5
(1)

Čirevi predstavljaju infekcije kože, obično povezani sa infekcijama u blizini korena dlake ili lojne žlezde. Postoje dva tipa čireva: furunkuli i karbunkuli.

Čir na koži je obično izazvan bakterijskom infekcijom, iako infekcija gljivicom Candida albicans, može takođe biti uzročnik. Stafilokoka je obično glavni krivac ali i streptokoka može biti učesnik. Nekada se mislilo da normalna flora, a to su bakterije koje su normalni stanovnici kože i one koji su nastanjene u raznim otvorima na koži, da su svi oni uzroci čira na koži. Pa ipak, nedavna istraživanja dokazuju da ove „zdrave“ bakterije nisu uzrok bolesti. One ipak štite žlezde, folikule i kožu od infekcije ozloglašenih mikroba. U stvari, neke od ovih bakterija proizvode prirodne antibiotike koji blokiraju rast patogena. Kada je prirodan balans ovih bakterija narušen preteranom upotrebom antibiotika, tada se obično razvija infekcija kože. Interesantno, jedan istraživač i autor knjige o antibioticima primećuje da je on imao ozbiljan slučaj čira na koži koji su se razvili skroz oko leđa nakon tretmana Tetracyclinom. Kada su dobre bakterije na koži desetkovane, polje za invaziju patogenih i destruktivnih mikroba je otvoreno.

Zašto nastaju čirevi na koži

Nedostatak nutritivnih materija igra ulogu u nastanku čireva na koži. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina, vitamin B2, vitamin B6, folna kiselina i cink povećavaju rizik od kreiranja čireva. Esencijalne masne kiseline reaguju kao prirodni antibiotici i još pomažu održavanju normalnom lučenju sekreta lojnih žlezdi. Cink i B6 su neophodni za normalno funkcionisanje esencijalnih masnih kiselina i svi ovi hranjivi sastojci su neophodni da očuvaju lojne žlezde u optimalno zdravom stanju. Vitamin B2 ili riboflavin je neophodan za dotok kiseonika ćelijama. Rast normalnih ćelija i ćelija lojnih žlezdi zavisi od folne kiseline kao i od cinka. Čirevi su obično bolni i neprikladnog izgleda. Ako se ostave netretirani, infekcija se može proširiti celim telom. Povratni čirevi koji se pojavljuju na raličitim delovima tela su signal hronične infekcije.

Medicinski tretman čireva je generalno uzaludan. Ekcizija i ceđenje mogu doneti poboljšanje ali se čirevi obično vraćaju. Antibiotici obično ne uspevaju da ih eliminišu i standardni antiseptici su slabo uspešni. U stvari, jaka upotreba antibiotika ohrabruje rast mikroba koji uzrokuju čireve.

Ulje divljeg origana je vrlo efektivno protiv čireva. Kada se maže spolja agresivno prodire u čireve, delujući duboko unutar korena dlake i lojne žlezde. Za optimalne rezultate potrebno je i interno koristiti ulje.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 1

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!