Organski proizvodi su proizvodi dobijeni iz strogo kontrolisanog načina proizvodnje, koji je zakonski regulisan i zove se organska proizvodnja.

Uslovi u kojima živimo rezultat su dugogodišnjeg zagađenja vazduha, vode i zemljišta. Čak 90% štetnih materija čovek unese hranom, što dovodi do narušavanja zdravlja. Upotreba namirnica bez štetnih sastojaka prvi je i osnovni preduslov za zdravu ishranu i zdravlje uopšte.

Organska hrana predstavlja namirnice proizvedene po ekološkim principima, uz poštovanje zakona prirode i osnovnog postulata – zdravlja ljudi. Da bi hrana proizvedena u takvim uslovima zaista bila zdrava, ona mora da bude uzgojena na zdravom zemljištu i ekološki ispravnim uslovima, te se proizvodnja organske hrane bavi i očuvanjem okoline.

Organski proizvodi razlikuju se od uobičajeno proizvedenih, pre svega po intenzivnijem ukusu i mirisu, ali i po smanjenom sadržaju zagađivača (pesticidi i teški metali) i potencijalnih kancerogenih nitrata, te potpunom nedostatku aditiva, konzervanasa, emulgatora, veštačkih boja i aroma, antibiotika, hormona, lekova i GMO.

Vrednost organske hrane je u povećanoj biološkoj i nutritivnoj vrednosti koja se ogleda kroz povećan sadržaj vitamina, minerala (kalcijum, magnezijum, gvožđe), omega 3 masnih kiselina i antioksidanata, povećanom sadržaju proteina u pojedinim namirnicama.

Iako naizgled sličan običnim namirnicama, organski proizvod lako se prepoznaje po jasno i vidljivo postavljenom znaku sa natpisom ORGANSKI PROIZVOD.

Znak garantuje da je proizvod prošao proces kontrole i da je sertifikovan u skladu sa strogim regulativama od strane sertifikacionog tela kontrolisanog od strane Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Prednosti organske hrane

  • Kvalitet i bezbednost hrane (povećan sadržaj vitamina i minerala, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, omega 3 masnih kiselina i antioksidanata)
  • Hrana bez ostataka od pesticida i teških metala
  • Genetski modifikovani organizmi (GMO) i njihovi proizvodi su apsolutno zabranjeni u organskoj proizvodnji
  • Hrana bez veštačkih aditiva, konzervansa, emulgatora, veštačkih boja, arome i pojačivača ukusa
  • Nema ostataka antibiotika, regulatora rasta i ostalih veterinarskih lekova
  • Organski proizvodi imaju karaktrerističan ukus, miris i boju za datu vrstu koji često zovemo „zaboravljeni ukus namirnica sa sela”.

Probotanic je za Vas obezbedio ‘’najbolje od najboljeg’’ – Organsko ulje crnog kumina. Paleti organskih proizvoda – ulju divljeg origana, origano čaju, origano vodi i origanol kapsulama, odnedavno pridruženo je i ulje crnog kumina.