Odeljenje hirurgije, Centar za bilijarne i karcinome pankreasa, Thomas Jefferson Univerzitet, Filadelfija, USA

Rezultati istraživanja : Upala je identifikovana kao značajan faktor u razvoju karcinoma pankreasa.  Timokinon je pokazao da povećava produkciju supstanci koje imaju ulogu u ublažavanju upala povezanih sa karcinomom. Takodje dokazano je i da izaziva ćelijsku smrt ćelija duktalnog adenokarcinoma pankreasa.

I nasledna i sporadična forma hroničnog pankreatitisa povezane su sa povećanjem rizika od razvoja duktalnog adenokarcinoma pankreasa. Upala je identifikovana kao značajan faktor u razvoju solidnih malignih tumora. Nedavno je pokazano da timokinon, aktivni sastojak lekovite biljke Nigella sativa, indukuje apoptozu i inhibira proliferaciju ćelija duktalnog adenikarcinoma pankreasa. Timokinon takođe povećava ekspresiju gena p21 WAF1, inhibirajući aktivnost histon – deacetilaze i indukujući histonsku hiperacetilaciju. Inhibitori histon – deacetilaze su pokazali da ublažavaju upale – povezane sa karcinomom. U ovoj studiji je ocenjen antiinflamatorni potencijal timokinona u ćelijama duktalnog adenokarcinoma pankreasa u odnosu na standardne inhibitore histon deacetilaze – trihostatin A.

Izvor: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2742606/?tool=pmcentrez
Naziv istraživanja: Anti-inflammatory effects of the Nigella sativa seed extract, thymoquinone, in pancreatic cancer cells