Katedra za farmakologiju, Medicinski fakultet, Tanta, Egipat; Katedra za Kliničku farmakologiju, Farmaceutski fakultet, Taif, Saudijska Arabija; Katedra za patologiju, Medicinski fakultet, Tanta, Egipat; Katedra za hemiju, Fakultet prirodnih nauka, Benha, Egipat; Odeljenje za biohemiju, farmakologiju i toksikologiju, Farmaceutski fakultet, Taif, Saudijska Arabija.

Rezultati istraživanja : U eksperimentu ( in vivo ) je zaključeno da upotreba tamoxifen – a i timokinona u kombinaciji, kod pacijentkinja sa tumorom dojke značajno povećava stopu preživljavanja i smanjuje incidencu pojave recidiva.

Tumor dojke je najčešći tip maligniteta kod žena širom sveta. Postoje više različitih linija lečenja tumora dojke odnosno metoda što zavisi od stadijuma bolesti, vrste tumorskih ćelija, osetljivosti tumora na hormone, opšteg stanja organizma i same dobi žene. Metode lečenja su : hirurško, hormonsko, radioterapija, hemoterapija i imunoterapija.

Tamoxifen je najčešće korišćeni antiestrogeni lek kao prva linija hormonske terapije kod žena sa rakom dojke pre menopauze. Upotreba tamoxifena, kod hormonski zavisnog tumora dojke smanjuje stopu pojave recidiva, medjutim praćena je pojavom niza neželjenih efekata i naučnici se plaše da će se u budućnosti možda razviti rezistencija tumorskih ćelija na ovu terapiju.

Timokinon kao aktivni sastojak biljke Nigella sativa pokazao je svoj antioksidativni, antiinflamatorni, imunomodulatorni i antitumorski efekat u mnogobrojnim istraživanjima širom sveta. U ovoj studiji ispitivano je dejstvo tamoxifena i timokinona kao kombinovana terapija kod pacijentkinja sa tumorom dojke.

Tamoxifen/timokinon kombinacija pokazala je značajno povećanje petogodišnje stope preživljavanja sa značajnim smanjenjem stope recidiva, TNF-α, IL-6 i TGF-β1 i smanjila pojavu neželjenih efekata prisutnih kod monoterapije tamoxifenom.

Ovakav sinergistički efekat može biti uzrok zajedničkih antiinflamatornih i antioksidantnih svojstava tamoxifena i timokinona zajedno sa njihovom sposobnošću da uspore rast tumorskih ćelija indukujući apoptozu.

Naziv istraživanja:

Ameliorative Potential of Tamoxifen/Thymoquinone Combination in Patients with Breast Cancer: A Biochemical and Immunohistochemical Study

Izvor:

https://www.omicsonline.org/open-access/ameliorative-potential-of-tamoxifenthymoquinone-combination-inpatients-with-breast-cancer-a-biochemical-and-immunohistochemicalstu-cmacd-1000102.pdf