Etarska ulja su specifični tečni produkti biljnih tkiva. To su mirisne smese lako isparljivih, lipofilnih sastojaka (rastvorljivi u mastima) koje se sintetišu i metabolišu u sekretornim strukturama biljaka. Etarska ulja nastaju obično iz viših biljnih vrsta kao što su: Asteraceae, Laminaceae, Rutaceae, Myrtaceae i Lauraceae.

Etarska ulja se dobijaju iz: korena, stabla, lišća, cveta i ploda biljaka. U zavisnosti od toga od kog dela biljke se dobija etarsko ulje, postoje različiti tipovi ulja jedne biljke.
raznobojna etarska ulja

Etarska ulja je jako teško standardizovati da uvek imaju istu boju, ukus i miris jer su to varijabilne osobine ulja koje zavise od klimatskih faktora (temperature, vlažnosti, vremena prikupljanja biljne sirovine itd.), načina obrade i genotipa ulja (u okviru jedne vrste ima više tipova biljaka).

Kada ulja nemaju uvek isti izgled to vam je dokaz da je u pitanju zaista prirodni proizvod bez dodatka veštačkih boja, mirisa i konzervanasa. Većina hrane koju kupujemo u prodavnici je standarnog istog ukusa, mirisa, izgleda i boje zahvaljujući dodatku velike količine hemikalija koje omogućavaju standardizaciju proizvoda.

Uvek treba da imamo na umu da je priroda beskrajno raznovrsna i jedini pravi izvor životne energije za naš ogranizam!

Za lekovito dejstvo etraskih ulja znalo se još od davina u Egiptu, Rimu, Grčkoj i Indiji. Danas ova ulja upotrebljavamo najviše u kozmetici, farmaciji, medicini, parfimeriji, prehrambenoj industriji i poljoprivredi.

Etarska ulja se dobijaju destilacijom vodenom parom. Potrebne su velike količine biljne sirovine da se dobije mala količina esencije biljke – etarsko ulje. Za jedan litar origano ulja porebno je oko 100kg osušenog lista origana (zato prava i čista etarska ulja imaju visoku cenu)!

Etarska ulja su visoko koncentisane supstance koje se moraju razblažiti pre upotrebe. Ulja u kojima se etrasko ulje razblažuje zove se ulje nosač ili bazno ulje (maslinovo, ulje koštica grožđa, suncokreta…). Samo dva etrska ulja nije potrebno razblažiti pre upotrebe, a to je ulje lavande i čajnog drveta. Za bezbednu upotrebu ulja uvek pratite uputstvo za upotrebu i konsultujte se sa stručnim licem. Ulja se najčešće koriste za: inhalaciju, masažu, aromaterapiju, difuzore, kupke, negu lica i tela i za unutrašnju upotrebu.

doziranje ulja

Kada se etarsko ulje koristi prvi put na koži potrebno je uraditi probni test na unutrašnjoj strani podlaktice. Malu količinu ulja koje je razbalženo u ulju nosaču staviti na kožu (jednu kap) i ako se ne pojavi alergiska reakcija (crvenilo, svrab, ospa) u toku 24h možete bezbedno da ga koristite.

Za unutrašnju upotrebu koristiti ulje ujutru u maloj dozi – jedna kap etarskog ulja razređena u kafenoj kašičici jestivog ulja. Ako nema alergiske reakcije u toku 24h, ulje može da se pije tako što se postepeno povećava broj kapi prema uputstvu za upotrebu.  Etarsko ulje uvek prvo pijte ujutru, da u slučaju alergije možete brzo da se obratite lekaru u toku dana. Ako je neko alergičan na biljku sigurno je alergičan i na etarsko ulje te biljke!

Etarska ulja se ne koriste u toku trudnoće, dojenja, kod dece mlađe od tri godine (neka ulja se ne koriste pre 7-12god.) i kod epilepsije i šizofrenije. Ulja koja sadrže mentol, kamfor, 1,8 cineol ne smeju doći u kontakt sa licem odojčadi i male dece jer mogu izazvati Kratschmenov refleks – apnea (prestanak disanja) i opšti kolaps!!! Nikada ne koristite više od tri etarska ulja za unutrašnju upotrebu u isto vreme i uvek pravite pauzu između pijenja bar sat vremena tokom dana. Uvek treba praviti pauzu od 15 do mesec dana posle redovnog pijenja ulja koje traje jedan mesec.

Etarska ulja se čuvaju u malim, tamnim i staklenim bočicama na niskoj temperaturi i skriveni od dejstva sunčevih zraka. Ova ulja ne mogu da se pokvare ali mogu da oksidišu i da se usmole, naročito ako se ne čuvaju na pravi način.

IFRA lista toksičnih etarskih ulja:

gorki badem (Prunus amigdalus var. amara)

blodo (Peumus boldus)

calamus (Acorus calamus)

kamfor (Cinnamomum cassa)

ren (Armoracia lapathifloria)

mugovort (Artemisa vilgaris)

cimet (Cinnamonum calamus)

senf (Brassica pulegium)

metvica (Mentha pulegium)

pelin (Artemisia absthium)

Ova ulja nisu pogodna za ljudsku upotrebu i treba ih izbegavati jer imaju toksično dejstvo na ljudsko zdravlje.

Stefani Tourles (aromaterapeut) je rekla: „Etarska ulja su životna sila i duša biljke“.

Sa eteričnim uljima treba biti pažljiv i treba ih koristiti skoro sa strahopoštovanjem jer ove moćne supstance nam mogu pomoći da vratimo ravnotežu i zdravlje ali ako ih zloupotrebljavamo mogu nam naneti više štete nego koristi. Neka vam uvek na umu bude rečenica:“Prirodno – znači ne mnogo“.

dr med. Bojana Mandić

slika ulja