5
(2)

Crni kumin ili Nigella sativa je biljka koja raste u oblasti Mediterana, Azije i Indije. Krajem 1930. otkriven je timokinon, aktivni sastojak ulja crnog kumina.

Eksperimentalno, timokinon je pokazao antioksidativno, protivzapaljensko i antikancerogeno dejstvo. Protiv raka debelog creva, crni kumin je takođe pokazao uspeh. Istraživanja su rađena na životinjsim modelima kao i na izolovanim ljudskim ćelijama karcinoma debelog creva.

Kod istraživanja na miševima, rezultati  su pokazali da ulje crnog kumina ima sposobnost da uspori razvoj karcinoma debelog creva pacova u postpočetnoj fazi razvoja, bez ikakavih očiglednih negativnih sporednih efekata. Histološki pregled životinja nije pokazao nikakva neželjena dejstva ni  patološke promene u jetri, bubrezima, slezini i ostalim vitalnim organima nakon upotrebe crnog kumina. Pored toga, biohemijski parametri krvi i urina kao i telesna težina, nisu bili ugroženi.

 

Rezultati ispitivanja na ljudskim tumorskim ćelijama debelog creva ukazuju na potencijal za korišćenje timokinona, odnosno ulja crnog kumina, u tretmanu karcinoma debelog creva.

U daljem tekstu izdvajamo delove naučnih istraživanja o delotvornosti ulja crnog kumina u sprečavanju daljeg rasta i širenja karcinoma debelog creva :

  • Antioksidant

Reaktivne vrste kiseonika su nusprodukti normalnog metabolizma. Predstavljaju visokoreaktivne molekule kiseonika koji mogu izazvati oštećenje ćelija i mutacije gena koje na kraju dovode do razvoja karcinoma.

Prema studiji na životinjama čiji su rezultati objavljeni u julu 2002. u ” Journal of Ethnopharmaclogy ”, pronađeno je da timokinon iz crnog kumina može uspešno zaustaviti 5 – lipooksigenazu, enzim bitan za preživljavanje karcinoma debelog creva koji reguliše metabolizam masti i stvaranje kiseoničnih radikala.

  • Proliferacija i ćelijska smrt

Prema oktobarskom izdanju ” International Journal of Oncology ” iz 2004. godine, dokazano je da timokinon u značajnoj meri može da izazove programiranu ćelijsku smrt u ćelija karcinoma debelog creva. Na taj način onemogućava dalji rast i širenje tumora. Istaknut je značaj korišćenja ulja crnog kumina u svakodnevnoj iskrani kao prevencija raka debelog creva.

  • Invazija i širenje

U periodu januar – februar 2008., u izdanju ” Journal of Cellular and Molecular Medicine ”, ispitani su efekti timokinona iz ulja crnog kumina na invaziju i širenje ćelija karcinoma debelog creva.

Metastaza je proces u kome se tumorske ćelije odvajaju od primarnog tumora i putem krvotoka ili limfotoka dalje šire u druga tkiva i organe. Metastaza je upozoravajući znak agresivnog tumora. U istraživanjima je pokazano da je timokinon uspešno inhibirao širenje metastatskih ćelija raka debelog creva.

Na ovim adresama možete pogledati kompletne rezultate istraživanja :

http://ukpmc.ac.uk/abstract/MED/15375533

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/S15327914NC4502_09

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1357272505003614

http://ar.iiarjournals.org/content/25/3B/2199.short

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 2

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!