pak povećanja jer neke osobe kada su pod stresom upravo hranom smanjuju  stres.  Za vraćanje apetita bilo bi poželjno što više boraviti na svežem vazduhu, jesti više puta na dan manje količine hrane, jesti što raznovrsniju hranu bogatu proteinima i vlaknima, ojačati organizam unošenjem dodatnih količina cinka, magnezijuma, kalijuma i vitamina B i C, kao i uzimanje ulja divljeg origana.

Kada uzroci koji su doveli do smanjenja apetita budu otklonjeni a apetit se vrati, nemamo razloga za brigu. Lekaru se treba obratiti onda kada je u dužem vemenskom periodu smanjen apetit ili kada za kratko vreme osoba izgubi veliki broj kilograma a hrani se uobičajeno.

Gubitak apetita kod dece

Gubitak apetita kod dece može takođe nastati kao i kod odraslih zbog povećane telesne temperature ili prehlade, ali u velikom broju slučajeva je u pitanju to da deca vole slatkiše i grickalice pa ako ih uzimaju između obroka ili neposredno pre obroka, odgode ili potpuno preskoče glavni obrok, pa tako narušavaju svoje zdravlje.

Kako smanjiti apetit?

Pojačan apetit može nastati kao posledica unosa previše ugljenih hidrata koji se brzo apsorbuju u organizmu u vidu šećera, što dovodi do pojačanog lučenja insulina koji prevodi šećere iz krvi u ćelije. Pošto dolazi do pada nivoa šećera u krvi to nam izaziva osećaj gladi i želju za dodatnim unosom ugljenih hidrata. Ovo može dovesti do toga da nas glad probudi iz sna. Da se ovo ne bi dogodilo, potrebno je izbeći unos rafinisanih šećera u telo.

Pojačan apetit može nastati i zbog manjka sna, zato je važno imati kvalitetan san.

Može nastati  i zbog  smanjenog unosa tečnosti u organizam, zato je bitno popiti najmanje 2 litra vode u toku dana, raspoređene u pravilnim intervalima ali ne za vreme jela i neposredno nakon jela jer će tečnost usporiti varenje hrane. Pored vode poželjno je uneti  2-3 dl čaja od divljeg origana.

Takođe, pojačan apetit se javlja i kod žena u drugom delu menstrualnog ciklusa, nakon ovulacije, pa je potrebno paziti šta se jede tih dana.

Kod dece, pojačan apetit je obično fiziološka pojava koja se javlja kao odgovor na povećanu potrebu za energijom u periodu intenzivnog rasta i razvoja. Ako dete unosi više kalorija nego što potroši, ugojiće se. Da se to ne bi desilo, roditelji bi trebali svojoj deci odmalena da usade načela pravilne i zdrave ishrane.(izbegavati slatkiše posle konkretnog obroka, ne davati deci hranu kao nagradu, posvetiti pažnju deci da ne bi došla u situaciju da traže utehu u hrani).

Ukoliko je poremećaj apetita nastao kao posledica dispeptičnog poremećaja, grčeva u gornjim partijama digestivnog trakta i žučnih kanala ili je posledica iritabilnog kolona, predlažemo  oralnu upotrebu ulja peperminta a ako je smanjen apetit nastao zbog prisustva Helicobacter pylori u želucu onda savetujemo kombinaciju Origanol strong kapsula i ulja crnog kumina.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 1

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!