Lajmska bolest je zarazna, infektivna bolest čiji je uzročnik bakterija iz roda spiroheta (spiralne bakterije) pod imenom – Borrelia burgdorferi. Infekcija se prenosi preko vektora, ubodom krpelja iz roda Ixodes.

Ova bolest je prvi put opisana 1975. godine u gradu Lajmu (SAD) kada je iz neobjašnjivih razloga kod velikog broja dece dijagnostikovan mladalački oblik reumatoidnog artritisa. Istraživači su utvrdili da je najveći broj dece poreklom iz šumovitog dela grada gde je prisutan veći broj krpelja. Prvi simptomi bolesti su se javljali početkom leta, period kada su krpelji najaktivniji. Veći broj ispitanika se seća ujeda krpelja. Na kraju istraživanja je utvrđeno da su krpelji bili zaraženi bakterijom spiralnog oblika koja je dobila naziv – Borrelia burgdorferi.

Svake godine u SAD u se prijavi više od 200.000 novih slučajeva Lajmske bolesti, pa ona predstavlja najbrže rastuću infektivnu bolest u Americi. Svaka tri sata dijagnostikuje se jedan nov slučaj. Po izveštaju CDC samo 10-12% Lajmske bolesti se dijagnostikuje! Često se ova bolest pogrešno dijagnostikuje kao određeni oblik multiple skleroze, fibromijalgije, hroničnog umora i drugih neuroloških bolesti.

krpelj

 

U Srbiji ova bolest je prvi put otkrivena na područiju grada Beograda 1987. godine. Gradski zavod za javno zdravlje od tada prati epidemiološku situaciju u našoj zemlji i bavi se savetovanjem obolelih od Lajmske bolesti. Oko 30% krpelja koji borave na našoj teritoriji su nosioci ove podmukle bolesti.

Krpelji su po izgledu slični paucima, njihova aktivnost je najveća u periodu od maja do jula. Nastanjuju šumovite predele, gde postoji dosta opalog lišća i visoke trave. Krpelji se hrane krvlju životinja i čoveka. Ujed im je neosetljiv jer preko svoje pljuvačke luče anestetik, lutaju po koži dok ne izaberu pogodno mesto za ujed. Kada krenu da se hrane krvlju, povećava mi se zapremina tela pa su bolje uočljivi. Ako se uklone u roku od 24h smanjuje se mogućnost prenosa bakterije.

Postoje mnogi neobični saveti kako treba ukloniti krpelja. Sve sem brze, stručne medicinske intervencije povećava šansu da se oboli od Lajmske bolesti. Ako krpelja počnemo da vadimo sami vrlo lako možemo da mu smrskamo telo, pri čemu on preko pljuvačke izbacuje velika količina bakterija. Takođe, ako mesto uboda mažemo uljem, sapunom, kremom, palimo šibicom itd. dovodimo do toga da krpelj krene da povraća u ranu što prouzrokuje izbacivanje bakretija i kontaminacije rane.

Ako vam lekar nije u bilzini onda možete sami pokušati vađenje krpelja tako što ćete oprati ruke, uzeti pincetu sa tupim vrhom, prisloniti vrh pincete najbliže koži i glavi krpelja i napraviti okret rukom suprotno od kazaljke na satu. Tek nakon vađenja krpelja treba pristupiti dezinfekciji ubodnog mesta (jer u suprotnom, dezinfekciona sredstva podstiču krpelja da povraća u ranu).

Obavezno treba otići kod lekara i prijaviti ubod krpelja. Tada će lekar pratiti stanje ubodnog mesta i ako se u roku od mesec dana pojave simptomi na koži prepisuju se antibiotici koji bi trebalo da spreče razmnožavanje bakterije i napredovanje bolesti u hroničan oblik. Ako se bolest uhvati na vreme 68% osoba nema nikakve posledice, kod 20% ispolji se drugi stadijum, a kod 5% razvije se treći, najteži oblik bolesti.

Stadijumi Lajmske bolesti

– prvi stadijum: na mestu uboda 3-32 dana javlja se specifično crvenilo i otok (erythema migrans), koji se širi prstenasto (u sredini promene koža poprima normalnu boju, a okolo je crveni prsten). Ova promena se može javiti i na drugim delovima kože na kojima nije postojao ubod. U nekim slučajevima izostaje pojava crvenila rane pa je dijagnoza mnogo teža i obično je kod takvih osoba mnogo veća šansa da će razviti drugi stadijum bolesti. Ova faza je često praćena opštim simptomima – visoka temperatura, malaksalost, glavobolja i ukočen vrat (znak da je nastupio meningitis), bolovi u mišićima i zglobovima, loš apetit i opšta slabost. Simptomi slični gripu mogu trajati od par dana do par nedelja.

erithema migrans

 

Ako se u ovom periodu ne koristi antibiotska terapija veća je šansa da će bolest nastaviti da se razvija u drugi stadijum.

– drugi stadijum: posle par meseci kod 50% obolelih javlja se bol i otečenost u pojedinim zglobovima. Ovakvi napadi se mogu ponavljati nekoliko puta, a kod 20% osoba ostaje hronična upala zglobova koja remeti kvalitet života i može dovesti i do trajne invalidnosti.

bol

 

U ovom stadijumu moguća je i pojava Bellove paralize lica, različite vrste karditisa i aritmija, meningitis i psihičke smetnje.

– treći stadijum (hronična faza): artritis, karditis, kofuzija, opšta slabost, poremećaj motorike, gubitak finog senzibilitet, bolesti oka. U ovom stadijumu su izraženi poremećaji na nivou nervnog sistema. Oboleli se obično nalaze u invalidskim kolicima i potrebna im je tuđa nega i pomoć. Teška invalidnost na kraju može odvesti i u smrt!

invalidi

Dijagnoza bolesti se postavlja na osnovu prijave da je nekoga ujeo krpelj, opšte kliničke slike i promena na mestu uboda. Tek posle par nedelja mogu se raditi i serološke analize (one nisu pozitivne na početku bolesti, kada nema dovoljno antitela za detektovanje). Obavezno je praćenje bar tri meseca od starane lekara opšte prakse.

Osnovnu terapiju čine jaki antibiotici – tetraciklini, koji se koriste duži vremeski period (što samo povećava šansu ka razvoju neželjenih efekata i aktivaciji kandide). Kasnije se koristi terapija koja maskira postojeće simptome i skoro da nema uticaja na dalje napredovanje bolesti. Moderna medicina nema odgovor kada je u pitanju lečenje Lajmske bolesti.

Ovde možete pogledati svedočenje gospođe (po profesiji lekar – doktor medicine) koja je posle dugogodišnje borbe sa Lajmskom bolešću uspela da dobije negativan serološki nalaz (što znači da je izlečena od Lajmske bolesti), zahvaljujući etarskim uljima.

http://beyondessential.com/lyme-disease-essential-oils/

Drugo svedočenje sa istog sajta: „Bila sam toliko bolesna da mi je opadala kosa, imala sam sivu boju kože i bila sam jako anoreksična. Posle toliko ispitivanja na kraju je ustanovljeno da bolujem od Lajmske bolesti. Imala sam sve simptome bolesti sem bola u testisima (jer sam žensko), čak sam imala i simptome koji se nisu nalazili na uobičajenom spisku Lajmske bolesti.

Godinama sam bila u potrazi za alternativnim lečenjem jer sam od lekova imala više štete nego koristi. Ništa mi preterano nije pomoglo, pa sam zato bila veoma skeptična kada mi je pijatelj predložio da probam da koristim etarska ulja. Na kraju sam probala to što mi je on predložio, nadajući se da će me tako ostaviti na miru. Zaista nisam verolava da mi nova prirodna terapija može pomoći. Bila sam veoma skeptična ali posle 5 meseci redovne upotrebe etarskih ulja uz konsultaciju sa lekarom ukinuta mi je sva terapija koju sam pila 17. godian, sem lekova za srce (a i njihova doza je smanjena).

 

Preporuke za upotrebu etarskih ulja kod Lajmske bolesti:

– ulje tamjana olakšava bol i upalu, može se koristiti i lokalno kod bolova u zglobovima

– ulje ylang-ylanga smiruje nervni sistem i aritimije

– ulje peprminta, lavande i tamjana olakšava bol kod glavobolje

 

Ova ulja neće izlečiti Lajmsku bolest ali mnogo mogu pomoći u prevazilaženju svakodnevnih simptoma. Ono što zaista može uništiti bakteriju je Protokol korišćenja etarskih ulja kod Lajmske bolesti. Preporučuje se upotreba više baktericidnih ulja.

1. Ulje divljeg origana

2. Ulje kasije

3. Ulje karanfilića

4. Ulje majčine dušice

5. Ulje matičnjaka (ko može sebi da priušti, veoma je skupo ulje)

6. Ulje čajevca (za razbijanje biofilma)

Posle 5-8 dana od upotrebe ovako jakih ulja obično se dešava pogoršanje bolesti jer dolazi do uništavanja velike količine bakterija i izlivanja njenih endotoksina u krvi. Kada se jetra oslobodi svih toksina javlja se veliko poboljšanje i otklanjanje subjektivnih simptoma (malaksalosti, bolova, neuroloških poremećaja i aritmije). Po nekad ova pojava intosikacije može da bude gora od simptoma bolesti jer se javlja opšta nemoć i gubitak motivacije. Od suštinskog je značaja pustiti telo da se odmori u ovom peroidu i pomoći mu da se izbori sa velikom količinom otova (za detoksikaciju može se upotrebljavati zeolit – moćan, detoksikacioni mineral).

Poznata kuća koja se bavi etarskim uljima doTerra ima protokol lečenja Lajmske bolesti. Evo njihove preporuke (http://beyondessential.com/lyme-disease-essential-oils/ )

 

1. Piti svaki dan 80% telesne težine vode.

Na primer, ako osoba ima 100 kg 80% je 80 oz. Pošto mi nismo navikli na ove merne jedinice biće lakše da oz prevedemo u mililitre.

1oz je približno 30ml. Što na kraju znači 80×30=2400ml.

Zaključak – osoba koja je teška 100 kg svakodnevno treba da popije oko 2,5L vode!

Ova preporuka je bitna jer u toku terapije oslobađa se velika količina toksina iz mrtvih bakterija što opterećuje rad svih unutrašnjih organa (što dovodi do pogoršanja opšteg stanja). Zato je veoma bitno unositi dovoljno obične vode da se toksini što pre izbace iz organizma.

2. Ovaj protokol treba pratiti 45 dana

3. Pre podne posle obroka treba popiti mix sledećih ulja (koja se sipaju u praznu kapsulu)

Napomena: postoji više različitih protokola koji se manje-više svode na ovu preporuku.

4 kapi ulja divljeg origana

4 kapi ulja kasije (biljka slična cimetu)

4 kapi ulja karanfilića

2 kapi ulja tamjana

Ovaj mix ulja se pije dve nedelje pa se pravi pauza dve nedelje. Borelije (bakterije) su veoma pametne i kada osete da im sprema udar one se pritaje, naprave biofilm i čekaju bolje uslove za razmnožavanje. Zato je bitno da terapija bude raznovrsna i da bakterije nemaju vremena da se naviknu.

4. Za vreme ručka staviti dve kapi ulja melise (matičnjaka) ispod jezika. Matičnjak razbija biofilm i omogućava dejstvo drugih baktericidnih ulja.

Borelija je sposobna da stvara zaštitni omotač (biofilm) i da se krije u samoj ćeliji. Kada bakterija uđe u ćeliju postaje nedostupna dejstvu antibiotika. Srećom, etarska ulja su tako sitni molekuli da prodiru u samu ćeliju i tamo mogu da unište bakteriju. Zato je terapija etarskim uljim superiorna u slučaju Lajmske bolesti!

5. Posle podne – isti mix ulja kao i pre podne u jednoj kapsuli u toku obroka ili posle jela.

6. Pred spavanje uzeti ulje tamjana (razređeno u maslinovom ulju) namazati stopala i duž kičme.

7. Preporučuje se i uzimanje suplemenata kao što su: riblje ulje (jedna supena kašika), kokosovo ulje, vitamin E, vitamin D, vitamin C, koenzim Q.

8. Iz ishrane se izbacuju šećer, žitarice, obrano mleko i sva obrađena hrana.

Preporuka je LCHF ishrana. http://www.dietdoctor.com/

 

Druga varijata protokola (ima ih više ali su svi izuzetno delotvorni):

3 kapi divljeg origana

3 kapi karanfilića

3 kapi majčine dušice

3 kapi kasije

3 kapi matičnjaka

Takođe se pije dve nedelje, pa dve nedelje se pravi pauza (i tako 45 dana). Uvek se pije uz obrok ili posle jela, zaštićeno u kapsuli u dovoljnu količinu vode.

 

U navedenim referencama možete pronaći svedočanstva ljudi koji su se izlečili od Lajmske bolesti etarskim uljima, koju zvanična medicina vodi kao neizlečivu bolest.

 

                           dr med. Bojana Mandić

Reference:

http://beyondessential.com/lyme-disease-essential-oils/

http://beyondessential.com/lyme-protocol-essential-oils/

http://neatoilessentials.com/about/misc/overcoming-lyme-disease-with-essential-oils/

http://www.lyme-symptoms.com/EssentialOil.html

http://www.miracleoils.ca/2012/12/lyme-disease-and-doterra-essential-oils.html

http://thelymeofourlives.blogspot.ca/2012/01/doterra-essential-oils-lyme-disease.html

http://www.lyme-symptoms.com/LymeDiseaseInfo/Eradication.html

http://www.lymebook.com/essential-oils-and-lyme-disease