Aromaterapija, (grčki aroma – miris, therapia – lečenje, doslovno znači lečenje mirisom),  je drevni način lečenja zasnovan na upotrebi esencijalnih i biljnih ulja. Aromaterapija je deo fitoterapije, medicinske discipline koja u svrhu lečenja, prevencije bolesti i očuvanja zdravlja koristi cele biljke ili delove biljaka, ekstrakte dobijene iz njih.  To su koncentrovane esencije različitih vrsta cveća,voća, lekovitih trava i biljaka. Koristi se na razne načine u cilju opuštanja, preventive i lečenja. Takodje i u kozmetici.

Mirisi koje aromaterapija koristi imaju pozitivne psihološke i emocionalne uticaje na smirivanje i uravnoteženje uma, duha i tela. Jednom kada je uspostavljena ravnoteža u fizičkom telu i kada su emocije izbalansirane, automatski se deluje i na kvalitet misli i stanje duha.

Primenjuje se u lečenju PMS (predmenstrualnog sindroma) i poremećaja u menopauzi. Takođe može olakšati blaže oblike depresije, nesanicu, emocionalno uzrokovane seksualne tegobe, glavobolje, bolove u mišićima i dr. Koristi se i u preventivne svrhe, za dobar izgled i prijatan miris, za opuštanje i prijatnu atmosferu.

U aromaterapiji je veoma bitan pravilan odabir ulja koje će najviše odgovarati i pomagati pacijentu u lečenju i postizanju psiho-fizičke ravnoteže. Veoma važna osobina eteričnih ulja jeste i njihovo baktericidno i antivirusno dejstvo u suzbijanju infekcija otpornih na metode konvencionalne medicine.

Neka eterična ulja stimulišu obnavljanje i rast zdravih ćelija, a takođe regulišu fizičku, emocionalnu i psihičku ravnotežu čoveka. Podstiču regeneraciju kompletnog našeg biosistema i jačaju imunitet, osvežavaju umorni organizam, smiruju prenadražene nerve i poboljšavaju raspoloženje.

Nijedno ulje ne deluje samo na jednu oblast, jedan organ ili problem i tip tegoba, već je njihovo dejstvo često višestruko i svestrano. Nema loših nus pojava, jer ulja uništavaju štetne klice, ali ne oštećuju tkiva organa i nervne ćelije.

Tretman aromaterapije se sastoji od razgovora, opuštanja, masaže, vežbi disanja i tehnika kreativne vizualizacije. Sprovodi se kontinuirano zajedno sa kućnom primenom aromaterapije (inhalacije, kupke, komprese).

Eterična ulja i bazna ulja su osnov aromaterapije.

Eterična ulja imaju OPŠTE OSOBINE : specifičan i jak miris, ukus( ljutina, gorčina ili slatkost ). Isparljivost, boja, rastvorljivost u alkoholu, nemasnost. Dejstvo im je trenutno ili veoma brzo.

Eterična ulja se dobijaju DESTILACIJOM. Proces destilacije je pronadjen pre više hiljada godina.Veoma je jednostavan i bazni način rada se nije promenio sve do danas.

Neki deo biljke ( list, koren, kora drveta, smola, cvet, plod..) se stavi u posudu koja se zagreva.Tada se stvara para u kojoj se nalazi esencija biljke i vodena para. Ona prolazi kroz sistem cevi za hladjenje. Kondenzacijom, para se pretvara u vodu po kojoj pliva eterično ulje. Na jednu stranu se odvaja ulje, a na drugu voda. Ova voda se zove po biljci koju smo destilovali; npr. ružina vodica itd. Koristi se takodje kao i eterično ulje jer sadrži sastojke žive biljke.

Postoji i METOD CEĐENJA ESENCIJA ulja iz kore pomorandže, mandarine i limuna, kao i bergamot narandže.

Treći način je METOD EKSTRAKCIJE, gde je najčešći MACERACIJA. Biljka ili deo se potapa u odredjeno bazno ulje. Uvek u staklenu posudu koju držimo ili na tamnom mestu  ili na suncu, u zavisnosti od biljke. Ovaj metod je poznat mnogim čitateljima, jer se koristi odavno na Balkanu.

Za razliku od hemijskih supstanci, eterična ulja nemaju toksično dejstvo.

Ne zadržavaju se u telu i ljudskim organima. Imaju slatki miris zbog koncentrovane snage biljaka. Koriste se po par kapi uz bazno ulje. Bazna ulja su hladno cedjena ulja – masline, badema, lešnika, kajsijine koštice, oraha, jojobe, kokosa..