Crni kumin (Nigella sativa), korišćen još u starom Egiptu, u savremenom dobu poznat je kao jedna od najučinkovitijih lekovitih biljki za prevenciju i lečenje niza zdravstvenih tegoba. Mnogi je nazivaju i univerzalnim lekom, lekom koji leči gotovo sve bolesti.

Kao tradicionalna biljka orijenta, crni kumin raste u istočnim i toplim zemljama, naročito u Egiptu, Siriji, Pakistanu, Turskoj… Iako korišćenje crnog kumina započinje još u doba faraona, njegova lekovita svojstva se naučno istražuju tek od pre 60 godina. Od tada sprovedeno je preko 200 na različitim univerzitetima koje su dokazale da crni kumin povoljno utiče na veliki broj bolesti: autoimune poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, psorijaze, astmu, alergije, alergijski rinitis, povišeni holesterol i trigliceride, šećernu bolest, visok krvni pritisak, ekcem, akne, bronhitis, upale pluća i sinusa, gastriris, čir, Helicobacter pylori, bolesti jetre, hronični umor, slabu cirkulaciju, karcinome, pomoć kod hemoterapije i zračne terapije…

Klinički dokazano ublažavanje simptoma alergija, alergijskog rinitisa, alergijske astme. Ublažava sve alergijske simptome, širi disajne puteve i olakšava disanje, a svojim antibiotskim delovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija koje se često javljaju uz sezonske alergije. Na prirodan i bezbedan način priprema organizam da blaže reaguje na alergene i ublažava simptome alergija, postepeno povećavajući toleranciju  organizma na alergene.

Crni kumin deluje povoljno i na kardio – vaskularni sistem. Jačanjem zida krvnih sudova i povećavanjem njihove eleastičnosti dovodi do regulacije arterijskog pritiska. Studije su pokazale da primena ulja crnog kumina dovodi do snižavanja ukupnog holesterola, triglicerida i vrednosti ’lošeg’ (LDL) holesterola. U narodnoj medicini, crni kumin se može koristiti za snižavanje vrednosti šećera u krvi – stimuliše pankreas da luči insulin i povećava osetljivost ćelija na insulin. Naročit učinak pokazuje kod dijabetičara tipa 2.

Zadnjih godina rađeno je puno studija u kojima je dokazano antitumorsko dejstvo crnog kumina. Koristi se kao pomoć u lečenju karcinoma jer deluje direktno na maligne ćelije i jača odbrambenu moć organizma na taj način štiteći zdrave ćelije.