Usled brzog načina života koji se danas vodi, nesanica postaje učestala pojava, a najčešće se definiše kao poremećaj spavanja. Karakteriše je smanjena potreba za snom i budno stanje. Nakon nekog vremena to prelazi u hiperaktivnost.

Uzroci nesanice

uzroci-nesanice

Ono što najčešće izaziva nesanicu jesu briga i konzumiranje određenih supstanci koje aktiviraju organizam i drže ga u budnom stanju. Tu se pre svega misli na:

  • energetska pića
  • razne vrste kofeinskih napitaka
  • prekomerno uzimanje alkoholnih pića i
  • nikotina

A poseban faktor u svemu tome ima i savremeni način života koji se vodi. Konstantna užurbanost, razvoj tehnologije, putovanja, svakodnevni stres na poslu, u porodici, u društvu . To se sve taloži i utiče na nespavanje. Osobe koje pate od nekog oblika depresije su sklonije nesanici. Pored toga, na nedostatak sna utču i teška oboljenja kao što su Parkinsonova bolest, bolest srca i karcinom.

Posledice nesanice

Organizmu je neophodan san kako bi normalno funkcionisao. Nakon napornog dana, potrebno je da se telo odmori i umiri, kako bi narednog dana opet bilo u formi za nove aktivnosti. Zbog toga, nedostatk sna ima neželjene posledice koje se odražavaju na sve aspekte života. Učestalo nespavnaje utiče na imuni sistem, smanjuje produktivnot, osobe su pod stalnim stresom i nervozne su. Ne mogu normalno da prate razgovore, zamišljene su i usporene. Često se javljaju glavobolje i organizam se iscrpljuje. Osobe koje pate od nesanice

  • brzo gube koncentraciju
  • lako se zamaraju i
  • pospane su

Zdrave navike za dobar san

Što više fizičke aktivnosti to bolje. Pored toga što se aktivira organizam, svakodnevno bavljenje određenom fizičkom aktivnošću stvara „zdravi umor“ koji obezbeđuje zdrav san.

Umerena fizička aktivnost obezbeđuje zdrav san

Umerena fizička aktivnost obezbeđuje zdrav san

Ne preporučuju se popodnevne dremke, jer nećete moći lako da se uspavate u toku noći. Zato se preporučuje da popodnevno spavanje ne bude duže od 45 minuta. Još jedna stvar koja može da poremeti san jeste i obilni obrok  posebno pre samog spavanja. Nutricionisti preporučuju da večera zbog toga bude lagana i količinski manja. To će smanjiti osećaj nadutosi, koji loše utiče na spavanje.

Važno je da imate zdrave navike, koje će pozitivno uticati na vaš san. Ukoliko svake noći kasno odlazite na spavanje, a ujutro se rano budite, dolazi do poremećaja vašeg bioritma, što utiče na smanjenje vaše energije, koja je potrebna kako bi se obavljali svakodnevni poslovi. To dalje vodi do stalnog umora i iscrpljenosti. Da ne bi bili pod stalnim pritiskom i stresom, savetuje se da se držite određene rutine odlaska na spavanje i ustajanja. Organizam će se brzo navići na to i nesanice neće biti toliko učestale.

Prirodno lečenje i nesanica

U borbi protiv nesanice mogu pomoći i prirodni lekovi, koji su raznovrsni, a deluju pozitivno. To su obično biljke, od kojih se prave čajevi i koji su dobri za san, smanjenje nadutosti i otklanjanje nesanice.

caj-protiv-nesanice-compressed

Na prvom mestu se nalazi čaj od hmelja. Ovaj čaj deluje na nervni sistem, umiruje organizam i utiče na bolji san. Protiv nesanice se preporučuju i majčina dušica i matičnjak. Starijim osobama se preporučuje čaj od crvenog gloga. Plodovi anisa takođe mogu biti delotvorni. Ukoliko se odlučite za njih, oni se uzimaju neposredno pre spavanja.

Po rečima mnogih, jedan od najboljih prirodnih lekova za nesanicu je biljka valerijana. U prodaji se mogu naći valerijana kapi i tablete. Još jedan prirodni lek koji pomaže u borbi protiv nesanice je jabuka. Preporučuje se da se neposredno pre spavanja uzme jedna jabuka koja će doprineti mirnom snu.

Eterična ulja deluju na nesanicu

Na nesanicu deluju i neka eterična ulja. Najčešće se koristi ulje od lavande, jer deluje antidepresivno i ublažava bolove. Za smanjenje stresa i depresije preporučuje se ulje od žalfije. Tamjan je  poznat po umirujućem dejstvu, pa se ulje od tamjana koristi za opušanje. I ulje ruzmarina ima umirujuća dejstva. Sa druge strane ne preporučuju se ulja koja deluju stimulatorno poput ulja peperminta. Važno je znati da eterična ulja pozitivno utiču na nesanicu, ali ne rešavaju njen uzrok.

Trudite se da imate optimalan san, zdravu ishranu, smanjite nerviranje i povećajte dnevne fizičke aktivnosti.  Na taj način smanjuje se mogućnost da  nesanica postane sastavni deo vašeg života.