Virus Ebole iz porodice Filoviridae uzročnik je ebolske hemoragijske groznice –  bolesti koja je vrlo često fatalna za ljude i sisare. Kod mnogih vrsta ovog virusa, smrtnost iznosi čak i do 90%. Ebola je zaista najsmrtonosniji virus na našoj planeti, pa je jasna zabrinutost javnosti zbog epidemije ebole u Africi, koja bi uskoro mogla zahvatiti ceo svet.


Zbog straha od ebole, Svetska zdravstvena organizacija odobrila je korišćenje eksperimentalnog leka TKM-Ebola. Međutim, još uvek nije poznato koje posledice za zdravlje može imati ovaj lek. Priča se i o obveznoj vakcinaciji protiv ebole, koja je takođe još u fazi testiranja.

oboleli od ebole

 

Kako se širi virus?

Virus i bolest su dobili naziv po reci Eboli u Demokratskoj Republici Kongo gde je bolest prvi put prepoznata 1976. godine. Virus ebole se najčešće širi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, odnosno s njihovim izlučevinama. Uobičajeno se ne prenosi vazduhom ali je potvrđeno da se može preneti u sitnim kapljicama koje je moguće udahnuti.

Karakterističan znak je krhkost kapilara i uništavanje trombocita koji imaju ključnu ulogu u zgrušavanju krvi što dovodi do lakog krvarenja koje može dovesti do teškog šoka i smrti. Simptomi koji se javljaju kod najvećeg broja pacijenata u prvim danima su visoka temperatura, glavobolja, bol u mišićima i trbuhu, umor i proliv. Kod manjeg broja pacijenata uočena je i upala grla, osip na koži, crvenilo i svrab očiju, povraćanje krvi i slepilo.
Nije poznato zašto neki pacijenti uspešno prebole bolest, međutim poznato je da u trenutku smrti pacijenti koji umiru obično nemaju razvijen imunitet. Posebno su značajna istraživanja koja su utvrdila da je kod umrlih pacijenata zaraženih ebola virusom
količina vitamina C u krvi bila jednaka nuli. Na neki način virus ebole uništava sve zalihe vitamina C u organizmu, što zatim rezultira nemogunošću zgrušavanja krvi, propadanjem krvnih sudova, krvarenjem i smrću.

stop ebola

 

Vitamin C može pobediti virus Ebole


Virus Ebole izaziva krvarenje mnogo brže od bilo koje druge fatalne infekcije, jer se virus brzo i potpuno metaboliše u telu te troši sve zalihe vitamina C.

Značajno je napomenuti da bolesti hemoragijske groznice dožive epidemijske razmere u zemljama za čije je stanovništvo očekivano da imaju nisku telesnu dozu vitamina C, kao što su ozbiljno pothranjeni mnogi afrikanci. Zbog velikog nedostatka vitamina C telo za samo par dana dolazi u naprednu fazu skorbuta koju karakteriše lako i obilno krvarenje. Ako se obolelima ne pruži terapija velikim dozama vitamina C dolazi do teškog šoka i smrti jer telo nema dovoljno antitela koji bi uništili virus.

Mnogi drugi antioksidansi imaju slične virucidne učinke, ali vitamin C je najuspešniji  zbog svoje jednostavne hemijske strukture koja mu omogućava da se širi po celom telu s minimalnim ograničenjima. Davanje velikih doza vitamina C intravenozno u praksu je uveo Fred Klenner koji je eksperimentisao u lečenju pacijenata mega dozama ovog vitamina. U laboratorijskim stručnim istraživanjima dokazano je da C vitamin blokira razmnožavanje virusa u ćelijskim kulturama te sprečava slabljenje imunog sistema. Doktor Cathcart, koji je ranije istraživao toleranciju creva na terapiju velikim količinama vitamina C, pretpostavlja da Ebola i druge virusne hemoragijske groznice mogu zahtevati dozu od 500.000 mg na dan.

Zanimljivo je da terapija megadozama vitamina C praktično nema ozbiljnijih nuspojava osim mučnine ili proliva. Ako je ova procena tačna, jasno je da zaražene osobe u početku terapije moraju dobijati jake doze vitamina C intravenozno te da trebaju nastaviti s ovom  terapijom do izlečenja. Kod hemoragijske groznice uzrokovanom ebolom smrt nastupa vrlo brzo, pa alternativni lekari smatraju da u slučaju zaraze ne treba dugo čekati.

Terapija vitaminom C mora se primeniti odmah, u velikim dozama i to intravenozno.

vitamin c

 

Izvor:

http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/alternativno-lijecenje-ebole