Probotanic ulje divljeg origana dobijeno je od posebne endemske vrste Origanum minutiflorum, koja uspeva samo na planinama Taurus u Turskoj, i najmoćniji je prirodni antimikrobni agens na svetu. Koristi se kod upala, virusnih i bakterijskih infekcija, akni, prehlade, gripa, kašlja, gljivičnih infekcija, atletskog stopala, bolova u zglobovima…

Ulje divljeg origana je naučno dokazano jedan od najjačih i najefikasnijih antibiotika poznatih čoveku. Potpuno je prirodno i sigurno za upotrebu. Za razliku od farmaceutskih antibiotika, origano ulje ne stvara otporne sojeve mutiranih bakterija. U malim količinama, ubija širok spektar bakterija. Takođe je delotvorno i protiv gljivica, virusa i parazita. Može se koristiti za spoljašnju i unutrašnju upotrebu i nema negativnih nuspojava. Divlji origano dokazano eliminiše mikroorganizme kao što su Candida albicans, Escherichia coli, Staphylococcus, Staphylococcus, Salmonella enteritidis, Klebsiella, Proteus, Enterococcus, Enterobacter, Pseudomonas, Helicobacter pylori…

Između pitomog, začinskog origana i divljeg origana postoji velika razlika. Začinski origano sadrži jako mali procenat aktivnog sastojka – karvakrola, koji pokazuje antiseptičko dejstvo. Od preko 50 vrsta divljeg origana, 30 raste u Turskoj. Od svih vrsta divljeg origana, najcenjeniji je Origanum minutiflorum koji sadrži 80 – 90 % karvakrola. Ulje divljeg origana dobijeno upravo od ove sorte, smatra se najlekovitijim.

Najvažnija stvar na koju treba obratiti pažnju prilikom kupovine ulja divljeg origana je količina karvakrola jer od nje zavisi i antimikrobna efikasnost samog ulja. Vrsta origana sa najviše karvakrola je Origanum minutiflorum, zatim je slede klasični mediteranski Origanum vulgare, pa Origanum onites. Najcenjeniji i najbolji za upotrebu je Origanum minutiflorum iz Turske koji sadrži timol u maloj količini, još jedan jak aktivan sastojak koji može smetati osobama sa slabijim želucem.

Sledeće na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine je to da li je ulje divljeg origana već razređeno maslinovim uljem. Ako je tako, ono je dosta slabije i trajaće vam kraći vremenski period. Najbolje je kupiti čisto eterično ulje.

origano ulje