Čirevi predstvljaju infekcije kože, obično povezani sa infekcijama u blizini korena dlake ili lojne žlezde. Postoje dva tipa čireva: furunkuli i karbunkuli. Furunkuli su infekcije folikula dlake što predstavlja koren iz koga dlaka raste. Karbunkuli su infekcije lojnih žlezda, one obično duže traju i potencijalno su ozbiljnije prirode nego furunkuli.

Čir na koži je obično izazvan bakterijskom infekcijom, iako infekcija gljivicom Candida albicans, može takođe biti uzročnik. Stafilokoka je obično glavni krivac ali i streptokoka može biti učesnik. Svi ovi mikrobi su agresivni i toksični patogeni.

Nekada se mislilo da normalna flora, a to su bakterije koje su normalni stanovnici kože i one koji su nastanjene u raznim otvorima na koži, da su svi oni uzroci čira na koži. Pa ipak, nedavna istraživanja dokazuju da ove „zdrave“ bakterije nisu uzrok bolesti. One ipak štite žlezde, folikule i kožu od infekcije ozloglašenih mikroba. U stvari, neke od ovih bakterija proizvode prirodne antibiotike koji blokiraju rast patogena. Kada je prirodan balans ovih bakterija narušen preteranom upotrebom antibiotika, tada se obično razvija infekcija kože. Interesantno, jedan istraživač i autor knjige o antibioticima primećuje da je on imao ozbiljan slučaj čira na koži koji su se razvili skroz oko leđa nakon tretmana Tetracyclinom. Kada su dobre bakterije na koži desetkovane, polje za invaziju patogenih i destruktivnih mikroba je otvoreno.

Zašto nastaju čirevi na koži

Nedostatak nutritivnih materija igra ulogu u nastanku čireva na koži. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina, vitamin B2, vitamin B6, folna kiselina i cink povećavaju rizik od kreiranja čireva. Esencijalne masne kiseline reaguju kao prirodni antibiotici i još pomažu održavanju normalnom lučenju sekreta lojnih žlezdi. Cink i B6 su neophodni za normalno funkcionisanje esencijalnih masnih kiselina i svi ovi hranjivi sastojci su neophodni da očuvaju lojne žlezde u optimalno zdravom stanju. Vitamin B2 ili riboflavin je neophodan za dotok kiseonika ćelijama. Rast Normalnih ćelija i ćelija lojnih žlezdi zavisi od folne kiseline kao i od cinka.

Medicinsko i prirodno lečenje

Čirevi su obično bolni i neprikladnog izgleda. Ako se ostave netretirani, infekcija se može proširiti celim telom. Povratni čirevi koji se pojavljuju na raličitim delovima tela su signal hronične infekcije.

Medicinski tretman čireva je generalno uzaludan. Ekcizija i ceđenje mogu doneti poboljšanje ali se čirevi obično vraćaju. Antibiotici obično ne uspevaju da ih eliminišu i standardni antiseptici su slabo uspešni. U stvari, jaka upotreba antibiotika ohrabruje rast mikroba koji uzrokuju čireve.

Ulje divljeg origana je vrlo efektivno protiv čireva. Kada se maže spolja agresivno prodire u čireve, delujući duboko unutar korena dlake i lojne žlezde. Ulje pomaže dehidrataciji čira, što pomaže u uništenju mikroba.

Mikrobi koji su preko 90% voda, imaju poteškoća da prežive u suvim sredinama. Za optimalne rezultate potrebno je i interno koristiti ulje.

Način primene divljeg origana za tretman čireva na koži

Mazati razblaženo ulje od origana direktno na čir, dva puta dnevno. Uzmite dve ili više kapi za unutrešnju upotrebu. Poželjno je uzimati i  komplex neprerađene biljke (Origanol), tri kapsule na dan.