Bolest kretanja (kinetoza) je dosta čest poremećaj u ljudskoj populaciji naročito kod dece između 4-10 godina. Smatra se da će svaka osoba bar u jednom u životu osetiti simptome kinetoze. Bolest kretanja se još naziva i morska bolest, sindrom loše adaptacije na pokret, avionska bolest, automobilska mučnina itd.

Dugo se nagađalo o uzroku ovog poremećaja i danas se najčešće govori o konfliktnim porukama koje stižu iz centra za ravnotežu (vastibularnog aparata) i vida. Na primer, kada se vozimo u automobilu mi sedimo i naš centar za ravnotežu detektuje mirovanje, dok gledamo kroz prozor vid nam šalje poruke da se krećemo. Ovako pomešane poruke stižu do našeg mozga pri čemu počinju da se javljaju simptomi bolesti kretanja – muka, gađenje, povraćanje, slabost, bledilo kože, glavobolja, zujanje u ušima, svetlucanje pred očima, hladno preznojavanje, malaksalost, pad krvnog pritiska.

kinetoza

Ovaj poremećaj se češće javlaj kod žena i dece. Mnogo su osetljivije osobe koje boluju od migrenoznih glavobolja, šizofrenije, gastrointestinalnih poremećaja, osobe koje se teško orjentišu u prostoru i koje su osetljive na različite mirise. Osobe koje su sklone ovom poremećaju mogu doživeti simptome i kada nisu u nekom prevoznom sredstvu – npr. kada igraju kompijuterske igrice.

Njačešće prepisivani lekovi su: Dimenhidranat, Promazin i Skopolamin. Piju se pola sata pre putovanja da ne bi došlo do njihovog izbacivanja povraćanjem. Najčešće nus pojave ovih lekova su: pospanost, ošamućenost, suvoća usta, vrtoglavica.

 

Saveti kako smanjiti intezitet provokativnih nadražaja:

– sedeti u sredini prevoznog sredstva (avion, autobus, brod), tada je osećaj pokreta najmanji

– zauzeti polusedeću položaj

– smanjiti pokrete glavom i gledati u daljinu

– bez čitanja knjiga, novina (pogoršava se konfliktna poruka od strane vida)

– odezbediti dotok svažeg vazduha

– mali i lagan obrok pre putovanja

– mali i česti obroci tokom putovanja

– bez alkohola, gaziranih pića i limuna (povećava se lučenje želudačne kiseline)

 

Prirodna rešenja:

djumbir

 

 

 

 

 

Đumbir olakšava sve vrste mučnine pa i ove koja nastaje kao posledica kretanja. Pola kašičice đumbira u prahu smanjuje učestalost muke i povraćanja kod kinetoza za 72%. Dejstvo đumbira počinje oko 25 minuta posle konzumacije i traje u proseku 4h. Mogu se žvakati i mali komadi svežeg đumbira ili možete skuvati čaj, pohladiti i piti kao osvežavajući napitak tokom vožnje. Ko voli poslastice može napraviti i ukusne kolačiće se đumbirom. Slobodno pustite maši na volju.

ulje peprmintaUlje peprminta je takođe veoma korisno u toku putovanja. Moćno deluje na sve gastrointestinalne smetnje, naročito na osećaj mučnine. Može da se popije pola sata pre puta 3-4 kapi u kašičici maslinovog ulja ali može da se koristi i u toku samog putovanja. Napravite mešavinu destilovane vode (70ml), 70% alkohola (20ml) i 100 kapi ulja peperminta. Stavite mešavinu u bocu sa prskalicom i koristite u toku vožnje za osvežavanje prevoznog sredstva jer prijatan miris peprminta razbuđuje vozača, deluje podsticajno i dezinfikuje vazduh (sprečavajući prenos respiratornih infekcija između putnika). Ovom mešavinom se možete i rashalditi tako što par kapi utrljate u kožu – peprmit daje lep osećaj hlađenja (oprezno sa malom decom koja imaju nezreo centar za termoregulaciju).

Naoružani prirodnim preparatima slobodno se bezbrižno možete uputiti ka željenoj destinaciji.

Srećan Put!

                                                dr med. Bojana Mandić