Ujedi životinja uzrokuju značajan intenzitet bola, invaliditet i infekcije u Americi svake godine. Ujedi pasa su daleko najzastupljeniji. Čak preko dva miliona Amerikanaca budu ujedeni svake godine. Dok druge životinje, kao što su mačke i divlje životinje, takođe ujedaju, njihovi ujedi su brojčano statistički beznačajni u poređenju sa ujedima pasa. Služba pošte je upoznata sa ovom opasnošću, jer hiljade ljudi koji raznose poštu bivaju ujedeni svake godine. Ujedi pasa su ogroman uzrok invaliditeta. Što se tiče uloge mačaka i drugih životinja interesantno je da su ljudski ujedi sledeća najuobičajeniji tip „životinjskog“ ujeda. Svaki ujed životinje lako može postati inficiran. Zato što su ujedi životinja tip probodne rane u kojima se kontaminirani sekreti prenose duboko u telo. Duboke probodne rane su visoko rizične infekcije, mnogo više nego površinske rane. Jedan od razloga je i taj što su mikrobi direktno posejani u krv i tkivo, zbog dubine rane. U probodnim ranama ima manje kiseonika pa je slabija cirkulacija u mišićima i drugim dubljim tkivima. Kiseonik sprečava razvoj mikroba i cirkulacija je ta koja je zaslužna za prenošenje antiinfektivnog tima: belih krvnih zrnaca. Ovo smanjenje protoka krvi i nutritivnih materija, povećava rizik za potencijalno životno preteće infekcije.

Pravilo je da bilo koji ujed psa koji probije kožu biva inficiran. Ovo je razlog zbog koga lekari često ne zašivaju ozbiljne rane od ujeda pasa. Zatvaranje rane samo omogućava da se infekcija zadrži unutar tkiva. Rezultat je neočišćena rana kao i potencijalno životno preteća infekcija. Ima onih koji tvrde da je pseća pljuvačka „čista“ ili „manje štetna od ljudske pljuvačke“, pa ipak ovo je daleko od istine: psi su zveri (carnivores)  i njihova pljuvačka obiluje mikrobima.

Ulje divljeg origana sprečava infekciju rane

Ulje divljeg origana je životno spasavajući lek za žrtve ujeda pasa. Ono prodire u najdublje delove probodne rane, uništavajući patogene već samo kontaktom. Ni jedan drugi antiseptik ne može se uporediti sa njegovim kapacitetom lečenja infekcije probodne rane. I dalje, smanjuje inflamaciju i sprečava bol ujedenih rana, pritom neutrališući toksičnost ubrizganog otrova ili sekreta.

Kao rezultat njegovih pouzdanih antiseptičkih moći ulje od origana spasava ekstremitete i život.

Ulje divljeg origana za tretiranje rane

Operite dobro ranu i potražite stručnu medicinsku pomoć. Dobro natopite probodeno mesto razblaženim uljem ( u odnosu bar 4 : 1 u korist nekog drugog ulja, maslinovog npr. ). Ponovite aplikaciju nekoliko puta dnevno. Kao propratno dejstvo ulje od origana pomaže zaustavljanju krvarenja. Uzmite nekoliko kapi ulja od origana (razblaženo u kašičici jestivog ulja), dva do tri puta dnevno. Takođe uzmite komplex od cele biljke, (Origanol), tri kapsule, dva puta dnevno. Da bi ubrzali zarastanje rane i sprečili pojavu ožiljka uzimajte sledeće nutritivne sastojke:

Pantotensku kiselinu 500mg dva puta dnevno

Folnu kiselinu              5mg dva puta dnevno

Vitamin C                     500mg dva puta dnevno

Vitamin E                     400 I.U. dva puta dnevno

Vitamin A                     25000 I.U. jednom dnevno

Selen                           200mcg dva puta dnevno

Cink                             25mg dva puta dnevno