Predmenstrualni sindrom (PMS) predstavlja čitavu lepezu emocionalnih i telesnih promena sa kojima se žene susreću svakog meseca nakon ovulacije a pre početka menstruacije.

PMS – značenje

PMS je zapravo niz hormonalnih promena koje se javljaju kod žena a manifestuju se pojavom psihičkih i fizičkih simptoma. Periodično se javljaju simptomi i znaci u vidu glavobolje, nesanice, gubitka daha, neraspoloženja.
Najčešće se javlja između 20.-40. godine života i od njega pati i do 80% žena. Iako se i dalje ne zna tačan uzrok PMS-a, pretpostavlja se da je pojava PMS-a povezana sa lučenjem ženskih polnih hormona-estrogenom i progesteronom. Ova dva hormona utiču i na serotonin (hormon zadovoljstva) koji je zadužen za raspoloženje i dobar san. Smanjen nivo estrogena u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, dovodi do pada nivoa serotonina pa se posledično javlja nervoza i pojačan apetit. U drugoj polovini ciklusa odnosno nakon ovulacije dolazi do pojačanog lučenja prolaktina, hormona koji deluje na rad mlečnih žlezda pa dolazi do pojačane osetljivosti grudi.

 

Simptomi PMS-a

Veruje se da ima preko 150 simptoma PMS-a, javljaju se posle ovulacije, a najčešće 7-10 dana pred početak ciklusa. Koji će simptomi biti prisutni i u kom intenzitetu, zavisi od načina života, načina ishrane, fizičke aktivnosti, ali i od životne dobi žene. Možemo ih podeliti na emocionalne i fizičke simptome. Od emocionalnih simptoma tu su pre svega razdražljivost, nervoza, uznemirenost, plačljivost dok grčevi u dnu stomaka, nadutost, bubuljice, osetljivost grudi i glavobolja spadaju u fizičke simptome. Pored ovih simptoma javlja se pojačan apetit, zaboravnost, nedostatak koncentracije i potreba za slatkom hranom. Pošto se pojačava apetit, često se poseže za slatkišima kako bi se poboljšalo raspoloženje. Da se ne bi unosila nezdrava hrana u organizam bilo bi dobro pored sebe imati koštunjavo voće.
Simptomi se razlikuju kako od meseca do meseca, tako i u toku života. Kod pojedinih žena kako se približavaju menopauzi, simptomi PMS-a postaju sve izraženiji, dok kod nekih žena simptomi postaju sve slabiji. Oni se javljaju posle ovulacije i kod većine žena se postepeno pojačava i simptomi budu najjači pred samu menstruaciju a prolaze prvog ili drugog dana ciklusa.

 

PMS glavobolja koja se javlja

Veći broj žena pati od teških glavobolja u predmenstrualnom periodu. Glavobolja nastaje zbog brzog pada estrogena neposredno pred početak ciklusa, a obično nestaju drugog ili trećeg dana ciklusa. Kako bismo sprečili ili bar ublažili teške glavobolje potrebno je obezbediti telu dovoljno odmora i sna, kvalitetnu hranu i dobru hidrataciju.

 

Kako ublažiti PMS prirodnim putem?

PMS najviše pogađa žene koje su više puta rađale, koje su pod stalnim stresom, koje nisu fizički aktivne a nezdravo se hrane, kao i one koje imaju manjak sna. Proizvodi bogati prostim ugljenim hidratima i mastima, zatim cigarete i alkohol takođe pogoršavaju simptome PMS-a zbog čega žene još više osećaju nagle fizičke i emocionalne promene. Redovnom i umerenom fizičkom aktivnošću doprinosimo da se luči endorfin koji dovodi do smanjenja stresa, podizanja nivoa zadovoljstva i uspešno smanjuje simptome PMS-a.
Kod osetljivih i bolnih grudi, nadutosti, bolova u maloj karlici i zadržavanja vode poželjno je piti ulje noćurka i boražine koji obezbeđuju unos gama linolenske kiseline i podržvaju normalan tok menstrualnog ciklusa.
Radi lakše i komfornije konzumacije ulja, na tržištu postoje meke, želatinozne kapsule koje sadrže kombinaciju hladno ceđenog devičanskog ulja noćurka i hladno ceđenog devičanskog ulja boražine. U pitanju su BIOFEME kapsule.