Karanfilić deluje kao antiseptik, ali i jača jetru i budi apetit. Zagovornici narodne medicine preporučuju ulje karanfilića kao delotvorno sredstvo koje čisti krv i jača nerve…

Začinsku biljku karanfilić (Syzygium aromaticum) uglavnom vezuju za ritual kuvanja vina, ali je zbog karakteristične arome savršen dodatak i mnogim jelima, kolačima, napicima. Spada u slatke začine, ali daje poseban ukus i svinjskom pečenju, divljači, kobasicama, salamama, kao i supama…

Prapostojbina ove tropske biljke iz porodice mirti je Indonezija, ali u velikim količinama raste i na Molučkim ostrvima, Filipinima, u Zanzibaru, zapadnoj Indiji i Brazilu. Na naše prostore uglavnom stiže u obliku osušenih, nerascvetalih pupoljaka. Lako je proveriti da li su dobrog kvaliteta, jednostavnim bacanjem u vodu. Ako potonu, i puste intenzivan, oštar i prijatan miris, zbog čak 12 odsto aromatičnog ulja, znači da se radi o „originalu“. Ako ne potonu i puste blag miris, u pitanju je odlično napravljen falsifikat od estrahovanog etarskog ulja.

Ovo je važno znati zbog lekovitog delovanja karanfilića, koji poseduje samo „originalni“. Eterično ulje karanfilića pospešuje apetit i varenje, deluje kao antiseptik, odstranjuje sluz, jača jetru.

Dokazano je i da su terpenski sastojci eteričnog ulja – eugenol, koga ima u zavidnim količinama, najzaslužniji za antibakterijsko delovanje. Eterično ulje karanfilića deluje i na mnoge vrste gljivica.

Ulje  je dobar aromatik za uklanjanje lošeg mirisa iz usta, ali i kao antiseptik za sprečavanje zubnog karijesa. Tečnosti za grgoljanje s razređenim uljem karanfilića pomažu u ublažavanju bola u grlu.

Ulje karanfilića je prirodni afrodizijak. Ono ima stimulišući učinak na psihu i uklanja mentalnu iscrpljenost i stres. Ulje karanfilića podstiče dubok i miran san. Koristi se kao pomoć lečenju psihičkih problema kao što su gubitak pamćenja, depresija i anksioznost.

Deluje i kao lokalni anestetik jer trenutno zaustavlja zubobolju. Istovremeno, poboljšava cirkulaciju krvi u desnima, čineći ih jačim i zdravijim. Ajurvedska medicina smatra da ovaj začin poboljšava cirkulaciju, varenje i metabolizam, leči stomačne probleme, nadimanje i mučninu.

Ulje karanfilića