Ljudi su deca Sunca, zar ne? Bez Sunca nema života na ovoj planeti, svi prirodni procesi zavise od ove dragocene zvezde! Onda se postavlja pitanje zašto smo počeli da se plašimo Sunčeve svetlosti? Svaka letnja sezona počinje upozorenjima o štetnosti Sunca i kako se zaštiti od tog „zlokobnog“ zračenja. Svakodnevno smo bombardovani upozorenjima „stručnjaka“ koji se brinu za naše zdravlje i koji nas plaše tumorima kože i melanomima, a da za tu tvrdnju nemaju utemeljene i naučno dokazane činjenice!

Mnogi drevni narodi su posmatrali Sunce kao božanstvo, pa vredi ispitati zašto je to tako? Da li su oni znali nešto što mi ne znamo ili smo samo zaslepnjeni reklamama, propagandom pa nismo u mogućnosti da sagledamo pravo lice ove priče.

akanaton

 

 

 

 

 

 

 

Šta kaže nauka?

Naše Suce je isto poslednjih pet milijardi godina, svakog dana zrači na isti način, samo se menja ugao pod kojim zraci padaju na površinu zemlje (tako se menjaju godišnja doba). Sunčevi zraci koji u najvećoj meri dospevaju do naše planete su UV zraci koji pripada jonizujućem zračenju; kao x i gama zraci mogu da jonizuju atome i da kidaju molekulske veze. Zvuči strašno i opasno jer takva zračenja zaista mogu da naruše naše zdravlje! Ali, hajde da vidimo koliko zaista treba da se plašimo ovog zračenja?

 

Postoje tri vrste UV zraka: UVA, UVB i UVC. Najveću energiju i opasnost nose UVC zraci ali zahvaljujući ovim zracima mi postojimo kao i sva živa stvorenja na ovoj planeti! Interesantno, zar ne? O čemu se zapravo ovde radi? Nekada davno naša planeta nije imala ozonski omotač pa su smrtonosni UVC zraci Sunca slobodno dopirali do površine Zemljine kore. Pošto su u pitanju zraci koji nose veliku energiju i koji lako reaguju sa molekulima kiseonika, dolazilo je do cepanja kiseonika i stvaranja ozona; vremenom je nastao ozonski omotač koji je počeo da apsorbuje UVC zračenje koje više nije dopiralo do površine zemlje – nastali su svi odgovarajući uslovi za nastanak života na našoj planeti. I danas ovo zračenje dopire do nas ali samo do naše atmosfere  i dovodi do samoobnavljanja ozonskog omotača. Kada je ova činjenica poznata onda je lako zaključiti zašto su ozonske rupe tako opasne, one povećavaju mogućnost dopiranja smrtonosnih UVC zraka! Srećom, iznad naše zemlje još uvek je dobar ozonski omotač (ima nešto i dobro u tome što nismo industrijski razvijena zemlja), pa je naše Sunce dobro Sunce!

UVB zraci imaju manju energiju od UVC, pa jedan deo ovih zraka nesmetano prolazi kroz ozonski omotač jer su manje reaktivni (ne reaguju sa molekulima u atmosferi kao što to rade UVC zraci, zato lakše stižu do nas). U principu, svega 1% ovog zračenja dospe do nas ali i ono može biti jako štetno ako se previše izlažemo Suncu. Ovo zračenje pre svega ostavlja opekotine i crvenilo po koži (to je ono što vidimo), a ono što ne vidimo je oštećenje u dubini kože koje se godinama nagomilava i dovodi do starenja kože. Ova činjenica se odnosi pre svega na sve one koji preteruju sa sunčanjem u vreme kada je zračenje najjačeg inteziteta (11-16h)!

UVA zraci imaju najmanju energiju što znači da nesmetano stižu do nas. Od ukupnog UV zračenja UVA čini 99% i najmanje je opasno po naše zdravlje. UVA zraci stižu do naših ćelija kože, oksidišu sa melaninom koji postaje tamniji što vidimo kao preplanuli ten. Melanin je pigment koji se nalazi u ćelijama kože, smešten je u malim vezikulama koje imaju samo jednu funkciju – da štite jedro ćelije od oštećenja. Kada UVA zraci dospeju do ćelija kože melaninske vezikule se organizuju kao kišobran iznad jedra, upijaju UV zračenje i tako štite dragoceni genetički materijal (DNK) od evetualnog oštećenja. Znači, naše telo ima veoma sofisticiranu odbranu od UV zračenja, a mi to vidimo kao preplanuli ten.

Poslednjih godina veoma je postalo popularno da u vremenskoj prognozi slušamo i koliki je UV idex koji se očekuje za taj dan. Šta je UV index? To je mera celokupnog UV zračenja koje stiže do nas. Počinje od 0 i nema tačno određenu gornju granicu. Što je UV index veći vreme izlaganja Suncu treba da traje kraće. Ako je index 1, vreme izlaganja Suncu može biti 60 min, ako je 11, 10 minuta. Naravo da ovu informaciju možemo iskoristiti za sopstveno dobro tako što ćemo se ponašati u skladu sa situacijom.

Potpuno je opravdano izbegavati dugotrajno sunčanje u doba dana kada je zračenje najjačeg inteziteta između 11-16h ali u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima trabalo bi da iskoristimo sve blagodeti Sunca!

U drugom delu ćemo razmotriti šta nam to Sunce donosi pored toga što nam daje život? Obradićemo i priču o vitalno važnom vitaminu D, a u trećem delu ćemo otkriti istinu o kremam za sunčanje i prirodnim, zdravim alternativama…

Drugi deo: https://www.probotanic.com/informacije/sve-sto-treba-da-znate-o-suncu-suncanju-i-zastiti-od-uv-zracenja-drugi-deo-vitamin-d-vitamin-sunca/

Treći deo: https://www.probotanic.com/informacije/sve-sto-treba-da-znate-o-suncu-suncanju-i-zastiti-od-uv-zracenja-treci-deo-da-li-nas-kreme-za-suncanje-zaista-stite/