0
(0)

Da li znate šta je impetigo?

Impetigo predstavlja zaraznu površnu kožnu bolest, koja se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali najčešće pogađa decu od 2. do 5. godine života.

Ko je uzročnik?

Bolest uzrokuju Staphylococcus aureus ili Streptococcus pyogenes. Za nastanak infekcije pored samog uzročnika potrebno je postojanje mikropovreda ili povreda kože.

Kako se prenosi impetigo?

Impetigo se prvenstveno prenosi direktno sa osobe na osobu, ali može i preko peškira, igračaka, odeće, predmeta u kući. Temperature više od 65 °C uništavaju Staphylococcus, tako da se savetuje da se sve stvari i predmeti tretiraju vodom preko 65 °C, minimum 10 min.

Ako je Impetigo uzrokovan od strane Streptococcusa potrebno je da prođe 1-3 dana od kontakta do pojave simptoma a ako je uzrokovan od strane Staphylococcusa potrebno je 4-10 dana.

Kako izgleda impetigo?

Najčešće se javljaju sitni mehurići, manji od 1 cm, koji brzo puknu pa se vide male, crvene mrlje na koži, prekrivene žućkasto-smeđom tečnošću. Promene se tipično nalaze oko nosa i usana i kao i na ekstremitetima.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, a može da se potvrdi brisom izmenjene kože.

Impetigo – lečenje

Impetigo se leči klasičnim antibioticima u vidu masti ili krema koje se direktno aplikuju na zahvaćeni deo kože. Pre svakog nanošenja antibiotske kreme izmenjeni deo isprati toplom vodom i nežnim sapunom i dobro posušiti sterilnom kompresom.

Kako proizvod na prirodnoj bazi može pomoći?

Na Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković” u Beogradu vršena su ispitivanja ORIGANO DERM KREME na bazi ulja divljeg origana i njenog uticaja na bakterije i gljivice. Dobijeni rezultati su izvanredni, jer su pokazali da aktivna supstanca iz ORIGANO DERM KREME snažno deluje između ostalog i na Streptococcus pyogenes i Staphylococcus aureus koji su izazivači Impetiga.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!