Fenel je u našem narodu poznat kao komorač ili morač (Foeniculum vulgare), pripada grupi Apiaceae, poreklom je sa obala Mediterana. Zbog svojih lekovitih osobina danas se uzgaja širom sveta i predstavlja aromatičnu biljku koja se sve češće upotrebljava u ishrani. Svaki deo biljke je jestiv – koren i stablo se najčešće koristi za pravljenje variva i supa, dok se seme koristi kao aromatični začin za likere, bombone i parfeme. Miris se najčešće poredi sa mirisom i aromom anisa.

Etarsko ulje fenela se često koristi u aromaterapiji jer povećava mentalnu snagu, izdržljivost i hrabrost. Ulje se može koristiti u vrućoj kupki, u aroma lampama i u difuzorima. Ako se koristi za masažu ulje se mora razrediti sa nekim baznim uljem kao što je ulje jojobe, lešnika, badema. Ulje fenela se koristi za negu masne kose i kože jer reguliše lučenje sebuma.
Fenel ima antiseptičko dejstvo kao i većina etarskih ulja, zbog prisustva rozmarinske kiseline deluje i antivirusno, pa se često koristi u prevenciji i lečenju herpesa. Ima i antispazmolitički efekat, deluje na otklanjanje gastričnih smetnji – nadutost, gasovi, nadimanje, pavraćanje. Fenel je i diuretik jer izbacuje višak tečnosti iz organizma, pa se upotrebljava u terapiji edema.
Ulje deluje i na smanjenje apetita jer daje osećaj sitosti, topi masne naslage iz adipocita pa se preporučuje kao dodatak niskokaloričnoj dijeti kod lečenja gojaznosti i celulita.

fenel biljka

 

 

 

 

 

 

 

Ovo ulje je bogato fitoestrogenima pa ima blagotvorni efekat kod ublažavanja PMS i pratećih simptoma manopauze, čak deluje i kod ublažavanja simptoma andropauze (kod muškaraca). Treba obratiti pažnju da je ovo ulje kontraindikovano za upotrebu kod: trudnica, doilja, dece, epileptičara, estrogen zavisnih tumora i endometrioze.
Fenel se može koristiti i kod otklanjanja upale grla i promuklosti. Veliki je izvor antioksidativnih jedinjenja pa smanjuje negativno dejstvo slobodnih radikala, na taj način jača imunitet i otpornost na razne vrste bolesti.

 dr med. Bojana Mandić

 

ulje fenela