Upala grla je stanje koje odlikuje bol u grlu, pogoršava se gutanjem, ali ima povoljan ishod.

Upale grla su veoma česte, pogotovo u jesenjem i zimskom periodu. Obično se javljaju kod dece od 4.-7. godine života i kod mlađih odraslih osoba.

Upala grla – uzroci

Najčešći uzročnici upale grla su virusi. To su pre svega adenovirusi i rinovirusi i uzrokuju preko 70% svih faringitisa. Preostalih 15-30% uzročnika su bakterije i to streptokoke, pneumokoke i hemofilus, i u malom procentu kandida ali i alergije.

Kod lakše kliničke slike postoji suvoća usta, bol u grlu, uvećani limfni čvorovi vrata, povišena telesna temperatura, zapušenost nosa, kašalj, postnazalno slivanje sekreta. Kod teže kliničke slike imamo jako visoku telesnu temperaturu, otok mekog nepca i resice, mukopurulentan sekret, crvenilo lica a bledilo oko usana.

Koliko traje upala grla?

Upala grla traje u proseku od 3-7 dana, bez posledica ali je potrebno mirovanje, primena proizvoda na biljnoj bazi, a u nekim slučajevima i lečenje. Antibiotici se propisuju samo u slučaju bakterijske infekcije, kod virusnih infekcija pribegava se simptomatskoj terapiji. 

Najčešći uzrok bakterijskih infekcija je streptokok, izaziva streptokoknu anginu koja počinje naglo, temperaturom preko 39°C, glavoboljom, gušoboljom i opštom malaksalošću. Takođe je karakteristično uvećanje limfnih čvorova vrata koji su bolni na dodir. Ranije su streptokokne angine davale brojne komplikacije ali pojavom antibiotika komplikacije su jako retke. Veoma važna je i prevencija, odnosno jačanje imuniteta koje se može postići i prirodnim proizvodima kao što su na primer ulje divljeg origana ili Origanol strong kapsule. Pored toga što jačaju organizam, jedni su od najjačih prirodnih antibiotika koji deluju na streptokoke, izazivače streptokokne angine.

Da li je uzročnik virus ili bakterija?

Kada su u pitanju upale grla, najčeša nedoumica je da li je uzročnik virus ili bakterija.

Kod virusnih upala, početak bolesti je lagan, temperatura varira do 38°C, postoji bol u grlu koji je blag, a pored bola javlja se promuklost, kašalj i crvenilo ždrela. Limfni čvorovi vrata su otečeni ali ne bole na dodir. Lečenje je simptomatsko. 

Kod bakterijskih upala, početak bolesti je nagao, temperatura raste preko 39°C, bol u grlu je jak a opšti simptomi vrlo izraženi. Ždrelo je jako crveno sa gnojnim čepovima po krajnicima, a limfni čvorovi su otečeni i bolni na dodir. Leči se antibioticima, koje nikako ne treba uzimati na svoju ruku. 

Upala grla – prirodno lečenje

Što se tiče prevencije i lečenja upala grla prirodnim putem, tu su ulje divljeg origana, odnosno Origanol strong kapsule i Herba sept strong sprej vrlo efikasni. Ulje divljeg origana se pija 3×2 kapi na dan, 10  dana u toku jednog meseca, uvek posle obroka i obavezno se razblažuje u kašičici jestivog ulja ili pavlake, dok je Origanol strong kapsule potrebno piti 3×1 na dan, posle obroka, 20 dana u toku jednog meseca. 

Herba sept strong sprej se može aplikovati 5-6x na dan i odlično se pokazao kod upaljenog i bolnog grla.