Rozacea ili pojačano crvenilo na licu, spada u oboljenja sebacealnih ili lojnih žlezda lica. Rozacea se može pojaviti kod osoba sa bilo kojim tipom kože, ali je češća kod osoba svetle puti i nešto izražajnijeg rada lojnih žlezda. Najčešće se javlja izmedju 30-te i 40-te godine života i zato se naziva – zrele akne. Ovo oboljenje može da traje godinama, a nekada i doživotno, pa ga zato možemo nazvati i stanjem kože lica.

To je, međutim, i više nego ozbiljno stanje akni, jer nije zahvaćen samo površinski sloj kože, već čitava mreža krvnih sudova lica. Ovaj problem se može javiti i na vratu, ušima, leđima.

Rozacea je stanje koje se karakteriše naletima crvenila, pojavom proširenih kapilara, sitnog osipa i gnojanica, posebno izraženim pri prelasku iz toplog u hladan prostor, prilikom konzumiranja alkohola ili veoma začinjene hrane. Nakon nekoliko godina, ukoliko oboljenje nije adekvatno tretirano, nastaju trajno prošireni kapilari a kod muškaraca dolazi i do uvećanja lojnih žlezda i zadebljanja potkožnog tkiva, posebno u regiji nosa. Uzrok oboljenja je nejasan i do sada neistražen ali se pretpostavlja da rozaceu aktiviraju faktori kao što su sunčevo zračenje, alkohol, začinjena hrana, kofein, toplota, stres i hormonalne promene.

Hronična rozacea

Hronična i progresivna rozacea dovodi i do promena na oku: konjuktivitisa, blefaritisa, iritisa, iridociklitisa… U težim slučajevima nastaje i bolni kerartitis (upala rožnjače) koja može dovesti do razvoja vaskularizacije rožnjače i teškog oštećenja vida (rosacea keratitis).

Lečenje crvenila

Rozacea se obično leči pomoću lekova kao što su eritromicin i akutan. Međutim, ovi lekovi tretiraju samo simptome a ne i osnovni uzrok. Antibakterijske masti i tablete tretiraju crvenilo i fleke. Jači antibiotici se koriste ako se stanje pogorša. Kada je slučaj veoma ozbiljan, pristupa se estetskoj hirurgiji, ali lekari priznaju da tretmani nisu 100 % uspešni. U stvari, većina njih može prouzrokovati sporedne neželjene efekte.

 

Ulje divljeg origana je predmet mnogih naučnih testova i eksperimenata i pokazalo je da ubija veliki broj štetnih mikroorganizama kao što su bakterije, gljivice, virusi, paraziti.

Dr James Machino, predstavnik Reina I Sante Instituta integrativne medicine u Torontu, uspešno je koristio etarsko ulje divljeg origana za tretiranje rozacee. On je rekao: ,,Ovo isparljivo eterično ulje sadrži supstance koje deluju na širok spektar mikroorganizama. U slučaju rozacee, ulje deluje tako što je u stanju da izbaci grinje epiderma, koje je povezano sa rozaceom.’’ Njegovi pacijenti su primetili poboljšanje u 80 % do 90 % slučajeva kožnih oboljenja.

Pored toga, origano ulje je u stanju da se nosi sa problemom rozacee i zbog toga što sadrži velike količine prirodnih fitohemikalija – flavonoida i fenola. Među njima je najznačajniji karvakrol, koji je u ulju divljeg origana zastupljen između 60% i 80%. Naučnici su otkrili da karvakrol, pored antimikrobnog, ima i antizapaljenska i analgetska svojstva.

Izvor na LINKU.