0
(0)

Umor je sasvim normalna reakcija organizma na svakodnevne životne izazove. Savremeni način života, užurbanost i stres uzrokovan svaokodnevnicom i problemima, manjkom vremena i sna su razlozi da ponekad osetimo umor i nedostatak energije. Umorom i padom energije naše telo šalje signale da usporimo, da se posvetimo sebi i da izbacimo loše navike iz života. Da bismo ponovo uspostavili pravilan balans  u organizmu i rešili se umora neophodno je dosta truda. Za početak potrebno je napraviti razliku između umora koji nas sporadično sustigne i koji je često posledica obaveza i izazova kojima se suočavamo tokom dana, od hroničnog umora koji je konstantno prisutan i kada ne postoje realne osnove za njega.

Hroničan umor je bolest savremenog doba. Možemo ga slobodno nazvati „bolešću“ jer to nije prirodno stanje organizma. Hroničan umor je signal da sa našim organizmon nešto nije u redu. Da li smo previše angažovani preko dana i ulažemo nadljudske napore da obavimo nagomilane obaveze koje su često izvan naših mogućnosti i snage, ili pak imamo neuravnoteženi san i ishranu siromašnu mineralima i vitaminima? Da li preživljavamo stres tokom dana ili bolujemo od nekih hroničnih bolesti a da nismo ni svesni? Sve su ovo pitanja koja moramo sebi postaviti ukoliko osetimo simptome hroničnog umora i pada životne energije. Razlozi za ovakvo stanje mogu biti brojni, mogu biti benigni, ali mogu biti u pitanju i ozbiljna fizička ili psihička oboljenja. Samim tim dva su osnovna razloga kojima može biti uzrokovan hronični umor i gubitak energije, a to su psihički i fizički. Na takvu pojavu organizam reaguje smanjenjem životne energije, manjkom volje i želje i angažovanjem znatno više snage za obavljanje svakodnevnih zadataka,  koje smo nekada obavljali bez većih poteškoća.

Kada osetimo prve znake hroničnog umora, koji ne prolazi iako smo se odmorili, redovno hranili i kvalitetno prespavali noć potrebno je organizmu pružiti negu i pomoć. Hroničan umor nije teško prepoznati.  Najčešće, to je stanje bez fizičkih oboljenja, nastaje postepeno, dugo traje i vremenom se čovek navikne da funkcioniše pod takvim okolnostima na svoju štetu. Kako ga prepoznati? Simptomi hroničnog umora su različiti i ne mora da znači da će se svaka osoba osećati identično, ali neko generalno stanje je da se budimo umorni, ležemo umorni, pospani smo, dekoncentrisani, rastrzani, nervozni, zabrinuti, imamo bolove u mišićima, zglobovima, glavobolju, česte virusne infekcije i prehlade, pad imuniteta, osećaj manjka energije ne samo dok smo u pokretu već i u stanju mirovanja…

Kada  lekari ne mogu pronaću pravi razlog za umor koji vas konstantno prati i svi psihički i fizički parametri pokazuju da je organizam bez oboljenja, stanje u kome se nalazite možemo pripisati sindromu hroničnog umora.

Hroničan umor nije nimalo naivna stvar. To je prilično mukotrpno osećanje koje snažno remeti kvalitet života. Neophodno je uhvatiti se u koštac sa problemom, posegnuti za svim neškodljivim sredstvima kako bismo organizmu povratili izgubljenu energiju i neophodnu snagu.

U zavisnosti od uzroka, zavisiće i mere koje preduzimamo, Koji su uzroci i simptomi hroničnog umora i gubitka energije? Kako prepoznati problem i kako ga lečiti prirodnim putem? Pokušaćemo odgovoriti u daljem tekstu…

Uzroci i simptomi hroničnog umora

Uzroci za pojavu hroničnog umora mogu biti različiti. Često se mešaju, nejasni su i potrebna je detaljna dijagnostika kako bi se otkrili stvarni razlozi za osećaj umora i gubitka životne energije. Ponekad su simptomi koji se jave pokazatelj da postoji određeno hronično oboljenje a umor je samo posledica tih bolesti. Anemija, smanjena funkcija štitaste žlezde, alergije, astma, srčane bolesti, šećerna bolest, takođe mogu biti uzročnici hroničnog umora. Psihička oboljenja, anksioznost depresija, nervoza i insomnija mogu značajno uticati na gubitak životne energije. Pored ovih faktora rizika postoje i drugi oblici kao što je način života koji vodimo, nezdravo okruženje u kojem živimo ili radimo.

Razlozi zbog kojih možemo osećati hroničan umor su najčešće:

  • Previše obaveza poslovnih i privatnih
  • Stalno preživljavanje stresnih situacija na poslu i kod kuće
  • Loš san i nedovoljno lepih trenutaka koji nam pomažu da obnovimo izgubljenu energiju
  • Neredovna ishrana
  • Ishrana siromašna vitaminima i mineralima
  • Korišćenje alkohola, cigareta i opojnih sredstava
  • Život u zagađenoj sredini
  • Nezadovoljstvo poslom i životni problemi
  • Korišćenje nekih lekova ili suplemenata
  • Preterivanje sa vežbanjem ili pak totalna fizička neaktivnost
  • Trudnice mogu osećati hroničan umor, žrtve nasilja i rekovalescenti
  • Paraziti u organizmu bakterije, gljivice, virusi

Svi gore navedeni razlozi koji mogu dovesti do pojave hroničnog umora i gubitka životne energije mogu biti prevenirani na različite načine. Ono što je jako bitno u momentima kada počnemo osećati prve simptome jeste da moramo menjati navike i organizam ponovo dovesti u ravnotežu. Često, sindrom hroničnog umora, iako nije uzorkovan bilo kakvim psihičkim ili fizičkim oboljenjem, kao posledicu može imati upravo neko oboljenje organizma.

Neki osnovni simptomi na osnovu kojih možemo prepoznati da se radi o hroničnom umoru i gubitku energije su:

  • Budite se umorni iako ste spavali minimum 8 sati, umorni ste i preko dana, ležete umorni i takvo stanje dugo traje
  • Potrebno vam je mnogo više snage i energije za obavaljanje svakodnevnih obaveza u odnosu na ranije
  • Anksiozni ste, imate sve izraženije strahove koje ranije niste imali
  • Suočavate se sa padom imuniteta i čestim infekcijama disajnih i mokraćnih puteva

Ukoliko simptome umora opisujete kao nedostatak energije, volje i želje, koncentracije, gubitak pažnje ili rasejanost tada govorimo o mentalnim simptomima, a ukoliko je u pitanju  iscrpljenost, gubitak snage, brzo umaranje, nedostatak sna, stres i slično, onda govorimo o fizičkim simptomima umora.

Čim osetite neki od ovih simptoma i povežete ga sa hroničnim umorom i gubitkom energije, potrebno je da preduzmete sve mere kako biste sebi pomogli.

Etarska ulja mogu vam pomoći da se osećate bolje, da vratite izgubljenu energiju i da se vratite svakodnevnici bez većih posledica po organizam. Zašto etarska ulja? Zato što se specijalnim metodama iz biljaka izdvajaju njeni najlekovitiji sastojci, brzo se apsorbuju u organizmu i brzo daju rezultate.

Predlažemo vam etarsko ulje neroli, etarsko ulje lavande i etarsko ulje karanfilića.

Etarskim uljima protiv hroničnog umora i nedostatka energije

Ulje neroli poznato po karakterističnom cvetnom, egzotičnom mirisu, nastaje pažljivim branjem i sakupljanjem cvetova gorke pomorandže. Na dalekom Istoku milenijumima se koristi kao “lek “u slučajevima raznih vrsta poremećaja i oboljenja. Aromaterapija uljem neroli je jedna od najzastupljenijih terapija u borbi protiv stresa, napetosti, anksioznosti, duševne teskobe i panike. Neroli ulje pozitivno utiče na celo telo, dodatno opušta mišiće usled napetosti i umora,  opušta i umiruje um, vraća energiju organizmu. Smiruje svaku napetost i podstiče osećaj sreće i radosti. Opušta dušu i telo i povoljno deluje kod unutrašnjeg nemira i depresivnih stanja. Jak je antidepresiv pa se koristi kod psihičkih tegoba različite prirode, depresije, anksioznosti, nesanice, straha, razdražljivosti, protiv vrtoglavice, glavobolje i neuralgija.

Etarsko ulje lavande je definitivno jedno od najpopularnijih etarskih ulja kada su  problem hroničnog umora i nedostatka energije u pitanju. Od davnina se koristi za lečenje nesanice i drugih, blažih oblika bolesti nervnog sistema. Opušta mišiće, smiruje nervozu i uznemirenost i deluje blagotvorno u slučajevima nesanice i stresa. Ovo ulje možete dodati u toplu kupku pre spavanja ili naneti nekoliko kapi ulja na jastuk na kom spavate.  Nekoliko kapi etarskog ulja možete staviti i u ulje za masažu koje će se upiti direktno u kožu i umirujuće uticati na periferne nervne završetke ispod površine kože. Takođe, ima antibakterijsko, antidepresivno i protivupalno dejstvo.

Etarsko ulje karanfilića se dobija parnom destilacijom cvetova karanfilića. Uspešno otklanja većinu simptoma vezanih za hroničan umor i gubitak životne energije. Etarsko ulje karanfilića bistri um, povećava koncentraciju i poboljšava mentalnu aktivnost. Uklanja mentalnu iscrpljenost, podstiče dubok i miran san. Regeneriše iscrpljeni organizam pruzajući mu preko potreban mir.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!