Cimet pripada grupi najstarijih začina na svetu. Koristi se hiljadama godina kroz istoriju, kako u kulinarstvu, tako i kao osnovni sastojak za parfeme i kupke egipatskih kraljeva i u verskim obredima, i kod mnogih zdravstvenih problema. Cimet se pominje još u Starom zavetu, bio je omiljeni začin faraona i jevrejskih careva a rukopisi o njegovm značaju i lekovitosti sežu još iz doba starog Egipta, Grčke i Rima.

Pored toga što se koristio kao začin, koristio se i u mnogim prirodnim medicinama sveta, aromaterapiji i ayurvedi.

Savremena istraživanja ove biljke svakodnevno potvrđuju njegovo blagotvorno dejstvo na mnoge bolesti i poremećaje u čovekovom organizmu.

Cimet je zimzeleno drvo, koje može da naraste i do 15 metara visine. Karakteristično je po svom izgledu i mirisu, a njegovo izvorno stranište je ostrvo Šri Lanka ili Cejlon po čemu je i najbolji i najkvalitetniji cimet na svetu i dobio naziv – cejlonski cimet.

Obzirom da je vekovima eksploatisan, vremenom je prenet i prilagođen i drugim staništima, tako da se danas može naći i na drugim krajevima sveta. Kineski cimet je posebna vrsta cimeta, ali je važno napomenuti da kineski cimet nema ni kvalitet ni lekovita svojstva koja ima jedini pravi cejlnoski cimet.

Cimetovac, kako se drugačije zove drvo cimeta karatkeristično je po svojoj lekovitosti. Kora i list ovog drveta su lekoviti i aromatični dok cvet ima neugodan miris. Mlade grane drveta cimeta se režu, gule, stružu i tako se pravi prah.

Cejlonski cimet

Da bismo razrešili neke zablude o cimetu vrlo je važno napomenuti da nije svaki cimet podjednako lekovit. Danas, u trgovinama najčešće možemo pronaći kineski cimet. Vrlo je dostupan i jeftin, međutim, nije i lekovit kao cejlonski cimet.

Lekoviti se cimet dobija samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum (Cinnamomum verum) koja potiče sa Šri Lanke odnosno Cejlona i poznat je kao cejlonski cimet.

Sličan sastav ima kasija odnosno (kineski cimet), koja se proizvodi od Cinnamomum cassia (Cinnamomum burmannii ili Cinnamomum aromaticaum) biljke. Poreklom je iz Burme. On se najčešće prodaje u našim prodavnicama, široko je rasprostranjen, jeftin i dostupan ali on nije lekovit kao cejlonski cimet. Kineski cimet sadrži velike količine kumarina – sastojka koji može biti štetan za jetru i bubrege, pa se ne preporučuje svakodnevni unos kineskog cimeta u organizam.

Sa druge strane, cejlonski cimet je odličan kao prirodni lek kod mnogih oboljenja.

U svom sastavu sadrži i brojne antioksidanse i fenole koji su izuzetni borci u borbi protiv infekcija. Ovi sastojci utiču direktno i na imunitet pa se cimet koristi i kao sredstvo za poboljšanje imunog odgovora organizma.

Drevna istočna medicina koristi cejlonski cimet u lečenju prehlade, glavobolje, mučnine, slabosti, problema sa varenjem i reguliše probavu. Cejlonski cimet je prirodni lek za dijabetes, u kombinaciji sa medom kortisti se za lečenje raznih oboljenja.

Cimet kao lek

Pored toga što svojom čarobnom aromom cimet može obogatiti vašu trpezu, kupku ili parfem koji koristite, cimet je više nego poželjan saveznik u borbi protiv raznih oboljenja. Koristi se kao dodatak  ishrani i kao suplement i ima sledeća pozitivna dejstva:

  • Ublažava glavobolju
  • Ublažava prehladu, upalu grla i kašalj
  • Poboljšava zdravlje zuba i desni
  • Ublažava bolove u mišićima
  • Pomaže pri mršavljenju jer ubrzava metabolizam
  • Moćan antioksidans
  • Pomaže kod osteoporoze i artirtisa
  • Kontroliše nivo šećera i lipida u krvi

Moderna istraživanja potvrdila su da redovnim konzumiranjem lekovitog cimeta možemo značajno uticati na smanjenje nivoa šećera u krvi. Takođe redovnim uzimanjem cimeta kontrolišemo nivo lošeg holesterola u krvi. Koristi se za olakšavanje tegoba obolelim od artritisa i osteoporoze, a izuzetan u borbi protiv bakterija, gljivica i virusa.

Cimet se od davnina koristi kod raznih dijeta i za gubljenje viška kilograma. Njegovim konzumiranjem uklanjamo višak nataloženog sala, kontrolišemo masnoću u krvi. Svakodnevno konzumiranje cimeta u kombinaciji sa medom uticaće na gubljenje viška kilograma. Cimet je vrlo pouzdan saveznik kada je u pitanju zdravo mršavljenje. Takođe se može koristiti za opuštanje, protiv, stresa, anksioznosti i napetosti.

Kod prehlade i hroničnog kašlja i kod čišćenja pluća cimet u kombinaciji sa medom i nekom drugom biljkom kao što je jagorčevina ili timijan uspešno deluje na probleme sa plućima. Preporučuje se i hroničnim pušačima.

Cimet i dijabetes

Obzirom da utiče na gubljenje viška kilograma, smanjenje masnoće u krvi, gubljenje viška masnih naslaga na stomaku i kontrolu prekomerne telesne težine, što su sve predispozicije za moguć nastanak šećerne bolesti, cimet može poslužiti kao vrlo delotvorna preventiva u nastanku ove bolesti. Međutim, značajno je njegovo delovanje i kod već obolelih od ove najčešće endokrinološke bolesti. Dijabetes je specifično oboljenje koje poslednjih godina dostiže pandemijske razmere. Kako postoje dve vrste oblika dijabetesa, cimet se najbolje pokazao kod dijabetesa tipa 2.

Naučna istraživanja pokazala su da je tajna u cimetaldehidu koga najviše ima u etarskom ulju cimeta. Najverovatnije je da cimet svojim aktivnim sastojcima kao sto je cimetaldehid direktno utiče na snižavanje glikemije (povećanog šećera uz krvi ) između 10 i 30%. Međutim, cimet se svakako ne preporučuje kao osnovni lek protiv visokog šećera u krvi već isključivo kao suplement koji je prilikom mnogih istraživanja dokazano uticao na snižavanje glikemijskog indeksa kod obolelih.

Etarsko ulje cimeta

Etarsko ulje štapića cimeta dobija se destilacijom uz pomoć vodene pare iz kore cimeta. U kori cimeta nalazi se izmedju 65%-75% cimetaldehida. Osim cimetaldehida, ulje sadrži i do 10 % eugenola, linalola, kariofilena… Etarsko ulje cejlonskog cimeta sadrži minimalnu koncentraciju kumarina koja ne može naškoditi ljudskom organizmu. Pomaže u održavanju normalnih  vrednosti lipida i šećera u krvi i podržava zdravlje kože i sluzokože.