Neprijatan zadah iz usta obično ima jedan primarni uzrok – preterani rast mikroba u usnoj duplji, ali i loš balans u unutrašnjim organima za varenje može izaizvati neprijatan miris u usnoj duplji.Činjenica je da ljudi koji imaju problema za opstipacijom (zatvorom) često imaju neprijatan zadah. Ovo je specifično pogotovo za one koji ne prazne creva po nekoliko dana. Otpadne materije koje trule u telu mogu uzrokovati loš miris koji će se izraziti kroz zadah ili na nekom drugom mestu.

Loš zadah poznat u medicini kao halitosis, nema leka u modernoj medicini. Pa ipak, skoro svako je upoznat sa marketinškim trudom kompanija koje prodaju sredstva za ispiranje usta, prikazujući svoje proizvode „izborite se sa lošim zadahom“ ubijajući mikrobe. Većina ovih sredstava za ispiranje usta sadrži alkohol kao aktivnu supstancu koji može biti u koncentraciji i do 30%. Ovo znači da postoji veća količina alkohola u nekim sredstvima za ispiranje usta nego u vinu. Nedavne studije su utvrdile kako alkohol u ovim sredstvima za ispiranje usta uzrokuju oštećenja oralne sluzokože i značajno povećavaju rizik različitih tipova kancera, uključujući ezofegealni, vratni i oralni kancer.

Uljem divljeg origana protiv zadaha iz usta

Glavni problem je da su ova sredstva manje snažna u antimikrobnom smislu nego ulje od divljeg origana. Ovo ulje uništava širok opseg  oralnih patogena i kao takvo je jako efektivno u eliminisanju neprijatnog zadaha.

Studija Weber State Univerziteta utvrdila je da ulje od origana uništava oralne patogene. Uništavajući štetne mikrobe, ono pomaže u prevenciji oralnog i ezofagealnog kancera.

Način primene divljeg origana za ispiranje usta

Za dobru oralnu higijenu koristite origno vodu za ispiranje usne duplje. Preventivno možete koristiti i origano ulje s vremena na vreme. Redovna upotreba će kreirati osećaj svežine u ustima i loš dah će biti eliminisan. I više od toga, redovnom upotrebom origano vode i origano ulja sprečiće se i formiranje plaka.